afbeelding van ronvw

Luxeproblemen voor KC3: winst op HSG (5-3)

Vandaag werd ik geconfronteerd met een fenomeen dat een KC teamleider eigenlijk niet kent. Gehard als je bent door last-minute afmeldingen, gemiste kansen, en gebrek aan vrouwelijke aandacht, is het even wennen als het zich onverwachts aandient: het luxeprobleem.
Het begon al voor de wedstrijd tegen HSG. Alle negen spelers van het team waren beschikbaar. Geen belletjes van de Kanwa, geen appjes een dag voor de wedstrijd… in plaats daarvan mocht ik rondbellen wie de voorkeur gaf aan een vrije zaterdag. Pieter werd bereid gevonden om de golfbaan op te zoeken.
Bij binnenkomst trof ik Hicham al aan achter het schaakbord. Nog een teken dat er vandaag mooie dingen gingen gebeuren. Al zag het er aanvankelijk niet zo rooskleurig uit op de borden. Naast me kwam Derk (5) in de problemen, zijn labiele centrum stond op instorten. De HSG-er speelde het geweldig uit moet ik zeggen, niettegenstaande zijn bescheiden rating. Aan mijn andere zijde werd onze AM (3) in de Botwinnik-armklem genomen door HSG's grand old man.
Zelf had ik even getwijfeld wat te spelen tegen de Siciliaan van Guido Wagenvoorde. Toch maar Open deze keer. Er kwam een variant op het bord die ik ooit met de grote Gerard Rill had geanalyseerd. Helaas was ik de finesses vergeten, maar mijn tegenstander voelde zich ook niet als een vis in het water. Dit leidde tot lichte tijdnood, waarin Guido flink misgreep en de vlag moest strijken.
Met het punt op zak vernam ik dat Edward (7) de opening niet heelhuids had overleefd en van het bord was geschoven door Yvette Nagel. Gerard (8) had er een remise aan toegevoegd na wat al te voorzichtig spel. Maar hij staat gelukkig weer op het scorebord na een akelige start van het seizoen.
Vlad (6) speelde ook een nette remise ("natuurlijk"!) tegen een sterke tegenstander. Het leek ook achteraf redelijk correct allemaal, vernam ik. Tussenstand: 2-3, en de kopborden nog bezig. Peter (2) had zijn riante stelling bijna verklooid door een cruciale pion weg te geven, en was bezig om te redden wat er te redden viel. Gezien de bierconsumptie was het hem menens.  Hicham was in een verloren dame-eindspel beland en leek nog wat schaakjes der wrake te geven. Gaat u er maar even voor zitten…
Voor het oog van ruimschoots aanwezig vrouwelijk schoon, ontvouwde zich een verrukkelijk schouwspel. Het begon met een remiseaanbod voor Hugo (1). Gezien de stand op de borden een makkelijke beslissing voor de coach: doorspelen. Hugo dirigeerde paard en dame richting de witte koning, met mat als resultaat. Zou het een gelijkspel worden, als Peter alsnog wist te winnen?
Dan zie ik Hicham een onverwachte koningszet maken. De tegenstander kan een tweede dame halen, maar dan is het mat…maar wacht eens even…waar gaat die witte koning eigenlijk heen? Nagtegaal offert zijn dame om het mat er uit te halen  en haalt direct een nieuwe. Waarna onze man deze dame via een Röntgenschaakje oppikt. Ongeloof, klappen op de schouder, gaan we winnen?
Ja we gaan winnen. Peter laat eindspel-virtuositeit zien en wint de partij alsnog. 5-3, we staan weer boven de streep en krijgen de andere degradatiekandidaten nog. Graag volgende keer weer zo'n wedstrijd. En dan mét Woch.
 
Ronde: Ronde 6

Kennemer Combinatie 3 HSG    
Gorissen , H. (Hugo) 2071 Engen van, H.J. (Herman) 1992 z-w 1 - 0
Pijpers , P.J. (Peter) 2006 Wijk van der, W.L. (Wim) 2112 w-z 1 - 0
Boulahfa , H. (Hicham) 2067 Nagtegaal , C. (Kees) 2224 z-w 1 - 0
Wezel van, R. (Ron) 2040 Wagenvoorde , G. (Guido) 2100 w-z 1 - 0
Kouwenhoven , D.A. (Derk) 1989 Vos de, M.A.C. (Michael) 1878 z-w 0 - 1
Omota , V. (Vlad) 1896 Losekoot , P. (Pascal) 2048 w-z ½ - ½
Scholtens , E.P. (Edward) 1934 Nagel , Y. (Yvette) 1957 z-w 0 - 1
Snijders , G.J. (Gerard) 1905 Lindeman , J.W. (Johan) 1894 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1989 Gemiddelde Rating: 2026   5-3

 

Onderwerp: