Champagne op een lege Champs-Élysées

Kent u het verhaal van Joop Zoetemelk? Heerlijk nuchtere man met dito naam. Betrouwbaar ook, want hij werd altijd 2e. Hoe strak de gele trui om zijn schouders zat, Parijs bleek altijd net te ver. Tot die ene dag in juli 1980 toen hij tot zijn eigen verbazing champagne nippend over de finish kwam als de voorlopig laatste Nederlandse winnaar van de Tour de France.

Al enige dagen is de verwarring die Joop 40 jaar geleden had ons meester. Govert Pellikaan organiseert sinds enige tijd de prachtige Team Battle en KC volgde in al haar Team Battles de Zoetemelk-tactiek: een loeisterke ploeg opstellen vol kopmannen en berouwbare waterdragers, lang bovenaan staan en uiteindelijk geruisloos tweede worden. De winnaar wisselde (LSG, Apeldoorn), wij bleven stabiel. Tot afgelopen zondag.

Misschien kwam het wel door de afwezigheid van een ster zoals GM Klein waardoor zijn boezemvriend IM Quinten Ducarmon ging stralen. Of was het de nieuwe aanwezigheid van een comediant die voor de noodzakelijke vrolijkheid zorgde? Feit is: we wonnen eindelijk! Mag ook wel een keer, als je de levende legende KingLoek en de IM's Liam Vrolijk, Miguoel Admiraal en vooral Quinten hebt meedoen. De overige spelers van KC1 en KC2 deden ook eindelijk eens hun plicht en zo hielden we ditmaal soeverein LSG en Apeldoorn van ons af! Zie hier de eindstand. Als smaakmaker nog twee hoogtepunten van onze victorie:


Kersverse GM Hugo ten Hertog, spelend voor eersteklasser Paul Keres, is wit en heeft een gevaarlijk initiatief. Met een zet als Lc5 houdt hij de druk op de ketel. Hij speelde echter 19. Pxd5? cxd5 20. Txd5
Dit lijkt te winnen voor wit, maar onze Mig vond de enige verdediging: 20... Tb8!! en wit blijft een stuk achter. Een belangrijk puntje.

Dhr. Schijnoffer van SISSA speelde zojuist in een moeilijke stelling 28. Lf1?? Nu was onze nieuwe aanwinst FM Tex de Wit er als de kippen bij om met een schijnoffer wit mat te zetten: 28.. Tg2+! 29. Lxg2 Df2 30. Kh2 Dxg2 mat! Andermaal een fraai debuut.

Zo mocht ons ook het zoet der overwinning smaken. Helaas bleek de Champs-Élysées niet volledig uit te lopen na deze triomftocht. Zal wel aan de corona liggen.

En hoe het met Joop afliep? Na zijn unieke triomf in 1980 pakte hij de daaropvolgende jaren telkens weer gewoon zilver. We weten dus wat ons zondag a.s. te doen staat.

Pieter Roggeveen

Onderwerp: