Het peerd van Ome Loek(s)

Geschreven door Paul de Ron

Door het ontbreken van onze Hakkabouter zag teamleider Rob Duijn zich wederom genoodzaakt zichzelf op te stellen en mocht ik daardoor mijn debuut maken als teamleider van KC 1 (vind maar eens iemand…). Rob’s vorige 3 invalbeurten waren geen succes en ook zijn partij tegen David Slagter eindigde in een nul, na een onduidelijk paardoffer van Rob, dat hem eigenlijk geen  compensatie opleverde. Gelukkig werd de stand al snel gelijk getrokken door een bijna vlekkeloze partij van Ilias tegen Bonno Pel. Migouel mocht het met de zwarte stukken opnemen tegen WGM Iozefina Paulet, die na het middenspel de aanval opende op de zwarte koningsvleugel. Die strandde uiteindelijk door een onnavolgbare tegenaanval van Mig, resulterend in damewinst en de partij.

Christov probeerde het wel tegen Erik Hoeksema, maar zag   zijn opgerukte pionnen op a3 en b2 uiteindelijk stranden en moest met remise genoegen nemen. Dan Ali, de tovenaar uit Tilburg. In een totaal verloren stand tructe hij tegenstander Baljé, waardoor het mat niet meer te voorkomen was.  De vreugde was echter van korte duur doordat Wouter, weliswaar in tijdnood, geen oplossing kon vinden voor de vernietigende dreiging van de zwarte batterij van tegenstander Werle. Gelukkig hebben we dan nog onze eigen koning Loek. Tegenstander Maurice Schippers weerde zich heel lang, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. De manier waarop is wel vermeldenswaardig. Loek had een pion op f7  en zette een paard op het promotieveld f8 met schaak en damewinst. Schippers gaf niet gelijk op maar zette  na enkele minuten nadenken de klok stil en riep daarbij uit: ik claim de partij vanwege een onreglementaire minorpromotie. Verbazing alom, zeker bij Loek. Het door de wedstrijdleider geraadpleegde Fide-wedstrijdreglement gaf aan dat Loek bij de uitvoering van de promotiezet, eerst de pion had moeten doorschuiven in plaats van de pion weg te nemen na het plaatsen van het paard op f8. Schippers vroeg  de wedstrijdleider wat deze onreglementaire zet voor straf opleverde en toen dat 2 minuten tijdstraf bleek te zijn, met beide spelers nog 15 minuten op de klok, gaf Schippers alsnog op. Overigens bleek achteraf dat deze regel per 1juli is veranderd en de volgorde van zetten niet uitmaakt. Onterechte straf dus.

Na deze lichte commotie van 1.5 op de schaal van Richter, resteerde nog drie partijen. Quinten had tegen Ernst een gewonnen stelling bereikt, maar gaf het door een foutje weg en na lang heen en weer schuiven was remise wat resteerde. Ook de partijen van Jasel  tegen De Boer en Lennart tegen Geurink waren dikke plusremises, zodat er een eindstand van 4-6 op het scorebord in het Jannes van der Wal Denksportcentrum  verscheen. Volgende wedstrijd op 16 december thuis tegen En Passant voor plek twee op de ranglijst. 

Groninger Combinatie

Kennemer Combinatie

 
Gemiddelde Rating: 2320 Gemiddelde Rating: 2407 4-6
Schippers , M. (Maurice) 2315 Wely van, L.F.A.M. (Loek) 2655 0 - 1
Hoeksema , H.P. (Erik) 2343 Kleijn , C.D. (Christov) 2460 ½ - ½
Werle , J.S.D. (Jan) 2510 Spoelman , W.A. (Wouter) 2569 1 - 0
Balje , J. (Jan) 2172 Bitalzadeh , A. (Ali) 2386 0 - 1
Ernst , S. (Sipke) 2533 Ducarmon , Q. (Quinten) 2474 ½ - ½
Boer de, E.J. (Eelke) 2285 Lopez , J. (Jasel) 2315 ½ - ½
Geurink , J. (Jasper) 2327 Dek , L. (Lennart) 2278 ½ - ½
Paulet , I. (Iozefina) 2292 Admiraal , M. (Miguoel) 2437 0 - 1
Pel , B. (Bonno) 2244 Lende van der, I. (Ilias) 2326 0 - 1
Slagter , D. (David) 2180 Duijn , R. (Rob) 2165 1 - 0

Onderwerp: