KC2 speelt vier op een rij

Na het debaculeuze begin van ons seizoen met twee smadelijke nederlagen is de trein op stoom gekomen. De schaakgodin was Caïssa 2 niet gunstig gezind en de good guys pakten met 5-3 de punten mee uit Amsterdam.

Dat het een luxe is te beschikken over sterke invallers is geen nieuws. Zo kon het gebeuren dat we twee invallers hadden maar op rating daardoor wat sterker waren. Robnaldo deed mee met het eerste en werd vervangen door Gerard Rill. Hugo gaf zijn portie aan Fikkie FM Rini, dit om het Duijngehalte op peil te houden.

De wedstrijd was voor mij omgeven met enige nostalgie. Caïssa speelde namelijk in het Ignatius gymnasium, mijn oude school. Bij de ingang was een portrettengalerij van de docenten. Tijd voor een seniorenmomentje, omdat geen van mijn vroegere docenten daar nog les bleek te geven.

Ook nostalgisch was het om Tigran (jawel genoemd naar) Spaan aan bord 2 van Caïssa te zien spelen, een oud voetbal en schaakmaatje van me. Tigran had het heel zwaar tegen Gerard en hing lang in de touwen, maar in een rommelige stelling koos Gerard in het teambelang eieren voor zijn geld.

Tot slot was het nostalgisch om kabouter Roel van Duijn te zien spelen aan bord 8 van Caïssa. Sowieso grappig dat duel wie de beste Duijn was. De oud-provo kon zich beroepen op het feit dat hij van de chique tak van de familie was, maar toen hij het bestond de achternaam van FM Rini verkeerd te spellen op zijn notatieformulier ging de wandelende tak van de familie in gevechtsmodus die pas eindigde toen hij het beslissende punt binnentikte.

Daarvoor hadden Tyro (vlekkeloze partij), Captain Cook (vlekkerige partij die pardoes eindigde omdat de meevluggerende witspeler erg weinig ontzag bleek te hebben voor zijn eigen dame) en GonoGo (lange theoretische variant waar wit bij de eerste zet out of book blunderde en hard werd gekilld) KC2 op voorsprong gezet.  
Die voorsprong had nog groter kunnen zijn als Jan zijn modelpartij van een passend slot had voorzien, maar zijn teleurstelling dat hij eeuwig schaak toeliet was zo groot dat hij zelfs nog verloor.

Ook Div speelde aanvankelijk listig, maar juist toen hij gewoon een paar normale zetten  moest doen wilde hij superlistig doen en kwam van een koude kermis thuis. Jammer van zijn 100% score, maar shit happens.

Ondertussen was Derk een lange poging aan het doen van zijn loperpaar te profiteren. De zwartspeler had geen zin in een lange verwurging en offerde een stuk om de dame-paard batterij te benutten. Het eindigde in een dynamisch evenwicht, waardoor de 5-3 eindstand werd bereikt.

Net als een goed Bommelavontuur eindigde de dag met een eenvoudige doch voedzame maaltijd, aka een rijk besprenkeld bacchanaal bij Captain Cook thuis, waar Rini zijn praatjes moest bekopen met een afwasbeurt.  

Ceterum censeo Trumpum esse delendam.

Onderwerp: