afbeelding van ronvw

KC 2 laat koploper ontsnappen met gelijkspel

KC 2 is er zaterdag bijna in geslaagd om koploper Laurierboom Gambiet om te leggen. Bijna. Haast. Net niet. Het karakteriseert ons seizoen.

Een prachtige zaterdag, iedereen op tijd achter de borden behalve FM Rini. Ik had hem op bord 7 gezet om vertrouwen te tanken, hij zou toch niet beledigd zijn… Maar gelukkig, daar kwam onze man al aanlopen, een en al vertrouwen uitstralend. Nadat Hicham de wedstrijdleider nog even op de juiste uitspraak van zijn voornaam had gewezen, konden we beginnen aan de wedstrijd tegen de fiere koploper.

Laurierboom Gambiet úít is een vast onderdeel van ons programma geworden. De Amsterdammers zijn op papier een stuk sterker, maar ze liggen ons wel…
Ik mocht met zwart tegen Ron Nep. Aanvankelijk leek het of mijn hersenen dienst weigerden. Ik gebruikte zeeën van tijd maar ideeën kwamen niet door. Toen ik na een uur of 2 spelen eindelijk mijn draai gevonden had kon ik eens langs de borden lopen. Wat ik zag was erg lekker…

Rene had IM Albert Blees volledig aangeschroefd en materiaalwinst leek een kwestie van tijd. Wouter was bezig de koningsstelling van Tondivar in stukken te hakken. Jan had wit in een Benoni en dan heeft zwart meestal een heel moeilijke middag. Hicham was een kwaliteit kwijt maar zijn loper scheen mooi de witte koningsstelling binnen, dat leek ook nog in orde. Benjamin had een onduidelijke stelling met veel taktische motieven, hier rekende ik me al rijk met een puntje. Richard was aan het manoeuvreren om een paard op het mooie veld d5 te krijgen, ook hier was ik confident over een goed resultaat. Hugo stond beroerd, in zijn geval ook vertrouwenwekkend. 

Mijn tegenstander intussen had al de hele partij het initiatief en ik besloot om er eens een pionnetje tegenaan te gooien voor wat aktiever spel. De computer vond het niks, maar mijn opponent verdwaalde een beetje in de toegenomen complicaties. Ik wist met mijn dame binnen te dringen en eeuwig schaak leek onvermijdelijk.

De tussenstand was 2,5-2.5. Richard had een paard op d5 gekregen waarna het snel gebeurd was. Wouter had de winst laten liggen, maar een halfje op 2 tegen 2300 was natuurlijk dikke prima. Jan had zijn tegenstander laten glippen en moest nog eventjes aan de noodrem trekken. Hugo had naar eigen zeggen 90% van de tijd verloren gestaan, maar er komen altijd kansen…ditmaal een mat in twee geloof ik, helaas gemist door onze topscorer. Hicham verloor.
Naast mij zag ik dat Benjamin ging winnen. Ik gaf het geplande dameschaakje en had al bijna remise aangeboden, toen mijn tegenstander besloot tot een ultieme zelfmoordpoging… Ik had al uitgerekend dat ik nu mat zou geven of zijn dame zou winnen, en voerde het plan gedachteloos en a tempo uit. Tot mijn afgrijzen vergat ik een tussenschaakje waardoor de partij alsnog in remise door eeuwig schaak eindigde.

Maar goed, geen man overboord. Benjamin won, en met 4-3 voor en Baknaldo in een mooie stelling met een kwaliteit voor leek de winst voor het grijpen. Maar het was niet zo makkelijk voor onze man. Gecompliceerde stelling, gehaaide tegenstander, en er speelt toch iets door je hoofd op zo’n moment…op remise spelen of toch proberen te winnen...
Tot groot verdriet van de onzen en van Rene in het bijzonder, blunderde onze man waardoor de eindstand werd bepaald op 4-4. Een goed resultaat tegen de komende kampioen, maar we hadden hier moeten winnen. We weten nu in ieder geval wat ons te doen staat in de laatste ronde om degradatie te ontlopen: winnen van De Waagtoren.

T Laurierboom-Gambiet 2171 Kennemer Combinatie 2 2115 4 4
1. IM Albert Blees 2382 Rene Bakker 1998 1 0
2. FM Babak Tondivar 2284 Wouter Roggeveen 2061 ½ ½
3. Mark Kremer 2177 Jan Bakker 2226 ½ ½
4. Elwin Osterwald 2160 Hicham Boulahfa 2092 1 0
5. FM Hajo Jolles 2134 Benjamin Go 2134 0 1
6. Ron Nep 2095 Ron van Wezel 2060 ½ ½
7. Paul Schipper 2054 FM Richard Duijn 2223 0 1
8. Christian Martinello 2084 Hugo Gorissen 2123 ½ ½

 
 

Onderwerp: