KC1 begint seizoen met een nederlaag tegen HMC

Zaterdag 16 september 2017 mochten we het seizoen beginnen met een thuiswedstrijd tegen HMC Den Bosch. Niet in het vertrouwde Denksportcentrum aan het Spaarne, maar in buurtcentrum De Schakel. Na de zegetocht van vorig seizoen was het de vraag hoe we ervoor staan. Zou de selectie van de landskampioen intact blijven? Jasel Lopez heeft zich geplaatst voor KC1 ten koste van Max Kerkvliet. En onze topscoorders van vorig seizoen? Ze zijn allemaal weer te bewonderen in Haarlem, behalve…..coach en kampioenenmaker Robbie O te H. Op je hoogtepunt stoppen. Alleen de hele groten kunnen het. Rob Duijn heeft de ondankbare taak om de onvervangbare te vervangen. Kampioen is één, maar kampioen blijven is……...

De eerste horde was HMC Den Bosch. Een tegenstander waar we een positieve balans tegen hebben. We misten echter Wouter Spoelman en Ilias van der Lende. Bij KC lopen ondertussen behoorlijk wat talenten rond. KC2 bestaat al voor 50% uit jeugdspelers! De keuze viel op Edwyn Mesman die zich het afgelopen jaar zeer goed ontwikkeld heeft met de CM titel als beloning (tot nu toe). De andere invaller was de coach zelf. Het zou de wedstrijd worden waarbij de invallers doorslaggevend zouden zijn (in negatieve zin).

De wedstrijd dan: Op bord 3 speelde Q tegen een GM. Normaal geen probleem voor “the wall”. Op onverklaarbare wijze pikte Q een vergiftigde pion en kon eigenlijk gelijk opgeven. Spartelde nog wat tegen, maar moest al snel capituleren. Kopman Loek was vorig jaar de enige die verloor tegen HMC en kreeg nu weer dezelfde tegenstander. Deze revanche mogelijkheid greep hij grootmeesterlijk aan en liet een strakke overwinning volgen. Naast hem zat Mig, de topscoorder van de meesterklasse van vorig jaar, tegen Twan Burg. Meestal een prettige tegenstander voor Mig, maar nu vervlakte de partij al vrij snel en werd de remise marge nergens doorbroken. Op  6 zat Christov. De man kan verschrikkelijk goed schaken, maar in deze partij was de inspiratie ver te zoeken. Op het moment dat het lastig werd liet hij zien dat de partij onder controle was en dat hij nooit in gevaar was, remise.

Lennart heeft zich de afgelopen 2 seizoenen in de meesterklasse opgewerkt tot een sterke FM, die moeilijk te verslaan is. Dat de slechte nachtrust hem geen goed doet was heel duidelijk, want het was een ondekkeriaanse partij, die eigenlijk vrij kansloos verloren werd. Ondanks de tegenvallers van onze puntenmachines bleven we in de wedstrijd. Jasel Lopez liet zien waarom hij nu vast in KC1 hoort. Het was waarschijnlijk allemaal niet correct, maar het slot mocht er wezen met een leuke combi. En zo stond het weer gelijk 3-3. David, Edwyn en Rob stonden remise. De partij die de beslissing in de wedstrijd zou brengen was de partij van Ali was de algehele opinie. De meningen waren nog al verdeeld of Ali nou goed of slecht stond? Het was in ieder geval wel een typische ondoorgrondelijke stelling voor Ali, waarbij tactische vaardigheden van pas komen. Zo glad als een aal gleed Ali door de stelling heen en wist heel erg handig het punt binnen te halen. Zou stonden we voor het eerst voor.

David probeerde met kleine middelen een loper tegen paard eindspel te winnen. Hij kwam heel ver, maar uiteindelijk hield zwart het netjes remise. En dan Edwyn tijdens zijn debuut. Hij speelde een prima wedstrijd, kwam wat minder te staan, maar uiteindelijk stond het na 60 zetten volledig gelijk. De ervaren tegenstander bleef het uiteraard proberen en opeens ruilde Edwyn zijn loper. Een jammerlijke blunder en in de meesterklasse wordt het hard afgestraft. Hierdoor kwam HMC weer langszij. Als laatste de debuterende coach die zichzelf opgesteld had. Ook hier een volledige gelijke stelling. 3x dezelfde stelling werd niet geclaimd en na ruim 5,5 uur spelen en wat heen en weer gerommel sloeg de vermoeidheid toe en blunderde Rob op een onverklaarbaar moment en zo won HMC alsnog. Wat een slecht begin van het seizoen. Gelukkig zijn er nog 8 wedstrijden te gaan om de ware aard van de landskampioen te late zien. Na afloop was bij de Thai het chagrijn langzaam verdwenen en is de teamspirit er gelukkig nog. Wordt vervolgd op zaterdag 7 oktober met een uitwedstrijd tegen BSG.

<table border="1">
<tr>
<td></td>
<td>Kennemer Combinatie</td>
<td>HMC Calder</td>
<td>4,5</td>
<td>-</td>
<td>5,5</td>
</tr>
<tr>
<td>1</td>
<td>Loek van Wely</td>
<td>Tycho Dijkhuis</td>
<td>1</td>
<td>-</td>
<td>0</td>
</tr>
<tr>
<td>2</td>
<td>Miguoel Admiraal</td>
<td>Twan Burg</td>
<td>1/2</td>
<td>-</td>
<td>1/2</td>
</tr>
<tr>
<td>3</td>
<td>Quinten Ducarmon</td>
<td>Martijn Dambacher</td>
<td>1</td>
<td>-</td>
<td>0</td>
</tr>
</tr>
<tr>
<td>4</td>
<td>David Klein</td>
<td>Geert van der Stricht</td>
<td>1/2</td>
<td>-</td>
<td>1/2</td>
</tr>
<tr>
<td>5</td>
<td>Ali Bitalzadeh</td>
<td>Jeroen Bosch</td>
<td>1</td>
<td>-</td>
<td>0</td>
</tr>
<tr>
<td>6</td>
<td>Christov Kleijn</td>
<td>Niels Ondersteijn</td>
<td>1/2</td>
<td>-</td>
<td>1/2</td>
</tr>
<tr>
<td>7</td>
<td>Lennart Dek</td>
<td>Thomas Mollema</td>
<td>0</td>
<td>-</td>
<td>1</td>
</tr>
<tr>
<td>8</td>
<td>Jasel Lopez</td>
<td>Nargiz Umudova</td>
<td>1</td>
<td>-</td>
<td>0</td>
</tr>
<tr>
<td>9</td>
<td>Edwyn Mesman</td>
<td>Rob Schoorl</td>
<td>0</td>
<td>-</td>
<td>1</td>
</tr>
<tr>
<td>10</td>
<td>Rob Duijn</td>
<td>Mischa Senders</td>
<td>0</td>
<td>-</td>
<td>1</td>
</tr>

</table> 

Onderwerp: