Supersubs en jeugd bezorgen KC2 overwinning

Met een bijzonder zwaar gemoed betrad ik de speelzaal voor een potje schaak. Twee dagen voor de 8e KNSB ronde overleed mijn beste vriend, de schaker en econometrist Nick van der Lijn (foto), na een lange en slopende ziekte.

Nu zal niemand er raar van opkijken als je dan besluit te passen. Maar Nick had carpe diem als levensmotto. Juist omdat hij zelf ook een schaker was, wist ik dat ik moest spelen. En er stond ook nog wat op het spel want in theorie konden we zelfs nog degraderen. Vandaar dat ik het gemis van Max (werk) en Daan (invaller in het 1e) opving met de supersubs Gerard Rill en Rini Duijn.

Over de wedstrijd zelf zal ik kort zijn. De vlotte remises van ondergetekende met zwart aan bord 1 en van Benjamin, eveneens met zwart aan bord 5, waren tactisch verantwoord want aan de meeste borden ging het redelijk tot goed.

Tyro en Edwyn speelden allebei tegen onderste-rij-fetisjisten. Edwyn plette de arme man zo hard dat de stukken over de achtste rij werden geduwd. Touch down! Vooral de gevoelige zet Kh3-h2 in tijdnood - om een schaakje eruit te halen terwijl zwart toch zo'n beetje pat stond - was van grote schoonheid. Tyro moest aanzienlijk harder werken, maar met een paar listige zetten vlak na de tijdnood wist Abcouwer geen raad en moest hij ook zijn monarchje inleveren bij onze jonge god.  

Op dat moment had Gerard al gewonnen. Volgens mij klopte er het een en ander niet aan de verwikkelingen, maar nadat zwart de grafzet b6?? produceerde was het snel gedaan. Janneman had toen ook remise in een partij waar ik niet veel van begreep (maar Jan wel) zodat alleen Rini (zoals altijd lang bezig) en Derk (die het moeilijk had) nog bezig waren.

Rini had een pion verschalkt in een paard-loper eindspel maar omdat wit een vrijpion op de h-lijn kon maken was het nog lastig. Niet voor Rini natuurlijk en met de traditionele brede grijns drukte hij weer een punt.

Derk moest uiteindelijk het onderspit delven, maar het gerucht gaat dat hij de laatste ronde gaat vlammen. Na deze keurige 5,5-2,5 staan we vierde. Er had natuurlijk meer ingezeten, maar zo gaan dingen.

Onderwerp: