KC2: Fijne buren en goede vrienden

KC2-Caissa2

Vorig jaar begon KC2 rampzalig met 2 zware nederlagen. We krabbelden wel op maar een seizoen werd het nooit. Dat ging dit jaar anders. We moesten Edwyn afstaan aan KC1 en Tyro was oververmoeid uit Roemenië teruggekomen. Hiermee is de ‘goede vrienden’ uit de titel verklaard, want we hadden weer supersubs met Gerard Rill en Rini. De laatste kreeg pas de avond tevoren te horen dat hij ‘mocht’ invallen en accepteerde dat gelukkig met een brede glimlach. Hulde.

De tegenstander was Caïssa 2 uit Amsterdam, op papier niet de gevaarlijkste tegenstander dit jaar, maar ook niet een team dat je even met 6,5-1,5 van het bord veegt zonder dat ze iets te klagen hebben. Nu ik het daar toch over heb, had ik al gezegd dat ze met 6,5-1,5 van het bord geveegd werden zonder iets te klagen te hebben?

Dan nu over naar het andere deel van de titel, de fijne buren, in dit geval mijn fijne buren. Links van mij zat Derk Kouwenhoven, die volgens KC tradities (en voor buitenstaanders soms oneerbiedig) ‘kabouter’ wordt genoemd. Los nog van het feit dat hij van de zomer een stuk of 10 centimeter is gegroeid: hij moest zaterdag tegen een echte kabouter en hij speelde als een volwassene. Je kon zien dat hij er al een KNSB seizoen op heeft zitten. Terwijl kaboutermans aan de overkant semi-agressieve dingen probeerde op de a-lijn, ging Derk voor het centrum, ruilde een paar stukken, speelde kalm Kb2-c1-d2-e2 en drukte in tijdnood het mannetje van het bord. Fijn.

Aan de andere kant een partij zoals alleen Jan Bakker die kan spelen. Gezonde zetten doen, rustig drukstelling opbouwen, kleine dreigingen, pion pakken, insnoeren en de arme Straat gaf pardoes op in een partij waarin hij nooit over de vierde rij kwam en nooit iets heeft kunnen dreigen. Zulke partijen speelde Jan vorig seizoen ook, met het verschil dat hij zich toen in tijdnood vaak liet flessen waardoor een onBakkeriaanse score volgde. Dat gaat dus dit jaar anders.

Geïnspireerd door de klasse van deze fijne buren speelde ik zowaar zelf ook een fatsoenlijke partij. Weliswaar stond ik wat passief na de opening, maar toen ik na lang nadenken een plan bedacht had en mijn tegenstrever daarvan kennelijk zo schrok dat hij op falende trucjes ging spelen, werd de man genadeloos uitgeteld. 3-0 aan de staart.

Supersubs Rill en Duijn waren het eerste klaar. Gerard met een solide remise tegen Rob Witt (ze speelden dertig jaar geleden ook al eens, mijn vermoeden is dat Gerard nog weet hoe die partij ging), en Rini met een aparte remise. Hij stond een gezonde pion voor, blunderde die weg en vroeg toen of hij mocht doorspelen in een eindspel loper-paard en 4 tegen 4 op de koningsvleugel. Nu kun je 4-3 nog wel proberen met het paard maar 4-4? Ik heb Rini wel vaker dingen zien doen in potremise stellingen die miraculeus waren, maar die dag dus even niet.

De derde remise was voor GonoGo die een hele spannende pot speelde. Ik weet niet zeker of er meer in had gezeten maar hij moest ook steeds opletten dat hij zelf niet geflest werd, waardoor hij uiteindelijk wel kon leven met het halfje. 3 remises aan het midden.

Tot slot onze toppertjes. Max won heel solide, eerst een pion en toen zwart probeerde te gaan rommelen, ging Max niet consolideren maar zelf op de aanval spelen die altijd sterker was. Een fijn begin, en een duidelijk teken dat het moeilijke jaar in de Meesterklasse wel vruchten gaat afwerpen.

DiV had aan bord 1 nog wat goed te maken, omdat hij vorig jaar pijnlijk verloor van dezelfde tegenstander. Makkelijk ging dat niet. Zwart had een structurele zwakte op de zwarte velden rond de koning omdat zijn fianchettoloper was geruild, maar hij had wel het centrum in handen. Wat zou de doorslag geven? Op zet 40 dacht wit de zwaktes op de koningsvleugel want hij kwam met een verwoestend schijnstukoffer op f5. Dacht hij, want vlak voor de klok viel kwam de duivelse tussenzet 40…h4!! waardoor Pf5 daadwerkelijk een stuk kostte en met wat nauwkeurig spel een punt. Bravo Daan.

Volgende keer wacht ons HSG met slopers Edwyn en Tyro er ook weer bij. Ik kan haast niet wachten.

Onderwerp: