KC2 nog altijd aan de leiding na geflatteerde zege op Laurierboom

Het begon chaotisch allemaal. Eerst moesten Lennart Dek en Cook alle spullen van de Kennemer sporthallen naar de Schakel slepen en samen miljoenmiljard borden, klokken, stukken en tafels doen. Ok geen probleem, iets met handen en mouwen, maar als er dan ook nog iemand  op het laatst afzegt wordt het ingewikkeld.
Puffend en zwetend begonnen we aan de vierde ronde tegen Laurierboom-Gambiet, het overblijfsel van schakers die ik vroeger kende van Schaakcafé het Gambiet. Ik hoop niet te oneerbiedig te klinken als ik associaties heb met de term vergane glorie. Het gezelschap kende wel degelijk een IM en een aantal FM’s, alleen dan met ratings die niet meer bij die titels pasten.

De chaos van organisatie vertaalde zich helaas ook in chaos op de borden. Dat gold niet voor de verkouden Rini (snelle zettenherhaling), de eveneens verkouden Cook (keurige remise) en de herboren Robnaldo, die zijn tegenstander quasi-achteloos een ongenadig pak slaag gaf. Dit wordt echt een Duijnjaar. Zo stond er vrij rap 2-1 op de borden. Maar de rest….Ik weet niet waar ik moet beginnen. In oplopende mate van drama dan maar.

Bij Edwyn op 5 viel het nog wel mee, hij leek met een trucje een pion te winnen, maar zijn tegenstander had een heel naar zetje waardoor Edwyn in het nadeel kwam. Of zou komen, want de witspeler deed een andere en toen tikte onze Edwyn het toch wel professioneel uit. 3-1.

Ook bij Tyro op 8 drama. Met een zwierige combinatie won hij een pion, maar toen ik een paar zetten later keek, stond hij er mysterieus genoeg plots een achter in een kansloos eindspel dame tegen twee torens. Zwart zag het echter allemaal niet meer en liet zijn koningsstelling opengooien waardoor de dame teveel schaakjes vond. 3,5-1,5.

En wat er dan gebeurde op bord 1, heel bizar. Ik vond dat Esper het heel goed deed tegen IM Blees met zwart. Terzijde Blees vormde vroeger een duo met Casper Blaauw in het NK doorgeven. Ik noemde ze daarom de blauwe blazers, wat ik grappig vond aangezien zij in hevige strijd verwikkeld waren om de trofee voor de slechtst geklede schaker. Terug naar Esper; zo tussen zet 20 en 30 werd hij toch langzaam weggeschoven en keek hij tegen een totaal verloren stelling aan. In tijdnood moet Blees gehallucineerd hebben want plotseling gaf hij zijn fraaie vrijpion op c7 weg met een trucje en resteerde een eenvoudige theoretische remisestelling. Te eenvoudig kennelijk want Esper ging onnodig met zijn koning het vrije veld in en dat liet Blees zich niet nogmaals afpakken. 3,5-2,5

Maar dan moest de echte drama’s nog komen. Het is moeilijk kiezen, maar ik begin met DiV, die na een kalm begin zijn tegenstander in de tang had en een fijne mataanval kon opzetten zonder dat zwart tegenspel leek te hebben. Maar dan moet je niet voor de leuk je dame weggeven DiV. Het mooie van Daan is dat hij in zo’n situatie stoïcijns doorspeelt alsof het een diep berekend offer was. Zijn tegenstrever was trouwens uitgerust met een bijzondere zenuwentic, die vermoedelijk niet voorkomt op de DSM V lijst van bekende geestelijke aandoeningen. Elk geslagen stuk werd niet op de eigen tafel verzameld maar op de tafel ernaast gelegd en er werd na het slaan nog even dwangmatig aan gedraaid.

Terug naar de partij, de tactiek van DiV in tijdnood was om zoveel mogelijk dingen aan te  vallen en te dreigen. De tactiek van zwart was om zoveel mogelijk pionnen te slaan. Het spektakel eindigde met een opmerkelijk eindspel Dame plus zes pionnen tegen toren-toren loper. Normaal kansloos voor DiV, maar hij was zo listig geweest een onpareerbare matdreiging in het feest te vlechten, waardoor zwart eeuwig schaak moest houden. Maar dat moet ie dan wel doen. Na wat koddige driehoekjes gaf hij per ongeluk op het verkeerde veld schaak en kon hij direct zijn gekwelde monarchje omleggen. 4,5-2,5

En dan moet Go nog komen!!! Iedereen die Benjamin kent, weet dat hij - vooral met wit - regelmatig zetten uitvoert die anderen niet eens in de top tien van kandidaatzetten opnemen. De zwartspeler moet echt niet geweten hebben wat hem overkwam. In de opening wist zwart alle vunzige valletjes te omzeilen. In het middenspel gaf Go nog maar eens een tweede pion ook nog met dameruil in de hoop dat de gemene pion op e7 de zwarte koning zou stikken. Maar op dat moment voerde zwart een winnende truc uit: hij viel met Pg6 de toren van Gonogo op h4 aan, evenals zijn paard op g5 en dekte ook nog eens zijn eigen toren op h8. Go kon opgeven. Maar toen deed onze man nonchalant Txf6. Toen kon zwart twee(!) torens én een paard slaan. Alleen niet tegelijk natuurlijk. Op het slaan van beide torens kwam het duivelse Pg5-e4!!! Met gruwelijke matjes in het vooruitschiet. Zelfs dat kon zwart nog overleven, maar bedwelmd door het uitbundige Chinese vuurwerk greep hij in plaats van het winnende paard een van de torens. Nadat Pe4 werd uitgevoerd, panikeerde hij en werd hij ijskoud uitgeteld. Go = held.  5,5-2,5

En we staan nog steeds bovenaan. Maar dit had natuurlijk ook anders kunnen uitpakken, dat snapt u.

Onderwerp: