KC Challenge ronde 1

Vrijdagavond 28 september 2012 werd in het Trionk de eerste ronde van de KC Challenge gespeeld. Enkele verrassingen konden direct worden genoteerd.

Op bord 1 werd Sybe getrakteerd op een nederlaag door Bert. Nadat op zet 19 eenvoudig een pion was verdwenen, speelde Bert de partij knap uit! Wellicht was de lange rokade op zet 17 al iets te opportunistisch?!

Op bord 2 verloor eveneens degene die op rating hoger ingeschaald was. Met 16. Db8?! ging het initiatief naar Robert. Die verloor vervolgens een kwaliteit, waarmee Loek rustig zijn voordeel had kunnen uitspelen. In plaats daarvan besloot hij aan een risicovolle koningswandel. Toen de kansen inmiddels gekeerd waren, ging Loek over tot een mataanval. Deze was echter niet geheel zonder risico zoals Robert aantoonde. Mooie overwinning voor Robert Balm!

Cas maakte tegen Sebastiaan al op zet 7 een misrekening waardoor hij hout verloor. Het kostte hem uiteindelijk een vol stuk en een pion. Het verlies was een feit.

Even verder kwam Henk in een Scandinavische opening agressief uit de startblokken. Fer reageerde in dezelfde stijl. Met enkele stukken in het centrum van het bord bleek 11. b3? direct een stuk te kosten en daarmee de partij.

Zoonlief Edwyn pakte ook een vol punt tegen Andre. De partij is helaas niet ingeleverd en derhalve kan ik hier geen verdere conclusie aan verbinden.

Ad offerde geheel volgens de regels van het Morra een pion voor spel tegen Feddo. De pion werd uiteindelijk teruggewonnen en de activiteit voor wit bleef. Toen Feddo over de h-lijn een tegenaanval begon te lanceren werd Ad overmoedig door de pion op e5 te snoepen. Dit kostte hem een volle toren en daarmee de partij.

Frank kwam in een Hollandse opening terecht vanuit een reflex. Hij dacht namelijk na de eerste zet in het Siciliaans terecht te zijn gekomen. In plaats van e4 - c5 kwam dus d4 - f5 op het bord. Lange tijd ging de partij redelijk gelijk op, totdat Esper 26. f3?! speelde. Frank zag de zwakte van de e-pion. Hier werd gretig gebruik van gemaakt: 0-1.

Jelle speelde tegen Wolf een leuke partij. Aan beide kanten van het bord kon men vrijpion(nen) tellen. Jelle vergat echter op zet 24 dat zijn toren aangevallen werd door de dame. Het kostte hem de volle toren. Hij probeerde het vervolgens nog even, maar Wolf gunde hem geen kans. Prima gedaan!

Dick maakte al vroeg in de wedstrijd de beslissende fout. Hij zag een verkapt herdersmat en reageerde foutief met Lb4+. Het kostte direct materiaal na de juiste voortzetting van Tyro. Ook hier won de jeugd!

Onderwerp: