KC1 terug in het linkerrijtje

Na een mislukte eerste seizoenshelft zijn alle kampioensapiraties vervlogen. Een plek in de top-3 is inmiddels het hoogste haalbare. Zaterdag moest hiervoor een eerste stap worden gezet tegen Charlois Europoort.

Toen we ons een decenium geleden probeerden te ontworstelen uit de lagere regionen van KNSB was Charlois jarenlang onze grootste rivaal. Legendarisch is ronde 8 uit klasse 2C in het seizoen 2010-2011 toen beide teams 2300+ op de been brachten in de beslissende wedstrijd. Of ronde 3 in klasse 1B van seizoen 2011-2012 waarin Charlois de inzet zelfs verhoogde naar 2400, maar nipt op 5-5 werd gehouden door een fantastische overwinning van De Joop.

Afijn, genoeg oude koeien. Inmiddels hebben we een aardige reeks tegen Charlois neergezet, mede geholpen doordat ze vaak niet in hun beste opstelling afreizen. Dat was deze keer niet anders. Bord 8 werd leeg gehouden, maar toen dat knelde met de normaspiraties van Jasel was Charlois zo vriendelijk dit om te zetten naar bord 10. 1-0 voor en een vrije dag voor uw reporter. Van de voorsprong konden we niet lang genieten. Liam dacht het nog te kennen, maar dat bleek een net andere stelling te zijn. Een snelle 0 volgde. Ook bij Ilias ging het hard. Een mislukte opstelling kostte materiaal. Ilias probeerde zijn tegenstander nog mee te trekken in het moeras, maar die bleek daar geen behoefte aan te hebben en trok het punt clean over de streep. Gelukkig liet Tyro niet veel later de gelijkmaker noteren. In de hoofdvariant van de Caro-Kann met tegengestelde rokades was hij veel eerder bij de vijandelijke koning. Een mooi en belangrijke overwinning!

Zo gingen we met 2-2 de tijdnoodfase in. Loek's tegenstander offerde een stuk voor een gevaarlijk uitziend iniatief en ook David's stelling oogde weinig fraai. Daar stond tegenover dat Jorden een vrije a-pion steeds verder liet oprukken. De tactische tegenstoot van zijn tegenstrever bleek niets meer dan een wanhoopsoffensief. Niet veel later herhaalden Jasel en Julian voor de zekerheid 4x de zetten en brachten de stand zodoende op 3,5-2,5. 

Loek had de 40ste zet nog net gehaald, maar zijn stelling helaas niet. Enkele nauwkeurige zetten van zijn tegenstander later moest hij de vlag strijken. Het witte voordeel van Wouter had lange tijd weinig om het lijf. Een eindspel van goed paard tegen slechte loper was echter wel een kolfje naar zijn hand en met enkele rake klappen werd de overwinning zeker gesteld. 4,5-3,5 met alleen Miguoel en David nog gebroederlijk naast elkaar op het strijdtoneel. Miguoel offerde in een eindspel een paard tegen twee verbonden vrijpionnen. In onderstaande stelling kon hij de materiele verhouding weer in evenwicht trekken en zou een potremise eindspel resteren.

Miguoel speelde echter Kc5! en haastte zich na Kxa7 naar de zwarte koningsvleugel om daar de broers op f-g en h te verorberen. Zwart had met nauwkeurig spel wellicht nog remise kunnen houden, maar de aanhoudende druk bleek hem teveel. Een prachtige manier om het beslissende punt binnen te halen. Hoewel de partij van David geen invloed meer had op de wedstrijduitslag, waren beide spelers niet voornemens er snel een einde aan te maken. David stond verloren, maar had met kunst- en vliegwerk een pionnenloos eindspel van toren tegen toren+loper over weten te houden. Theoretisch is dit remise, in de praktijk is het best lastig. David liet echter zien de techniek volledig onder de knie te hebben en gaf ook na 5 uur en 100 zetten geen krimp.

Einduitslag is zodoende 6-4. Hiermee klimmen we naar plek 5 en vinden aansluiting met de subtop. De volgende wedstrijd is 16 maart uit tegen HWP Sas van Gent.

Kennemer Combinatie

Charlois Europoort

   
Gemiddelde Rating: 2444 Gemiddelde Rating: 2367   6-4
Wely van, L.F.A.M. (Loek) 2619 Doel van den, E. (Erik) 2606 z-w 0 - 1
Foreest van, J. (Jorden) 2608 Vandenbussche , T. (Thibaut) 2440 w-z 1 - 0
Vrolijk , L.N. (Liam) 2473 Geirnaert , S. (Steven) 2426 z-w 0 - 1
Spoelman , W.A. (Wouter) 2563 Kollen , Z. (Zyon) 2354 w-z 1 - 0
Klein , D. (David) 2493 Meng , R. (Roger) 2443 z-w ½ - ½
Admiraal , M. (Miguoel) 2480 Sekandar , K. (Kambiz) 2187 w-z 1 - 0
Lende van der, I. (Ilias) 2344 Lecomte , R. (Robin) 2246 z-w 0 - 1
Lopez , J. (Jasel) 2399 Overdam van, J.T.J. (Julian) 2392 w-z ½ - ½
Bekedam , T. (Tyro) 2144 Wit de, M. (Michel) 2212 z-w 1 - 0
Dek , L. (Lennart) 2321 NO 0 w-z 1R - 0R

 

Onderwerp: