Meer geluk dan wijsheid

Nadat we op de eerste dag van de jcc twee keer hadden gewonnen van klim-op en ASV mochten we de tweede dag beginnen tegen de stukkenjagers, vorig jaar hadden ze nog onder een andere naam de competitie gewonnen dus we hebben alle mankracht opgetrommeld om te proberen te winnen. Dus kwamen om 2 over 10 op zaterdagochtend Onno, Esper, Tyro en Edwyn de speelzaal naast de maas binnen.
 
Tot onze grote verbazing was stukkenjagers best zwak opgekomen, hun kopman jasper Beukema was op het wk jeugd en 1 van hun andere spelers, Sjoerd van Roon dacht dat we te zwak op zouden komen en verkoos dus om in het tweede team te gaan spelen. Nog steeds kwamen ze met een fide-meester en een paar sterke schakers.

Esper was snel klaar tegen de erg jonge joppe raats die zeker wel een potje kan schaken, volgens Esper ging het zo: de eerste partij met wit kreeg ik een solide stelling na de opening, mijn tegenstander zag Pb5 over het hoofd waarna de c7 pion niet meer gedekt kon worden En speelde hij c6 waarna ik op d6 sloeg. Daarna nog een paar zetten en toen zag hij een 2e trucje met nog een pionwinst over het hoofd en gaf ie op.
 
Een 1-0 voorsprong was erg mooi, als onze eerste bordspeler niet al helemaal verloren stond, dat was ikzelf deze dag en ik mocht het opnemen tegen FM luuk baselmans ik haalde in de opening wat varianten door elkaar en kwam al snel wat slechter te staan en toen koos ik ook nog voor een variant waar ik een dame tegen drie stukken kreeg maar enorme druk op mijn centrum dat ging snel mis dus stond het na ongeveer anderhalf uur weer gelijk.
 
Onno was tactisch op bord vier gezet en moest daar een puntje pakken tegen Christiaan Beukema met zwart voerde Onno langzaam de druk op tegen het zwakke centrum en de zwakke koning van Christiaan die uiteindelijk bezweek 2-1
 
Tyro hoefde aleen nog maar gelijk te spelen voor de teamoverwinning, maar hij stond al een lange tijd gedrukt en miste een goede verdediging om weer terug te komen in de wedstrijd, de tegenstander Sam Baselmans is al een paar maanden goede resultaten aan het behalen en het leek alsof hij weer een partij ging winnen toen hij afwikkelde naar een toreneindspel met 2 pionnen meer, maar met weinig tijd en maar 10 seconden increment blijkt het nog niet zo makkelijk want opeens hoorden we tyro vlag uitroepen waarna hij de klok stil zette en zijn hand uitstak 3-1! Onze grootste concurrent uitgeschakeld.
 
De tweede ronde van de dag was tegen sliedrecht die tot dan toe ook nog alle matchpunten hadden hier wilden we verandering inbrengen natuurlijk.
 
Dit keer was weer Esper als eerste klaar tegen zijn angstgegner; Jorik Klein naar eigen zeggen stond esper op verschillende momenten erg slecht maar toen hij remise aanbood was Jorik toch net te bang om verder te spelen en leek remise tegen een FM toch niet zo slecht.
 
Toen mocht ikzelf mijn eerdere partij goedmaken, ditmaal mocht ik tegen nog een sterke speler genaamd Marijn den Hartog. De opening ging nu een stuk beter en ik kwam met zwart gelijk te staan na 13 zetten, echter hierna hadden we allebei een probleem om een goed plan te bedenken en ging hij met h4 proberen aan te vallen maar uiteindelijk bleek het alleen maar een zwakte op te leveren voor Marijn, uiteindelijk kon ik her gebruik van maken en ging ik een pion winnen maar dat zag Marijn niet zo zitten en hij besloot een stuk te offeren, dit is meestal niet zo slim als je nog 1 minuut hebt, ik speelde het soepel uit todat ik het stuk weer terug gaf, maar gelukkig had ik nog 2 pionnen voorsprong en in het toreneindspel bleek het genoeg. We hadden nog maar 1 punt nodig voor de overwinning.
 
Dat moest van Onno komen want Tyro had de hele partij met een kwaliteit meer gespeeld, maar het was lastiger dan het leek en de zwarte pionnen waren sneller dan de witte, hij kwam in een verloren dame eindspel terecht maar met Tyro weet je het nooit, daarover straks meer. Terug naar Onno, hij won in de opening een pionnetje en probeerde daaraan vast te houden maar kreeg wel een aanval tegen zich, uiteindelijk bleef een toren tegen een hoop pionnen over en kon hij het net winnen.
 
We hebben al de match gewonnen maar Tyro was nog hard aan het vechten, de tegenstander wilde met een paard en pion meer het maar niet afmaken en gaf tyro een kansje op remise, en Tyro ziet dat natuurlijk en speelt Dg8+! met een koning op g7 waarna het geforceerd pat is, de handen worden geschud en er staat weer een 3-1 uitslag op het scoreformulier, twee keer heel geflatteerd maar ons hoor je niet klagen.

Verslag Edwyn Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close