Team Bavo wint KC teamrapid

Team Bavo heeft dik verdiend het teamrapid van 2018 gewonnen. Coach Rob Duijn kon terecht trotst zijn op deze prestatie. 10 sterke teams streden dit jaar om de titel. Elk team onder de naam van een legendarische schaker. 9 teams trokken het hele arsenaal open van alle clubschakers die ze kenden. Coach Jan Kouwenhoven van Team Fischer stelde zelfs de legendarische IM Manuel Bosboom op. Rob Duijn kondigde bij de inschrijving aan dat hij alleen spelers zou gebruiken die op de Haarlemse Bavoschool hadden gezeten. De organisatie moet toegeven dat het de wenkbrauwen fronste. Vier avonden 5 spelers op de been brengen en die laten strijden tegen sterke clubspelers is geen sinecure, maar ok voor spek en bonen meedoen mag ook. Niets bleek minder waar, de voorronden werden door team Bavo met overmacht gewonnen en ook gisteravond was er geen houden aan.

Wie zegt dat schaken een individuele sport is snapt het niet helemaal. Juist de teamspirit en er samen voor gaan is de kracht van team Bavo. De kopman werd zelfs vermaand dat hij voor aanvang van de ronde zijn tweede biertje wilde bestellen, want gedreven zijn ze wel. Jan Wentink (oud-leraar) samen met oud leerlingen Olav van Kessel, Jacques Schouten (100%), Roy Schimmel, Harry van der Peet, Rene Bakker en Rob Duijn gaan de KC boeken in met een legendarische overwinning.
De wissel beker werd uitgereikt door Martien Schriemer. De verdedigend titelhouder moest genoegen nemen met een tweede plaats. Weemoedig vertelde hij hoe de wisselbeker al 5 jaar lang heeft staan prijken op zijn schoorsteenmantel en dat hij nu afscheid nam van zijn enige schaakbeker ooit.

In de B-finale eindigeden 3 teams bovenaan en kreeg team Mesman de titel op basis van bordpunten. Team Mesman een legendarische schaker? Jazeker, 'In mijn ogen is schaken maar een spelletje. Wel erg mooi!' schrijft de 82-jarige Henk Mesman in zijn pasverschenen boek 'De artistieke schaakstudie - geschiedenis in drie delen'. Wel erg laconiek! Dat boek is een levenswerk van 900 bladzijden met 1400 diagrammen - niet alleen over de geschiedenis van de schaakstudie van de Arabische mansuben tot 1900, maar ook over de oorsprong van het schaken, over schaaktijdschriften, uitgevers, studietoernooien, de notatie, de classificatie van studies. Met uitgebreide indexen op naam en op thema, en verklarende begrippenlijsten. Een artikel van Tim Krabbe over hem kun je vinden via https://timkr.home.xs4all.nl/admag/zuylen.htm

Coach Fer Mesman pepte zijn mannen op door ze te tergen. Door laatste te eindigen in de voorronden kwamen ze in de B-finale. Zijn mail begon met de openingszin: “ Mannen, Volgende week vrijdag 23 maart is de 4e ronde. De FINALE. En ik mag wel zeggen dat we de b-finale met gemak gehaald hebben”. Zo hoort het geheel in stijl van het teamspel.
Totaal genoten we met 75 verschillende spelers van 300 partijen, kregen we er nieuwe vrienden van Pegasus bij en herenigden we ons met de vrienden van de Uil, scoorden 10 jeugdspelers hun eerste punten tegen een senior en genoten we van de catering van Frank, Ina, Ank en Monica.

Binnenkort gaat team Kasparov afsluiten door de lege schoorsteenmantel van “De Schriem” te bewonderen.

Onderwerp: