afbeelding van ronvw

The worker... KC3 pakt punt bij Fischer Z

The worker… what a waste of time. Zo'n nummer gaat door je hoofd spelen, als je tegen Fischer Z moet spelen op een mooie nazomerdag in Amsterdam. Plaats van handeling: café Batavia. Heerlijke biertjes, gelal van dronken Engelsen, de Wallen om de hoek. Tijd om de bloemen buiten te zetten…
Maar er moest wel degelijk worden geschaakt. De thuisclub had een prima achterafzaaltje ter beschikking, waarin het daglicht grotendeels was voorbehouden aan de spelers aan de eerste vier borden. Verschil moet er wezen. Lekker kopje koffie, uitzicht op de gracht, we konden beginnen.
Edward (6) en Gerard (5) zaten direct achter de muur verscholen. Wellicht had het met de belichting te maken maar beide matadoren moesten een kwaliteit inleveren. Er zat echter een groot kwaliteitsverschil tussen deze kwaliteiten. Gerard had naar eigen zeggen voldoende "compi" om de tegenstander te verleiden tot herhaling van zetten. Ed daarentegen, had die toren gewoon weggeblunderd en kon als eerste aan het bier.
Vlad (7) moet nog even wennen aan 2000+ en moest weer in de keepstand tegen Niels Bouton. HIj sleepte er netjes een remise uit. Eén van de winnende halfjes, zou je kunnen zeggen.
Op het eerste bord gebeurden mooie dingen vandaag. Hicham behandelde de Scheveninger op fijnzinnige wijze. De zwarte stukken kwamen op ongelukkige velden terecht, en onze AM voerde de partij soepel naar winst. We gaan Hicham veel horen de komende dagen, maar we hebben het er graag voor over.
Aan mijn andere zijde ging het allemaal wat minder soepel, maar daar zat dan ook niemand minder dan Peter Pijpers. In een onoverzichtelijke stelling probeerde hij zijn tegenstander te truccen, maar een tegentruc kostte een stuk. Dan maar aan het bier en va banque spelen. Dat lukte wonderwel, want Teeuwen raakte de draad kwijt in de verwikkelingen en moest alsnog de koning omleggen.
Helaas kon ik (2) zelf geen potten breken vandaag. Daar zorgde mijn tegenstander Casper Blaauw wel voor. Ik koos het verkeerde plan, overzag een eenvoudige wending en overhandigde mijn tegenstander een machtig paard en vrij stukkenspel. De rest was eenrichtingsverkeer.
Op het vierde bord had Pieter na een prima partij een zeer gunstig uitziend eindspel met pion meer bereikt. Toch had de partij in remise moeten eindigen toen hij de pion wegblunderde in de tijdnoodfase van Neufeglise. Echter, er zat nog een diep verscholen matnet in dat de tegenstander in hevige tijdnood miste. Een bijzonder nuttige overwinning!
Het stond nu 3-4, en aan Robert Oosting aan het laatste bord de taak om het beslissende halfje binnen te tikken. Niet eenvoudig, want hij was een stuk achter geraakt. Daar bovenop had de witspeler een vrije a-pion. Rob had twee verbonden vrijpionnen die echter nog een lange weg te gaan hadden. Toch was het hem nog bijna gelukt om de partij te doen kantelen. Met de nodige bravoure en snel spelend wist hij Smits zodanig in verwarring te brengen dat zwart zelfs leek te kunnen winnen. De computer maakte achteraf gehakt van onze analyse, wit stond wel degelijk gewonnen, maar dan had de witspeler met nog een paar minuten tijd wel de juiste variant moeten vinden. Zoals het ging, deed onze man een nutteloze torenzet die achter elkaar verloor. "Ik heb een hekel aan verliezen", mompelde hij verslagen.
Zo gaat dat in het spel. Winnen kan even orgastisch geluk opleveren. Maar verliezen komt harder aan, leert de psychologie. In zijn boek Homo ludens stelt de Nederlandse historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga dat winnen feitelijk niets anders is dan de meerdere blijken in een spelletje, maar dat het voor veel mensen lijkt alsof de winnaar op veel meer gebieden de meerdere is. Verlies je, dan gaat je tegenstander er met je meisje vandoor, zo voelt het ongeveer.
Al met al een nuttig puntje tegen een sterke tegenstander. Dat geeft vertrouwen voor de volgende ronde tegen Magnus in Schagen. Tegenwoordig gesponsord door nota bene een dierenkliniek, het moet niet gekker worden…
 

Fischer Z Kennemer Combinatie 3    
Timmermans , I. (Ivo) 2157 Boulahfa , H. (Hicham) 2023 z-w 0 - 1
Blaauw , C. (Casper) 2195 Wezel van, R. (Ron) 2050 w-z 1 - 0
Teeuwen , J.H.M. (Jos) 2035 Pijpers , P.J. (Peter) 1978 z-w 0 - 1
Neufeglise , H.J. (Herman) 2065 Kroon , P.G. (Pieter) 2005 w-z 0 - 1
Veldt , M. (Maarten) 2074 Snijders , G.J. (Gerard) 1953 z-w ½ - ½
Kaar van 't, R.H. (Robbert) 2038 Scholtens , E.P. (Edward) 1953 w-z 1 - 0
Bouton , N. (Niels) 2034 Omota , V. (Vlad) 1899 z-w ½ - ½
Smit , F.P. (Frans) 1951 Oosting , R. (Robert) 1877 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2069 Gemiddelde Rating: 1967   4-4

 
 

Onderwerp: