KC wint van team Carlsen op Europa club cup

De Europa club cup de championsleague van het schaken voor clubteams is zondag 10 november van start gegaan. Een mooi team bestaande uit kandidaat GM Miguoel Admiraal, IM Ilias v/d Lende, FM Esper van Baar, Edwyn Mesman, FM Richard Duijn en Rob Duijn zijn naar Montenegro afgereisd. Er wacht een loodzware klus in de deelnemersveld van 66 teams is KC als 41e geplaatst. Traditie getrouw moet KC in de eerste ronde tegen een topteam. Dit maal topteam Valerenga uit Noorwegen met ruim 2600 gemiddeld. Alleen Robnaldo had een gelijkwaardige tegenstander en moest helaas in remise berusten. De overige 5 spelers hadden het loodzwaar en werden weggespeeld op 1 man na. Held van de dag werd Esper van Baar. Grootmeester Borki Predojevic, met een rating van 2621 had nog wit ook. Hij haalde 6 uur lang alles uit de kast om Esper omver te krijgen maar slaagde niet. Esper kon een remise noteren, Een enorme prestatie van onze jonge held. 5-1 nederlaag
De 2e ronde kregen we een op papier zwakkere tegenstander. Ditmaal team Carlsen. Niet met Wereldkampioen Magnus Carlsen in de gelederen, maar zijn vader Henrik Carlsen. Richard Duijn was de gelukkige die het tegen Carlsen mocht opnemen en opende 1. b3 hetgeen een glimlach ontlokte omdat Magnus dit ook vaak tegen zijn vader speelt.
Coach Edwin Rutte tekende een wedstrijdverslag op. Na ongeveer 2uur spelen wint Rob Duijn. Hij won een kwaliteit en de relatief zwakke tegenstander raakte het overzicht kwijt. Dame tegen dame en toren tegen loper bleven over en het eerste punt was een feit. Ondertussen doet Richard Duijn zijn zetjes tegen Carlsen en zorgt voor een fijne pionnen structuur. In een dame + paard tegen dame + loper en beide 6 pionnen heeft hij het initiatief. Bij Edwyn is na 3uur spelen het evenwicht nog niet verbroken. Beide nog 20 minuten op de klok tot aan de eerste tijdcontrole die na 40 zetten plaatsvindt. Esper heeft met wit een eenvoudige Italiaanse partij. Esper zit verlegen om een plan en de tijd slinkt snel. Ilias en Miguoel hebben het in de opening zwaar, bij beide liep het begin stroef, maar na 2uur spelen beginnen beide controle te krijgen en nemen het initiatief. De tijdnood komt eraan, Ilias heeft nog maar 7 minuten voor meer dan 10 zetten en Esper zelfs nog maar 3 minuten. Als Esper nog maar 34 seconde heeft gaat zijn tegenstander vol in de aanval en maakt Esper een blunder. Onze held moest vandaag helaas een nul incasseren. Ondertussen is bij Edwyn niets meer te beleven en besluiten de spelers tot remise. Een tussenstand van 1,5-1,5 na ruim 3 uur spelen. Richard voert zet voor zet de druk op en Carlsen vlucht in een verloren pionnen eindspel en geeft op. 2,5-1,5. Ondertussen laten Miguoel en Ilias hun tegenstander alle hoeken van het bord zien. Ilias maakt nog een klein foutje, maar de stelling is zo gewonnen dat zijn tegenstander hoofdschuddend achter zijn bord zit. Als Miguoel met mat het winnende punt scoort geeft de tegenstander van Ilias ook direct gefrustreerd op. Een mooie strakke overwinning van 4,5-1,5 tegen team Carlsen. Dat staat toch prachtig in de boeken.
De resultaten zijn te volgen via de bijgaande link: http://chess-results.com/tnr462794.aspx?lan=17&art=20&turdet=YES&flag=30&snr=41

FM Rini

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close