Citroen! Citroen! KC wordt kampioen

Toen we ons om 8 uur meldden in IJmuiden was het ijskoud in de kleine speelzaal. De coach van de tegenstrever hield een vriendelijke inleiding waarin hij vermeldde dat Kijk Uit onderaan stond in de poule, en er dus erg op gebrand was van ons (koploper) te winnen. Het feit dat verschillende borden verkeerd stonden opgesteld gaf echter te denken. Onder het opnieuw opzetten van de stukken vroeg ik me af of de naam van een club zou kunnen helpen bij het vermijden van blunders. Of zou juist de tegenstander goed gaan uitkijken? Gelukkig werd de thermostaat op 19 graden gezet en vanaf dat moment verliep alles voorspoedig. Weliswaar was er wat gekakel in een belendende ruimte, maar er moet veel gebeuren voor Michiel (die het trouwens nooit koud heeft) uit zijn concentratie wordt gehaald. Hij was de eerste die een punt liet noteren. Het was pas kwart over negen. Een kwartier later volgden Mark en ondergetekende. Jammer alleen dat Jaimy in de beginfase een pion achter was gekomen. We hoopten dat hij in het toreneindspel de verhoudingen recht zou trekken, maar nee: 3-1.

Nu stonden we met zijn vieren te kijken naar de eerste twee borden. Hier was het ratingoverwicht aanzienlijk, maar dat zag je niet terug op de borden. Gillian had eerst een toren tegen drie pionnen, maar even later verloor hij een kwaliteit. Waarom niet Dd5! op zet 31, stond ik me af te vragen, maar jawel, daar viel ook nog een paard ten prooi aan een tactisch grapje. We begonnen ons zorgen te maken over onze kopman. Aan het tweede bord was de stand weliswaar gelijk, maar van enig voordeel voor Martin was ook geen sprake. Ging dit wel goed?

Gelukkig twijfelde Gillian zelf geen moment aan zijn winstkansen, die berustten op een paar opgerukte vrijpionnen. In het dame-eindspel liet hij zien dat hij niet voor niets aan het eerste bord zit: 4-1. Martin moest er nog tot middernacht voor werken. Strategisch overwicht komt soms pas in de eindspelfase tot uiting. Toch nog 5-1. Pfff! Nu nog de finale tegen HWP, een thuiswedstrijd op vrijdag 7 april. Die avond zal duidelijk worden of KC 7J de poule kan winnen.

Onderwerp: