Over June, Vlad, g5 en Koot en Bie: een magnifiek vriendenweekend

Schoorl, Zzamen, Wijk aan Zee of het KC-weekend: het legendarische lenteweekend met Kennemer Combinatie kent vele namen en vele verhalen. En ook dit jaar komen 25 heren en een dame tezamen om weer een nieuw hoofdstuk aan het verhaal toe te voegen.
 
Onder de bezielende leiding van Sacha, Lennart en geestelijk vader Ad H te V opent het weekend met de ongeëvenaarde Hollandsche Pot. Buiten roken de Tata torens en huilt de zeewind. Binnen gaat het leven over tafel. Grote vragen als de wereldpolitiek, de Senaat en sappige schaakverhalen geven de boerenkool extra smaak. De sfeer opperbest, het weekend zwanger van vriendschap, hoop en verlangen. De vrienden zijn binnen, het weekend kan beginnen.
 
Traditioneel openen wij met Hands en Brains: een garantie op spektakel, onbegrip, heftige alcoholconsumptie en verrassende winnaars. Thorvald en Andre gaan furieus van start, leiden tot het einde, maar in de laatste ronde lijden ze een cruciale nederlaag tegen het Oosten & De Kring duo van Henk en Pieter. Derhalve mogen Henk en Pieter in de Grand Finale aantreden tegen Benjamin en Sybe. De kracht van laatstgenoemde duo blijkt in tijdnood: ijskoud combineren zij het solide no-nonsense schaak van Benjamin met Talliaanse creativiteit van Sybe. Of is het andersom? Hoe dan ook: Benjamin en Sybe halen soeverein de eerste hoofdprijs binnen en het blijft nog lang onrustig in de Duinzaal. Ongetwijfeld is de mysterieuze June daar ook debet aan.

Lang kunnen de helden niet genieten van de alcoholroes, June of de zeewind, want zaterdagochtend is het PRO Chess League knock out. Kopman GM Wouter mag het samen met IM's Quinten en Miguoel en FM Jasel opnemen tegen de gevaarlijke Duitsers van Baden- Baden. Richard en Lennart leiden het commentaar in de zaal en zien een ware Nederland - Duitsland kraker. De overwinning van Jasel op GM Donchenko leidt tot een orkaan van geluid in de zaal: gevolg van de oerkreten is een opgeschrikt Beverwijk en een permanente 'mute' van de PRO Chess organisatie. Het komt op de laatste ronde aan. KC staat 6,5-5,5 voor en heeft aan 8,5-7,5 genoeg. De grote finale in San Francisco lonkt. Maar zoals wel vaker richten onze Oosterburen de rug en halen zij in de dying seconds de zege toch nog binnen. KC ligt eruit. Een wijze les in mentale hardheid.

 
Na de lunch geven Ron en Pieter een passend eerbetoon aan hun grote schaakheld Vladimir Kramnik. De grootsheid van deze legende en zijn spectaculaire pionnenopmarsen - Kramnik's pawns always queen! - inspireren de zaal tot vele pioniersbewegingen met de g-pion en andere boertjes, de een nog creatiever dan de ander. Team Hey June! - hoe kan het ook anders - blijkt met Ad H, Martien en Lennart de fijnste Vlad touch te hebben en wint het eerbetoon glansrijk.
 
De zaterdagavond is een traditioneel hoogtepunt in de Schoorl-annalen. En ook deze keer is het zeer leerzaam en hilarisch. Gerard R en Marcel hebben een prachtige pubquiz gemaakt die door de grote variatie aan interessante vragen tot het laatst spannend blijft. Van Koot en Bie tot Opper-Volta, alles komt aan bod. De spreekstalmeester annex dictator blijkt net als sr. een vermaard zanger en brengt de zaal in vervoering. Chapeau Marcel! De vroege koploper Hersenpap - het team van Hugo, Thorvald,  Pieter en barman Adriaan - doet zijn naam geen ere aan, houdt zijn voorsprong vast en triomfeert. Bij het aankomend teamspel op 29 maart a.s. zullen de prijzen ingewijd en gedeeld worden. 
Vervolgens bereiden de echte die-hards zich alvast optimaal voor op het nakende dolle draaischaak-evenement met een nachtelijke doorgeefschaaksessie, waar de oudere generatie wijselijk het moede hoofd te ruste legt.
 
De volgende ochtend introduceert David op grootmeesterlijke wijze het KC-gambiet. Helaas kunnen wij hier zetten noch conclusie delen - Der Feind hört mit - maar Kramnik zou trots op ons zijn geweest. Met een score van 8 witoverwinningen, 8 zwarte victories en geen enkele remise bewijst het KC-gambiet zijn furie. Een ideaal begin van een zonnige zondag. 

Na de lunch het laatste evenement: het dolle draaischaak! Het gaat wat ver hier alle regels uit te leggen - sommigen draaien maandagochtend nog steeds de verkeerde kant op - het blijft in ieder geval tot de laatste zet bloedstollend spannend. Het dreamteam van Gerard S, David, Andre en weer een ijzersterke Hugo slaat in de laatste ronde dankzij vlekkeloze eindspeltechniek toe. En zo eindigt weer een heerlijk weekend. Emoties, hormonen, tranen, gezang en een enkel glaasje: het vloeide rijkelijk. Boven in de wolken, vanuit een ereplaatsje in de schaakhemel, aaiden Big Vlad en zijn June nog een keer hun damevleugelpionnetjes. Ze hadden weer een weekend vol vriendschap en schaakliefde gezien en zagen dat het goed was.
 
Pieter Roggeveen 
 
Met dank aan Sacha voor de foto's.

Onderwerp: