afbeelding van ronvw

Tweede team langs de afgrond, maar behoudt tweedeklasseschap (KC 2 - De Waagtoren 4,5-3,5)

Zo, dat is lekker om weer eens als teamleider je handtekening te mogen zetten onder een overwinning. Het is een gave om de poppetjes op de juiste plek te zetten... 
Het tweede team van KennemerCombinatie heeft zodoende het vege lijf weten te redden in een merkwaardige slotronde in klasse 2B. Tegen de oude bekenden van Waagtoren uit Alkmaar werd verdiend met 4,3-3,5 gewonnen. 

KC2 speelde zonder Woch (lente in Twente) en FM Rini die de slotronde Meesterklasse organiseerde ("Aan mij heb je toch weinig"). Met Gerard Rill en Esper van Baar hadden we de juiste mix van routine en jeugdige overmoed aan boord gehaald. 

Beide teamleiders hadden enigszins creatieve opstellingen bedacht, waardoor de voorbereidingen (voor zover daar ueberhaupt sprake van was) de prullenbak in konden. Zo mocht Jan op het eerste bord uitkomen tegen Rob Konijn, het werd een strakke overwinning van onze man. ' Iets op g2' , was volgens Jan de beslissende wending.
Rene, solid as a rock, speelde op twee tegen de loopgravenspecialist uit Alkmaar, Jos Vlaming. Dat kon niet anders dan remise worden.
Onze supersub Gerard bracht zijn score dit seizoen op 3 uit 3 tegen Daan Geerke. In een vergiftigde pionvariant gooide Gerard er nog twee extra pionnen tegenaan, waarbij het niet duidelijk was of die ook vergiftigd waren... In ieder geval raakte Geerke de weg kwijt en werd hardhandig mat gezet.
Ook Benjamin wist zijn partij tegen Danny de Ruiter met mat te besluiten. Natuurlijk stond Gonogo een gezonde gambietpion achter na de opening, maar hij houdt altijd wel ergens spel. Toen zijn tegenstander een wending overzag, kon Benjamin de pion terugwinnen en tegelijk de zwarte stelling uit zijn voegen lichten. De Ruiter offerde een stuk voor schwindelkansen tegen de witte koning, maar Benjamin liet de buit niet meer glippen. Knappe overwinning op een FM met 2300+ en de waardige afsluiting van een opmerkelijke come-back dit seizoen. Na een dramatische start met 1 uit 5, eindigde Benjamin als een van de weinigen met een plusscore.
Over come-back gesproken, Hicham speelde weer eens een goede partij tegen Perez Garcia. In het dameloze middenspel had hij een voordelige stand bereikt, maar vanwege de stand in de wedstrijd op dat moment nam hij remise aan.
Remise werd het ook bij Esper van Baar tegen Maaike Keetman. Het zag er even naar uit dat Esper ging winnen, maar uiteindelijk waren we blij met het halfje en de overwinning. Want meer bordpunten kwamen er niet meer bij. 
Ron zat in het vroege middenspel te knoeien tegen Frank Agter en moest noodgedwongen een pion offeren tegen weinig concrete compensatie. Agter offerde een kwaliteit tegen nog twee pionnen en nam het initiatief over. De witte koning moest nog wel even het vrije veld inlopen maar wit had alles onder controle, netjes gespeeld. Hugo tenslotte speelde een soort Benoni tegen Jeroen Smorenberg. Dit soort stellingen zijn altijd een taktisch mijnenveld, maar als wit de controle houdt heeft zwart het lastig. Te lastig, deze keer. Toch was het een goed seizoen voor Talentaf, die zijn rating boven de 2100 tilde. 
 
Zo heeft Houdini het weer geschafft in deze vreemde poule. Wie had bij aanvang van de competitie verwacht dat het sterke LSG 2 zou degraderen? Saillant detail is dat bij een gelijkspel tegen Waagtoren, het KC 2 was geweest dat de gang naar de duistere spelonken van de 3e klasse had moeten maken. We hadden dan gelijk gestaan met LSG 2 in matchpunten, bordpunten en onderling resultaat. Dan beslist de regel dat het resultaat op de laagste borden wegvalt. De overwinning van Hugo tegen LSG 2 had dan onze degradatie ingeleid...
Bovenin presteerde Laurierboom Gambiet het weer om geen kampioen te worden. Tegen Caissa 2 werd met maar liefst 6-2 verloren. Natuurlijk deden ze het er om, zodat wij komend seizoen weer tegen elkaar mogen uitkomen in Amsterdam. We kijken er naar uit. Maar we zullen dan wel uit een ander vaatje moeten gaan tappen. De helft van ons team scoorde (dik) onder de eigen rating. Als iedereen een TPR van 2100 scoort, draaien we komend seizoen bovenin mee. 

De uitslagen: 
http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-comp...
 

 

Onderwerp: