EK dag 6: KC schiet niets op met gelijkspel

De zesde ronde paarde Kennemer Combinatie aan het Belgische team van Rochade Eupen. Hoewel Belgisch… Vier van de zes spelers hadden een Duitse vlag achter hun naam. Enige verwarring volgde, totdat de fan-app uitkomst bracht: Eupen ligt in het Duitstalige gedeelte van België zodat een mix-team niet verwonderlijk is.

Hoewel de tegenstander op papier niet veel voor ons onder doet was de doelstelling duidelijk: winnen. Drie opeenvolgende nederlagen hadden ons namelijk terug geworpen tot een plek in de bijzaal. Een overwinning zou ons terugbrengen naar waar we thuis horen: in de hoofdzaal tussen wereldtoppers als Kramnik en Aronian.

Dan de wedstrijd. Rob Duijn stond na een driekwartier spelen 20 minuten en een pion voor. Een unicum voor onze man. In de war gebracht door zoveel weelde begon hij achterover te leunen. Met enkele actieve zetten wist zijn tegenstander hem steeds verder in het nauw te drijven. Een schijn-torenoffer werd gevolgd door een schijf-paardoffer, waarna Rob niet meer uit het matnet kon ontsnappen. 0-1 achter.

Miguoël kende met zwart weinig problemen in de opening. Wit had weliswaar ruimtevoordeel en ontwikkelingsvoorsprong, het zwarte paard stond op c5 als een huis en hield eigenhandig de stelling in balans. Wit zag niks beters dan alles af te ruilen, waarna een gelijk eindspel resteerde. 0,5-1,5.

Op achterstand en met onduidelijke stellingen op de overige borden was Daans partij de sleutel geworden. Beide spelers hadden weinig tijd. Een nagelbijtende teamcaptain zag het somber in toen ettelijke zwarte stukken opdoken voor het witte koning. Daan bleef er rustig onder. Met het briljante h3!! wist hij de zwarte dame precies op het goede moment weg te jagen van een belangrijk veld. Zijn tegenstander kon daarna geen antwoord vinden op de pijlsnelle tegenaanval. De beste man was zo gedesillusioneerd dat het maar langzaam tot hem doordrong dat hij mat stond, waarna een aantal Duitstalige krachttermen volgde. 1,5-1,5.

David had een gunstige variant van het Siciliaans op het bord en kon ongehinderd werken aan een aanval. Zijn tegenstander trok echter een stevige verdediging op. Ondanks dat David veel tijd investeerde, kon hij geen gaatje vinden in de zwarte stellingen. Toen hij te ver ging in zijn pogingen er iets van te maken kreeg hij de deksel op zijn neus. 1,5-2,5.

Al op zet 1 week Quintens tegenstander af van zijn gebruikelijke repertoire. Quinten vreesde een diepgaand voorbereide opstelling, maar dat bleek mee te vallen. Hij kwam zelfs in het voordeel toen zijn tegenstander te vroeg creatief werd. Vakkundig werd dit voordeel uitgebouwd naar pionwinst en ingewisseld voor twee stukken tegen een toren. Eén Belgische misser later was de overwinning binnen. 2,5-2,5.

Met deze stand kwam alles aan op het laatste bord. FM Rini was hier zijn tegenstander aan het wegtikken. In een eindspel had hij zijn koning gemobiliseerd, terwijl de opposerende monarch nog in een hoek stond weg te kwijnen. Net op het moment dat de beslissende dreun kon worden uitgedeeld, wilde Richard het nog nauwkeuriger doen. Helaas overzag hij hierbij een tussenschaakje waarna de stelling meteen niks meer bood dan remise. Eindstand 3-3.

Zo dichtbij, maar helaas wederom geen overwinning, Blijkbaar geldt voor Duitstalige Belgen hetzelfde als voor onze Oosterburen: je hebt pas van ze gewonnen als ze in de bus naar huis zitten. Er rest ons niks anders dan het toernooi goed af te sluiten tegen de Litouwers wiens naam enkel in dit verslag kon komen dankzij de copy-paste functie: Ezerelio Vaivorykste. Een wedstrijd die zal plaatsvinden in de kleine zaal, ver weg van wereldtoppers als Kramnik en Aronian…

Onderwerp: