afbeelding van ronvw

Le jeu d'ésex: KC3 pakt belangrijke punten in Amsterdam

Jeu d'ésex: KC3 pakt belangrijke punten in Amsterdam.
 
De voorbereiding van KC3 op de wedstrijd was zoals gewoonlijk optimaal, getuige de appjes die 's-ochtends binnenstroomden bij de coach:  
"Ik ben wat later mannen. Mis net mijn trein".
"Heb me verslapen, sorry guys. Hoeveel mag je te laat komen maximaal?"
"Spelen we tegen Caïssa?"
"Wacht die club heet Amsterdam West? Dat zou namelijk echt veel verklaren".
Zucht. Maar het is als met een mooie vrouw, je moet haar nukken geduldig ondergaan, er van genieten als ze er is. Want genieten, dat deden we deze zaterdag.

Al viel het voorspel wat tegen. Onze nestor Pieter (6) werd geveegd, zoals hij het zelf uitdrukte, en dat was geen overdrijving,. Je hoeft geen AlphaZero te zijn om met een open g-lijn en twee lopers gericht tegen de zwarte koningsstelling een vernietigende aanval te ontwikkelen, en zo geschiedde. 1-0 achter.
Al snel daarna stond het 2-0 voor Amsterdam West toen Vlad (5) in prima stelling een vergiftigde pion verorberde. Dat kostte een stuk, waarna Vlad in de analyseruimte zichzelf kastijdde door zijn computer allerlei winstvarianten te laten voorrekenen.
De stelling van Gerard (7) was inmiddels ook niet helemaal fris meer. Hij had weliswaar twee pionnen tegen een kleine kwaliteit, maar spelen tegen vier lichte stukken in een open stelling leek een aardige uitdaging. Bovendien had Amsterdam West de op papier sterkste tegenstander op een staartbord geposteerd…
Op dat moment kreeg Hicham remise aangeboden, in een compleet gelijke stelling. De coach liet de beslissing aan onze AM, die besloot om door te spelen. De man verdient een standbeeld, bleek later.
Want even later verloor Gerard, en stonden we 3-0 achter. Maar aan het eerste bord was Peter met een geweldige partij bezig. Met kleine middelen werden verzwakkingen uitgelokt in de zwarte stelling, en Peter wist de kwaliteit te veroveren. Hij tikte de partij vervolgens rustig uit. Subliem spel.
Op het bord ernaast speelde Hugo ook een heerlijke partij. Zie tweede diagram: 21…Lc5! Kijk, daar krijgen we goesting van. 22.Dd3 Td8 23.Pe4 Pxe4+ 24.fxe4 Lxd4+ 25.Kf3 Dg4# oef.
Naast me wist Blaf zijn tegenstander he-le-maal naar huis te spelen vanuit een ogenschijnlijk potremise stelling. Wit posteerde een paard op een ongelukkig veld, wat Hicham de kans bood om zijn eindspel techniek te etaleren. 3-3, en Edward en Ron nog bezig.

Edward had in het middenspel een mooie kans laten liggen om het initiatief over te nemen (zie eerste diagram hierboven: e5!) en moest in het vervolg nauwkeurig spelen om de remise binnen te halen. Dat lukte tegen Ron Klein, toch een ervaren rot in de Amsterdamse gelederen. Dus aan schrijver dezes (3) de taak om het belissende punt binnen te brengen.
En dat was werken. Hard werken. In de opening volgden we een partij Kasparov – Anand, dat was zo ongeveer het enige dat ik me nog kon herinneren. Mijn tegenstander Remco bracht ergens een minder geslaagd nieuwtje, en ik wist met een schijnoffer van een stuk de zwarte koning in het midden vast te houden. Helaas verviel ik in een oude kwaal, door het te mooi te willen doen. In plaats van af te wikkelen naar een eindspel met een kwaliteit meer, hield ik de dames op het bord. De zwartspeler bleek vervolgens gemaakt van het allertaaiste soort hondenleer. In vliegende tijdnood wist hij steeds de enige zet te vinden die niet direct verloor. Na de tijdcontrole bleef een dame-eindspel over waarin wit een kwaliteit meer had, maar zwart kon pronken met twee verbonden vrijpionnen. Door over de zwakke witte velden te laveren met toren en dame wist ik uiteindelijk toch de partij naar ons toe te trekken (zie foto).
Orgastisch. Le jeu d'ésex, zoals de Fransen zeggen. En weer 4-0 op de kopborden, net als de vorige ronde.

Een belangrijke overwinning, maar we zijn er nog niet. Eenhoorn 2 wist zeer verrassend te winnen van Leiderdorp, zodat we nog niet verlost zijn van het degradatiespook. Komende twee ronden tegen mede-degradatiekandidaten, komt dat zien. Onze staartborden gaan zich revancheren!

 

Amsterdam West Kennemer Combinatie 3    
Hufener, T. (Thomas) 1943 Pijpers, P.J. (Peter) 2006 z-w 0 - 1
Manuel, P.I. (Peter) 1996 Gorissen, H. (Hugo) 2071 w-z 0 - 1
Hillebrandt, R.A. (Remco) 2000 Wezel van, R. (Ron) 2040 z-w 0 - 1
Pijlman, R.W.J. (René) 1822 Boulahfa, H. (Hicham) 2067 w-z 0 - 1
Schoffelmeer, F. (Frans) 2011 Omota, V. (Vlad) 1896 z-w 1 - 0
Bonoo, I.S. (Iwan) 1950 Kroon, P.G. (Pieter) 2006 w-z 1 - 0
Pronk, S. (Sven) 2094 Snijders, G.J. (Gerard) 1905 z-w 1 - 0
Klein, R.J.H. (Ron) 1952 Scholtens, E.P. (Edward) 1934 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1971 Gemiddelde Rating: 1991   3½-4½

 

Onderwerp: