Zuur maar ook zoet bij NK ABC kwalificatie

Zuur; heel zuur. Maar ook zoet!

Plaatsing voor de NK Jeugd (in Assen) wordt dit jaar afgedwongen via vier kwalificatie-toernooien. De eerste werd in september gespeeld in Meppel. Bij de C-Jeugd plaatste Stella Honkoop zich via een barrage tegen Lyne Bruggink (2-0 voor Stella). Broers Gillian en Mark kwamen net tekort die keer.

Misschien moeten we nog even aan het system wennen, want in Meppel waren bijvoorbeeld in de A-groep (te) makkelijk plaatsen te winnen. Maar wie niet meedoet kan ook niet klagen.

Amstelveen, 2-3 december, bood de tweede kans. En wat een machtig toernooi werd dit. Drama volop, mooie uitslagen voor KC, en waanzinnige barrages.

Eerst het zuur maar, dan kunnen we daarna de slechte smaak snel wegspoelen. Bij de C-Meisjes deden Mirthe Hatzmann, en Sophia en Amelia Jonkman mee. Mirthe deed het heel goed, maar bracht zichzelf in de problemen door van Amelia te verliezen (schaakje overzien). Uiteindelijk mocht ze het in een barrage opnemen tegen Marieke van Essen. Nina de Putter was gelijk geëindigd, maar had ’s avonds een afspraak die nagekomen moest worden. Zowel Mirthe als Marieke won een partij, waarna Sudden Death volgde. Verwarring bleek toen beide speelsters aan het bord verschenen en de klok 4 minuten voor wit aangaf tegen 5 voor zwart. Geheel volgens de reglementen, maar vervelend om zo je partij te moeten beginnen. Mirthe maakte snel een foutje, maar had zich net teruggeknokt in de partij toen ze pardoes een stuk en de partij weggaf. Helaas, net niet geplaatst (tenzij een protest nog een kans maakt).

Bij de A-Jeugd ook iets opmerkelijks. Onze kersverse FM, Esper van Baar, verloor van Tyro Bekedam en was op slag vrijwel kansloos. De remise op zaterdag-avond had hem ook geen goed gedaan. Een gewonnen stelling niet verzilveren door tijdgebrek is niet fijn. Ook tegen Tyro leek de tijd hem akelig parten te spelen, al moet gezegd dat Tyro gewoon een prima weekend speelde.

Winnaar werd hier Hagenees Mark Bueno. Niet de ratingfavoriet, maar zeker geen slechte schaker. Edwyn Mesman nam de gok door in de laatste ronde snel remise te geven: Mark kampioen, Edwyn in het slechtste geval barrage tegen Tyro en Joël van der Werf. Aldus geschiedde, en al snel bleek de gok zich uit te betalen. Tyro en Edwyn wonnen van Joël en remiseerden onderling. In de return won Tyro weer van Joël, waarna zowel Tyro als Edwyn niet meer ingehaald konden worden, en Joël dus afviel. Wel twee plaatsen voor KC.

Resteert nog de B-jeugd met Derk Kouwenhoven, Gilian Honkoop en Michiel Terwee. Het zuur hebben we al behandeld (hoewel Michiel zich met 1.5 uit 4 eigenlijk al had uitgeschakeld op zaterdag), dus het zoet rest. Derk maakte het zich onnodig moeilijk door op zaterdag met 20 tegen 2 minuten een stuk te offeren. Helaas niet goed, en zijn tegenstander maakte het op increment mooi uit.
Zondag kwam ik binnen op een partij Derk – Gillian, beetje technisch gewonnen door Derk dacht ik te zien. Niets aan de hand als beide “gewoon” hun laatste partij wonnen. Derk had uiteindelijk een makkelijke partij omdat zijn tegenstander 2 pionnen in de aanbieding deed, maar leek ook gewoon de betere schaker. Gillian speelde een sterke partij, en schoof zijn tegenstander rustig van het bord. Weer twee plaatsen erbij.

Onze doelstelling is minimaal één KCer in elke categorie van het Jeugdkampioenschap. Het gaat goed (komen).

geschreven door Fer Mesman

Onderwerp: