Voodoo Child

De Jimi Hendrix klassieker blijkt over schaken te gaan.
 
Well, I stand up next to a mountain
And I chop it down with the edge of my hand
Well, I stand up next to a mountain
Chop it down with the edge of my hand
Well, I pick up all the pieces and make an island
Might even raise just a little sand
'Cause I'm a voodoo child
Lord knows I'm a voodoo child
 
Waarover straks meer.
 
De dag begon zo leuk. Nou eigenlijk helemaal niet, aangezien vrouw in kwestie besloten had mij mee te zeulen naar een meubelgigant op een naargeestig bedrijventerrein. De gigant had uiteraard niet hetgeen wij zochten, waardoor een ander thema van de dag zich openbaarde: iets met keizers, baarden, katten en kutten.
 
Maar de schaakdag begon wel leuk. En wel in de trein op weg naar Amsterdam, alwaar KC2 samen op pad was om een potje schaak te spelen tegen SOPSWEPS. De conducteur en uw scribent gingen onverwacht een lange discussie aan over Roemer en zijn nationaal zorgfonds. Dit n.a.v. een Buitenhof optreden waar Robnaldo mij over uithoorde en dat ik om zuiver narcistische redenen alhier even als linkje (vanaf 23:50 min) toevoeg. Aan het einde van onze discussie zei de goede man dat hij dan toch maar niet op de SP zou stemmen. Altijd grappig zo’n treinreis.
 
Dan nu de keizer en zijn baard. SOPSWEPS en KC2 bevinden zich in niemandsland. Bij KC2 leidde dat niet tot verslapping: we kwamen in vol ornaat op. Maar de soppers lieten Bottema, Peek en Rebers thuis en dat bleek een flinke verzwakking. Aan de laagste 4 borden werd slechts een schamel halfje gescoord omdat Ootes een ultiem afbraakruilschaak produceerde waar de captain geen weerwoord tegen had.
 
Ome Jan deed ondanks een griepje weer een ouderwetse masterclass. Karakter en klasse, zo zagen we Jan vaker dit seizoen alleen maakte hij het nu wel bekwaam af.
 
Derk was rap klaar toen Jeroen van den Berg een paar dingen in de opening door elkaar haalde en al snel tegen een ruïne aankeek.
 
Hugo deed het veel rustiger aan. Hij leek positioneel voordeel te hebben maar het ging moeizaam. Pas in het verre eindspel wist hij Gert Pijl af te vuren, nadat die nog de nodige remisekansen had gemist.
 
Dat betekende dat de 4 topborden maar een puntje nodig hadden. Dat leek toch minimaal wel te lukken want Div stond de hele partij vorstelijk tegen Jan Roebers. Maar bij de rest was het minder. Tyro werd zwierig van het bord geofferd door Wustefeld. Go verslikte zich in zijn eigen trukendozen tegen Webbink. Robnaldo werd compleet weggeblazen door Booij in een koningsaanval, zodat er 3,5 - 3,5 tussenstand resulteerde.
 
Gelukkig stond DiV nog steeds wat poppetjes voor en wat kon er eigenlijk misgaan? Om dit te begrijpen moeten we even terug gaan naar het begin van dit stuk. Tegenstander van DiV Roebers had heel listig zijn 10-jarige dochter Eline meegenomen die in een belendende ruimte wat gratis bijles aan het geven was in toreneindspelen en andere schaakzaken.

Sommige meisjes spelen met poppen. Eline ook. Toen haar vader in doodsstrijd verkeerde, hanteerde ze vaardig een voodoopopje van DiV en oh wonder oh toeval het popje stuurde DiVs vingers feilloos naar de enige route die naar remise leidde. En zo eindigde de wedstrijd om des keizers baard zoals het hoort. In een zinloos gelijkspel.
 
 
 
 

Onderwerp: