KC2: de provocateur komt bovendrijven

Ik beschouw het nog steeds als een voorrecht (en een eer uiteraard) om af en toe op zaterdagmiddag voor KC te mogen spelen. Ik verheug me ontzettend op de zee van tijd die je in de KNSB mag besteden aan je partij, de sterke tegenstander en het vrolijke weerzien met de KC-ers. Deze keer was ik echter wat gespannen voor de wedstrijd. Ik zou op bord 2 tussen de coryfeeën DIV en Rini moeten plaatsnemen. Dat gezelschap schept verplichtingen. Links van je een professional met een hecht doortimmerd openingsrepertoire en rechts de man met de fluwelen positionele touch. Dan kan ik niet aankomen met een geïmproviseerde konings-indiër of een gammele Pirc. Nee, dat betekende toch echt dat ik me moest voorbereiden met een nette Nimzo of een solide spanjaard. Dus zat ik om 13:00 klaar om met mijn openingskeuze goede sier te maken bij mijn buurmannen. Mijn tegenstander opende echter 1.b3! Wel godgloeiende godver…., hoe maak je hier een nette opening van? Ik besloot er maar eens even goed de tijd voor te nemen.

Na enkele minuten keek ik links van me.

Ik was geschokt. Niet echt een stelling die ik mij had durven permitteren, zeg maar. De stelling was ontstaan na 1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.dc5 e6 5.Le3 Ph6 6.c3 Pf5 7.Ld4 Pd4 8.cd4, waarmee zwart iets provocerends zegt als: “Jongen, als jij die pion op c5 zo graag wilt, be my guest!” Jan Jaap speelde nu in volle overtuiging 8…b6 en zag er tevreden uit.

De stelling rechts van mij was nog veel schokkender:

De door mij verwachte fluwelen positionele touch was ver te zoeken. Rini had net 8.Dd5 gespeeld en keek erbij alsof alles onder controle was: “Jongen, als jij zo graag een stuk wil offeren om mijn koning schaak te geven, maak me gek!”.

Onder druk van mijn buurmannen besloot ik dat ik niet achter kon blijven. Na 1.b3 speelde ik het bizarre 1…a5 2.Lb2 a4, zo van: “Jongen, tegen jouw 1.b3 kan ik mij gewoon alles permitteren.” Enfin, het viel nog niet mee om de boel bij elkaar te houden in de opening, maar het lukte. Het lukte zelfs zo goed dat wit zich geroepen voelde om mijn provocatie alsnog hard aan te pakken, door niet te rokeren maar met g2-g4 ten aanval te trekken. Dat was niet verstandig. Na 26 zetten kon hij opgeven.

Op de andere borden werden normale partijen gespeeld. Tyro wurgde zijn tegenstander bliksemsnel, nadat hij de zwartveldige franse loper had verorberd. Esper zat in een stroperige siciliaanse stelling, maar zijn stukken stonden wel erg ver bij zijn koning vandaan. Dat werd hem fataal. Ome Jan veroverde een paar pionnen, maar moest daar wel de hele middag voor lijden. Uiteindelijk hield hij er ééntje over en dat was genoeg voor de winst. Edwyn had er al geruime tijd geleden een pionnetje ingestoken voor wat tegenspel. De rust waarmee hij zijn stukken weloverwogen naar steeds nieuwe drreiginkjes manoeuvreerde, begon duidelijk op de zenuwen van zijn tegenstander te werken. Die gaf toen maar een stuk weg. DIVs stukken waren keihard aan het werk op de damevleugel, toen een bliksemsnelle switch van zijn tegenstander naar de koningsvleugel zijn koning in levensgevaar bracht. Dat overleefde hij niet. Met een tussenstand van 2-4 in ons voordeel waren er nog 2 partijen bezig. Rini was bezig zijn tegenstander zo langzaam mogelijk van het bord te schuiven. Terwijl Gonogo niet werd beloond voor het feit dat hij altijd het spel maakt. Nu keek hij meewarig naar zo’n ellendig eindspel met een pion minder. (zie foto)

De KC-ers begonnen zich mentaal voor te bereiden op een latertje, maar gelukkig zijn de spelers van Paul Keres aardige jongens. Gonogo kreeg snel een remise en Rini’s opponent trok het toen ook niet lang meer. KC2 is goed bezig en nee: ik laat het K-woord niet vallen.

Paul Keres 2 Kennemer Combinatie 2    
Janse , J.J. (Jan Jaap) 2197 Veld in 't, D. (Daan) 2181 z-w 1 - 0
Rooij de, R. (Raymond) 2164 Rill , G. (Gerard) 2208 w-z 0 - 1
Cornelisse , J.J.A. (John) 2167 Duijn , R.R.M. (Richard) 2200 z-w 0 - 1
Fliert van de, W. (Willem) 2136 Baar van, E. (Esper) 2201 w-z 1 - 0
Veenendaal van, E. (Elmer) 2050 Bekedam , T. (Tyro) 2046 z-w 0 - 1
Both , A. (Bert) 2101 Bakker , J. (Jan) 2183 w-z 0 - 1
Schönberger , D.H.B. (Daan) 2110 Go , B. (Benjamin) 2165 z-w ½ - ½
Rosmuller , A.J. (Anton) 2063 Mesman , E.J.D. (Edwyn) 2187 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 2124 Gemiddelde Rating: 2171   2½-5½

Gerard Rill

Onderwerp: