afbeelding van ronvw

KC3 dieper in de problemen na nederlaag bij VAS 2

Verslag VAS 2 – KC 3, zaterdag 15 december 2018 (4.5-3.5)
Dé revelatie op schaakgebied van de afgelopen tijd is het computerprogramma AlphaZero, ontwikkeld door DeepMind (eigendom van Alphabet, het moederbedrijf van Google). AlphaZero is waarschijnlijk het meest spectaculaire voorbeeld van wat "AI" (Artificial Intelligence) tegenwoordig vermag. Het programma leerde schaken louter door tegen zichzelf te spelen, met als enige menselijke inbreng de kennis van de spelregels. Volgens DeepMind bereikte AlphaZero binnen enkele uren een bovenmenselijk schaakniveau. Sterker nog, het programma vesloeg Stockfish, de wereldkampioen computerschaak, in een match over 100 partijen met 64-38. AlphaZero verloor geen enkele partij. Onlangs zijn nieuwe partijen van AlphaZero tegen Stockfish gepubliceerd die begin dit jaar werden verspeeld. De analyses van deze partijen door GM Matthew Sadler moet iedere schaker zien. Terwijl onze sterkste schakers, Carlsen en Caruana, spelen als moderne computerprogramma's, speelt AlphaZero als Kasparov of Tal. Maar op een veel hoger niveau: "chess from another planet", zoals Sadler het uitdrukt. De allermooiste vind ik deze: https://youtu.be/g0O3QmAhoeA. Wie een aantal van zulke partijen heeft gezien, beseft al snel waar het AlphaZero om gaat: stukkenactiviteit. De AI is graag bereid om pionnen te offeren als het daarvoor lijnen kan openen of velden kan veroveren. Het is een soort Benjamin Go 2.0 (de eerste versie van het programma heette dan ook AlphaGo).
De partijen van AlphaZero hebben een bemoedigend effect op mijn spel. Word je eerder mistroostig van de Stockfishen en Houdini's van deze wereld, die spelen als een kaalhoofdige, bebrilde accountant, het spel van de AI lijkt op dat van een kunstenaar. Het kan dus wel: creatief spelen, offeren én winnen. De aanmoediging die ik nodig had om afgelopen zaterdag weer eens lekker risico te nemen. Daarbij kwam het mooi uit dat ik (op het derde bord gezeten) tegen een jeugdspeler mocht uitkomen, de 16-jarige Job Emans. De jeugd houdt van activiteit, gaat risico niet uit de weg, en kent nog niet alle trucjes die wij oude mannen door schade en schande hebben geleerd. Met wit offerde ik vroeg in de opening een pion in ruil voor een stabiel centrum en aanvalskansen op de koningsvleugel. Mijn tegenstander stelde zich gedegen op, alleen bleef zijn koning in het midden staan. Toen het centrum werd geopend werd het hem te heet onder de voeten en liep hij met de monarch naar de koningsvleugel. Dat gaf mij de kans om de pion terug te winnen met aanvalskansen als bonus. Mijn tegenstander greep vervolgens mis en het punt zat in de tas. Het gevoel van de overwinning kent AlphaZero niet, maar de mens wel… voor even de alpha male.
Op het eerste bord speelde Peter tegen een nog jongere tegenstander. Eline Roebers is pas 12 jaar, maar ze maakte het onze man knap lastig. Had ze gespeeld als AlphaZero, dan had de zwartspeelster ongetwijfeld het pionoffer gevonden dat Peter aan de rand van de afgrond zou hebben gebracht. Zoals het ging kon Peter het rustig uitspelen en de winst binnenhalen.
De partij van Vlad (5) zou ik niet graag door de computer halen vanuit een KC-perspectief gezien, maar feit was dat hij een op het oog hopeloze stelling in de eindfase naar winst wist te goochelen. Iets met matdreigingen en een toren als cadeautje van de zwartspeler. De jeugd heeft de toekomst!
Op bord vier speelde Pieter. We hoopten vooraf op een Kroonbenoni, maar na 1.c4 ging het spel in rustiger banen. Pieter kwam onder druk te staan en wist het niet te houden. Ik zag een eindstelling waarin wit een torentje meer had.
Gerard verloor ook. Hij meldde dat hij het te mooi had willen doen. Hij versmaadde materiaal voor een naar zijn mening nog betere zet… we kennen het allemaal. Op zoek naar de Immergrüne, blijkt de tegenstander onverwachte resources te hebben die het mooie groen in slijk veranderen. Gelukkig komt er een nieuw jaar aan, waarin Gerard de punten weer aaneen gaat rijgen.
Op het laatste bord zwoegde Robbie Oosting. Wie Kasparov het Konings-Indisch zag spelen, rende naar de boekhandel om de opening op het repertoire te nemen. Maar de praktijk is weerbarstig, en voor je het weet beland je met zwart in zo'n hopeloze stelling waarin wit de damevleugel leeg plukt en zwart niet aan aanvallen toekomt.
Aan het slot van de wedstijd tegen VAS 2 was alleen Hugo (2) nog bezig. Edward had in een vooruitgespeelde partij netjes een halfje gescoord, waardoor de stand 3.5-3.5 was en het resultaat werd bepaald aan het tweede bord. Hugo stond een kwaliteit achter maar het bord stond in vuur en vlam. Zijn tegenstander zat in hevige tijdnood en aan zijn lichaamstaal te zien, was hij niet zeker van zijn zaak. Helaas gaf Hugo in alle haast een stuk weg, en na het halen van de tijdcontrole konden de stukken in de doos.
Opnieuw een nederlaag, en met één punt uit vijf wedstrijden staan we stijf onderaan. Gelukkig spelen we nog tegen de meeste mede-degradatiekandidaten. Handhaving is nog mogelijk als we vol opkomen en de beuk er in gooien. Ik hoop op een nieuw, succesvol jaar voor KC3.  

VAS 2 - Kennemer Combinatie 3
Roebers , E. (Eline)         1918     Pijpers , P.J. (Peter)              2001     z-w        0 - 1
Kanis , S.D. (Sierk)           1958     Gorissen , H. (Hugo)              2104     w-z        1 - 0
Emans , J.J. (Job)             1955     Wezel van, R. (Ron)              2040     z-w        0 - 1
Bogaard , M. (Milo)        2100     Kroon , P.G. (Pieter)              2020     w-z        1 - 0
Veelen van, J. (Jouke)     2065     Omota , V. (Vlad)              1851     z-w        0 - 1
Hakvoort , E. (Elco)         1988     Scholtens , E.P. (Edward)1938    w-z        ½ - ½
Ramer , M. (Milan)         1981     Snijders , G.J. (Gerard)              1958     z-w        1 - 0
Wijgers , B. (Ben)            1999     Oosting , R. (Robert)              1905     w-z        1 - 0
Gemiddelde Rating:       1996     Gemiddelde Rating:              1977                   4½-3½

Onderwerp: