afbeelding van ronvw

Zure druiven (KC 2-HSG 3,5-4,5)

We schreven zaterdag 19 maart 2016. Er moest gewonnen worden van HSG, om het degradatiespook door te verwijzen naar de Hilversummers. Helaas kreeg ik twee afzeggingen van basiskrachten een paar dagen voor de wedstrijd. In plaats van alles overhoop te halen in de opstellingen van andere teams, besloten we  om twee getalenteerde jeugdspelers een kans te geven zich te bewijzen. Er komt immers ooit een tijd, dat de oude garde een stapje terug moet doen, en dan wil je de opvolgers klaar hebben staan.
Bij aanvang van de wedstrijd zag het er goed uit. Iedereen van KC2 keurig op tijd achter de borden, alleen Wouter had een paar minuutjes vertraging. Maar zijn voorbereiding leek prima op orde, het bleek dat hij zelfs een eigen pen mee had genomen.
Was het overconcentratie of een slip of the mind? Vlak na de opening (die redelijk was verlopen) gaf Woch een stuk weg, waarna de stukken al na 17 zetten in de doos konden. Gelukkig had ik zelf niet veel meer zetten nodig om Jorgen Henseler te verslaan. Via een schijnbaar onschuldige zetverwisseling wist ik mijn tegenstander in een voor mij gunstige openingsvariant te trucen. Jorgen besloot tijdelijk een kwaliteit te offeren, maar het terugwinnen daarvan kostte te veel tijd. Zwart kreeg fantastisch spel en deze keer maakte ik het eens naar behoren af, 1-1.
Rene bereikte minder dan niets in een symmetrisch damegambiet en nam remise.
Hugo op het eerste bord verloor van de sterke Kees Nagtegaal. Het leek dat hij langzaam maar zeker werd overspeeld door de topscorer van klasse 2B. Helaas las ik dit artikel te laat: http://hsghilversum.nl/website/2016/02/19/vijf-op-een-rij/#more-2440. Dan had Kees op het tweede bord mogen ervaren wat het is om tegen een échte FM te spelen.
Gelukkig deed Benjamin wat terug door in een spannende taktische partij (en met een patent gambietje natuurlijk) de winst te pakken. Tja als AlphaGo al kan winnen van een van de beste Go-spelers van de wereld, wat vermag een BenjaGo dan wel niet…
2,5-2,5 tussenstand. FM Rini had het inmiddels zwaar tegen Daan Bes. Een gambietpion was nog niet terug, de koningsaanval wilde niet vlotten en zwart was aan het binnenvallen op de damevleugel.
Op de laatste borden deden Esper en Edwyn het prima. Esper was opgezadeld met een geïsoleerde pion, maar hij had voldoende activiteit om de partij in evenwicht te houden. Edwyn bereikte na hevige gevechten een interessant eindspel met paard en twee verbonden vrijpionnen tegen het loperpaar van wit. Beiden konden niet verder komen dan remise. Richard trok zijn trukendoos vol open, maar Bes bleef koel en maakte het netjes af.
Daarmee waren de druiven zuur: een 3,5-4,5 nederlaag. Het wordt weer eens tijd om Houdini uit de kast te halen. Niet het schaakprogramma, maar de ontsnappingskunstenaar. Als KC2 hebben we de boeienkoning hard nodig de volgende ronden. We treden nog twee keer aan dit seizoen, eerst tegen kandidaat-kampioen Laurierboom-Gambiet in Amsterdam (2 april)  en thuis tegen het goed draaiende Waagtoren (23 april). HSG heeft ook een zwaar programma, dus het gaat er om spannen.  Bordpunten kunnen de doorslag gaan geven in deze klasse.

T Kennemer Combinatie 2 2044 HSG 2069
1. Hugo Gorissen 2123 Kees Nagtegaal 2271 0 1
2. FM Richard Duijn 2223 Daan Bes 2094 0 1
3. Wouter Roggeveen 2061 Wim van der Wijk 2128 0 1
4. Benjamin Go 2134 Herman van Engen 2019 1 0
5. Ron van Wezel 2060 Jorgen Henseler 2024 1 0
6. Rene Bakker 1998 Carol-Peter Gouw 2023 ½ ½
7. Esper van Baar 1947 Vincent Pandelaar 2032 ½ ½
8. Edwyn Mesman 1806 Michael de Vos 1964 ½ ½

 

Onderwerp: