KC1 doet een PSV-tje tegen Zuid Limburg

Niet goed spelen, stug doorgaan, hopen op een wondertje en dan toch toeslaan in blessuretijd, PSV laat dat dit jaar vaak zien. En ze staan fier bovenaan. Ook KC1 staat bijna (op half bordpuntje) bovenaan, ook daar was een huzarenstukje van Liam voor nodig en verder de nodige mazzel links en rechts. Das Glück des Tüchtingen, een toepasselijke uitdrukking als je tegen Zuid Limburg speelt en hun halve team uit Duitsland komt.

En op papier waren we zeker Tüchtig, met 5 GMs (ik reken Mig stiekem ook al even als GM omdat hij gewoon vaak als een GM speelt en scoort) aan de eerste vijf borden. Zuid Limburg meende tactisch listig te moeten doen door hun eigen GM’s op 7 en 8 te zetten. Die slikten echter twee koude nullen, terwijl de iets lichtere brigade aan de eerste drie borden samen een halfje scoorde. Die tactische opstellingen stellen niets voor. Maar aan de andere borden ging het bij KC behoorlijk mis zodat de wedstrijd superspannend was.

KC kende zelf ook een verrassing in de opstelling in de vorm van Captain Cook aan bord 10 die for old times sake nog een keer mocht opdraven in zijn oude team. De Cook produceerde braaf een plusremise met zwart tegen een IM dus niemand klaagde (ja behalve Loek natuurlijk die vond dat Cook eigenlijk moest doorspelen, waar hij ook niet helemaal ongelijk in had, als was de muziek behoorlijk uit de stelling).

Cook mocht ook al snel het linguïstisch hoogtepunt van de dag noteren, toen een Maastrichtenaar uit een van de lagere teams een ‘Tas Tee en een Cappuccino bestelde”, en de dame achter de bar – kennelijk een ander Limburgs accent sprekend, dat kan hier elke paar kilometer veranderen - doodleuk vroeg: ”Met Ham en Kaas?” Dus ik die mevrouw maar even uitleggen dat een Tas Tee geen Tosti was, de Maastrichtenaar verbijsterd achterlatend.

En nu Cook toch weer teveel over zichzelf praat: geinig dat Jorden mij vroeg “Wat heeft U gespeeld?” en de Hakkabouter aan mij vroeg of hij remise mocht spelen, terwijl hij zelf ook aan de andere borden kon kijken. Opa doet nog mee mensen.

Opa kon zien dat vele stellingen vaag waren. De meeste rookwolken verdampten zoals vaak rond tijdnood. Toen werd duidelijk dat zowel Mig en Dek gingen verliezen van op papier mindere tegenstanders. Dat was een domper. Daar stond tegenover dat Ome Loek zijn tegenstander uiteindelijk in tijdnood ferm omduwde en Jasel met het zeer listige Pd2!! de meubels van de schuifduitser Hausrath het raam uitkieperde.  Goed bezig weer die Jasel de gesel.

De rest was spannend. De hakkabouter besloot toch maar door te spelen en een pion te offeren voor vage kansen. Die kwamen er wel, maar ze bleven te vaag om iets concreets te kunnen realiseren en de heren besloten toch maar tot een halfje. Dr Dynamic moest daar een stuk harder voor werken omdat hij een poppetje moest inleveren in tijdnood. Tussen zet 35 en 40 speelde Wouter echter zeer actief en zijn sterke koning en het uitgedunde materiaal resulteerden al snel in nog een remise.

Tussenstand 3,5-3,5 en wat zou het worden? Ilias zat in een minder toreneindspel, Jorden had de hele partij wel een leuk paard tegen een slechte loper maar veel leek dat ook niet en Liam speelde te passief waardoor hij minder stond maar wist zijn tegenstander in tijdnood te flessen en keek aan tegen een eindspel Loper-Paard en drie pionnen tegen Toren en 4 pionnen op dezelfde vleugel.

Ilias had vroeg in het toreneindspel op remise kunnen afkoersen maar toen wit binnenkwam bleek het toch allemaal te lastig. Ondertussen bleek Die Pfeife van Christian Braun aan bord 1 na zet veertig ganz leer te zijn en drukte Jorden verrassend gemakkelijk een punt. 4,5-4,5.

Het eindspel van Liam ‘Magnus’ Vrolijk was niet te winnen, maar het voordeel was dat de druk volledig bij zwart lag want die kon echt niets maar dan ook niets doen. Eerst maakte hij een foutje door onnodig op g4 te slaan, maar ook toen leek nog niets aan de hand. Onze jeugdige aanwinst toonde evenwel engelengeduld, techniek en volhouding en perste zowaar water uit de steen. Zelfs ultieme patjes werden behendig omzeild en Liam kon de trofee van matchwinner niet meer ontgaan. Bravo.

Onderwerp: