Topduel KC-En Passant eindigt in 5-5

Zaterdag 16 december 2017 stond de kraker KC1 tegen En Passant op het programma. Na een slechte seizoenstart had KC1 zich op weten te werken tot plaats 3 in de Meesterklasse. En Passant is het seizoen goed begonnen en staat 2e. Duel tussen de 2 ploegen die de afgelopen jaren kleur hebben gegeven aan de meesterklasse. De grote Kaaieman die de Spakenburgers meehielp aan 3 landstitels door een zeer ervaren gezelschap titelhouders naar het vissersdorp te lokken tegenover de jonge talenten van KC die onder aanvoering van het Orakel van Oss vorig jaar de 1e landstitel pakte.
 
Ter voorbereiding op dit duel was er de traditionele brunch in lunchroom “De Koninck” in Bloemendaal aangeboden door Edwin Rutte. En eindelijk waren we compleet ! Onze jonge tieners zijn ondertussen twintigers geworden en opeens komen er ook vrouwen mee. Zijn we bezig met topsport of is het een familie-uitje? Achteraf zal blijken of dit een goeie invloed zal hebben op onze spelers.
 
Bij aanvang van de wedstrijd bleek dat KC gemiddeld bijna 100 ratingpuntjes per bord meer had, maar in de praktijk moet dit altijd nog even getoond worden. Na 2 uur spelen kwamen we op 1-0. David ging rustig achterover leunen en bij de eerste counter was er gelijk stukwinst. Zo simpel kan het soms zijn. Q speelde tegen trukendoos Bosboom. Stelling die alle kanten op kon, maar in tijdnoodfase was Q even wat handiger en tikte de 2-0 binnen. Ilias tegen Dick de Graaf op bord 10. In de opening verloor hij een pion, maar dit was theorie (snik). Paar zetten later gooide Ilias er nog een 2e pion tegenaan om vervolgens eroverheen nog een kwal te offeren. Maar opeens viel de zwarte stelling volledig uit elkaar en stond het 3-0. Wat een luxe en hoeveel gaat het dan worden?
 
Topscorer Jasel  kwam zeer prettig uit de opening tegen Henk Vedder, maar toen alles afgeruild werd was het voordeel redelijk verdwenen en ging de ervaren Henk rustig achterover leunen. Jasel nam teveel risico en  moest nog vechten voor remise wat hem lukte.  De coach had er nog steeds vertrouwen in, maar ondertussen werden mindere stellingen steeds slechter en goeie stellingen steeds minder goed. Taaie rakkers die Spakenburgers. Op bord 1 het topduel tussen 2 jonge GM’s. Wouter Spoelman tegen Benjamin Bok. Wouter werkt ondertussen 40 uur per week en zijn tegenstander is bezig om een nog betere GM te worden. Zo ging het duel eigenlijk ook. Benjamin kwam steeds beter te staan en op het moment dat Wouter handig denkt terug te komen pareerde Benjamin dit goed en pakte een keurige winst. Ali speelde tegen mevrouw Giri en was in het middenspel 2 pionnen kwijt geraakt. Zocht naar compi, maar dit keer geen schwindel en zo was de spanning in de wedstrijd volledig terug. Zeker toen bleek dat Christov zijn toreneindspel tegen Richard Vedder net niet kon winnen. Vanaf 2 uur hing Vedder in de touwen, maar om 17.45 uur kon hij toch het halfje bijschrijven. Teleurstelling bij Christov en het team. Bordje ernaast zat Lennart tegen een tegenstander met 250 ratingpuntjes minder. Hij stond de hele partij ietsje minder, maar rond de 40e ging hij toch proberen te forceren waar remise een normaal resultaat zou zijn. Zijn tegenstander gaf geen krimp, miste wel 2 keer mat, maar hengelde een belangrijk punt binnen. 4-4. Miquoel speelde een wat vlakke partij en eigenlijk was het een totale remise stelling, maar omdat deze wedstrijd gewonnen moest worden nam hij een (onverantwoorde) winstpoging en kwam verloren te staan. Dat hij het nog remise wist te keepen geeft aan wat Miq in zijn mars heeft. 4,5-4,5 en dan blijft er nog 1 potje over. Loek, alias het Orakel van Oss, tegen Friso Nijboer. Waarschijnlijk al voor de 55e keer, maar Loek met wit zou dit toch moeten kunnen winnen. Eindspel waarin Loek een toren tegen loper + pion had en wat volledig remise leek. Toch ging hij voor het team nog wat proberen. Ook hier onverantwoorde pogingen, waarbij uiteindelijk aan de noodrem moest worden getrokken om remise veilig te stellen. En Passant komt weg met een blauw oog en KC ziet de 5-5 als een verloren matchpunt. Na afloop werd er door de 2 leukste teams van de Meesterklasse gezamenlijk gegeten bij de chinees en hiermee 2017 afgesloten. Eerste zaterdag van februari 2018 gaan we weer verder met een uitwedstrijd tegen Apeldoorn.

Kennemer Combinatie

En Passant

 
Gemiddelde Rating: 2440 Gemiddelde Rating: 2345 5-5
Spoelman , W.A. (Wouter) 2569 Bok , B.L. (Benjamin) 2609 0 - 1
Wely van, L.F.A.M. (Loek) 2655 Nijboer , F.Z. (Friso) 2500 ½ - ½
Ducarmon , Q. (Quinten) 2474 Bosboom , M. (Manuel) 2396 1 - 0
Lopez , J. (Jasel) 2315 Vedder , H.R. (Henk) 2339 ½ - ½
Klein , D. (David) 2497 Lahaye , R.R. (Rick) 2386 1 - 0
Admiraal , M. (Miguoel) 2437 Griendt van de, J.W.J. (Jan Willem) 2359 ½ - ½
Bitalzadeh , A. (Ali) 2386 Guramishvili , S. (Sopiko) 2363 0 - 1
Kleijn , C.D. (Christov) 2460 Vedder , H.L. (Richard) 2259 ½ - ½
Dek , L. (Lennart) 2278 Twillert van, L.A. (Laurents) 2044 0 - 1
Lende van der, I. (Ilias) 2326 Graaf de, D. (Dick) 2196 1 - 0

Onderwerp: