Grand Prixtoernooi Zwaag

Het was al weer de tweede Grand Prix van het seizoen. Net als vorig seizoen vond deze Grand Prix plaats in Zwaag. Waar in voorgaand seizoen nog een elftal inclusief wisselspelers van Kennemer Combinatie te vinden was op de meeste Grand Prix toernooien waren in Zwaag alleen Quint de Jong en Liam Rooijakkers van de partij. De verwachtingen bij Liam waren hoog gespannen. De dag ervoor had hij immers op de Grand Prix van Leiden goed gescoord. In groep 5 wist hij alle partijen te winnen en met ingang van de laatste ronde zat de beker voor de eerste plaats in deze groep al in de pocket. Ook op deze Grand Prix was hij samen met Quint de enige afvaardiging van Kennemer. Quint speelde in Leiden de super Grand Prix. De Super Grand Prix vindt gelijktijdig plaats met de ‘gewone’ Grand Prix en wordt speciaal georganiseerd voor schakers met een rating > 1200. Er wordt dan een vierkamp gespeeld met meer bedenktijd. Quint wist hier de beker voor de gedeelde tweede plaats veilig te stellen.

De dag erna in Zwaag mochten eerst de prijzen in ontvangst worden genomen van het afgelopen seizoen. Weer een beker voor Quint, want hij was de kampioen in de E-Categorie, ook een prijs voor Mats de Jong en Jurriaan Boeren voor resp. een derde en tweede plaats in de C-Categorie. Shrey Jaitly was de winnaar in de D-categorie. Ook waren er medailles voor het hoge aantal deelnames aan alle Grand Prix toernooien. Toernooitijgers Liam en Quint vielen ook hier in de prijzen.

Dan moest er in Zwaag natuurlijk ook nog geschaakt worden. Misschien is twee Grand Prix's in één weekend een beetje te veel van het goede want zowel Quint als Liam vielen buiten de prijzen. Quint speelde lang geen gek toernooi, maar moest op basis van onderling resultaat met 4,5 punt uit 7 genoegen nemen met een vierde plek. Ook bij Liam was na het succes in Leiden de lucht er een beetje uit. Spelen in groep 4 is al een prestatie op zich en ondanks dat de koploper in deze groep werd verslagen zat er niet meer in dan een zesde plaats in de eindrangschikking. 

Op naar de volgende Grand Prix. De volgende Grand Prix van Noord Holland vind plaats in Zaanstad op 18-11-2018, de dag ervoor is er ook een mooie Grand Prix bij schaakvereniging LSG in Leiden. Hopelijk kunnen we dan wat meer Kennemer talent aan het werk zien en de prijzenkasten verder worden aangevuld.

 

Voor uitgebreid verslag van de Grand Prix Hoorn in Zwaag:

https://caissa-eenhoorn.nl/wordpress/?p=11329 

Gert Rooijakkers

Onderwerp: