KC1 speelt gelijk tegen HWP Sas van Gent

Enter a caption

Zaterdag 1 februari speelde KC1 thuis tegen HWP Sas van Gent en werd er 5-5 gespeeld. Voor ons een teleurstellend resultaat maar gezien de partijen wel een terecht resultaat.
Het ging erg gelijk op de eerste twee uur waarbij we alleen konden zeggen dat Loek en Lennart goed stond, Gerard wat verdacht en ondergetekende (zoals wel vaker) slecht.
Gerard kwam op bord 9 niet minder uit de opening maar het voordeel was zo verlegen dat het niet te vinden was. Toch leek het erop dat zijn tegenstander (Hans Groffen) groot voordeel ging krijgen maar toen besloot Gerard zijn magische hoed op te doen. Met een prachtige combinatie (geen idee of het werkte) gingen er opeens erg veel stukken van het bord en bleef er een remise eindspel over. Knap gedaan!
Tex speelde op bord 10 zijn allereerste wedstrijd voor KC en in de meesterklasse! Na een rustige opening bleef Tex stilletjes zijn stukken op betere velden te zetten en af te ruilen want tegen een geïsoleerde pion is dat vaak een goed plan. Het zag er (in mijn ogen) even naar uit dat hij het iets te rustig had gespeeld, want zijn tegenstander leek het initiatief over te nemen, maar toen ik een half uur later keek had hij plotseling een toreneindspel met twee pionnen meer. Dit was geen probleem voor Tex, en dus kon hij zijn debuut vieren met een overwinning!
Tyro speelde op bord 8 een zeer evenwichtige partij. Na de opening besloot Tyro terecht zijn loperpaar te geven want die was helemaal niet belangrijk in de stelling. Knap besluit en het initiatief lag de rest van de partij bij Tyro. Maar na een aantal zetten hadden beide spelers niet echt een plan, en gingen er veel stukken van het bord. Er bleef een remise eindspel over, en er werd snel tot remise besloten.
Pieter speelde op bord 6 een lekkere opening waarna hij volgens de engine misschien geen voordeel heeft, maar in de praktijk zeker speelbaar is. Helaas bleek zijn tegenstander het prima te begrijpen en leek het erop dat Pieter langzaam overspeeld werd. Maar opgeven staat niet in Pieter zijn woordenboek, en na knap bikkelwerk bleek dat er een remise eindspel op het bord was gekomen!
Quinten speelde op bord 7 tegen Koen Leenhouts, een man die ook niet op bord 7 thuishoort qua rating. Goed ingeschat van de coach dus! Na een aantal theorie zetten eruit gestampt te hebben bleek dat Koen het veel verder kende en het ook beter leek te begrijpen. Al met al valt er weinig te zeggen over deze partij behalve dat Koen erg goed speelde en er weinig gemiste kansen voor Q waren.
Liam speelde op bord 5 een solide partij op 1 zet na. Met zwart speelde hij een rustige opening, kwam al vrij snel gelijk te staan, liet even een stuk hangen en daarna in een gelijk eindspel tot remise besloten. Wacht…. liet een stuk hangen? Jep! Liam speelde (met een dame op b6) Td8-Td7 met het idee om op Dc8+ Td8 terug te spelen. Prima denk je dan, maar die dame op b6 dekte ook een loper op d4. Dus als de tegenstander eerst sloeg op d4 met zijn toren en daarna het schaak gaf, dan had Liam een derde loper moeten vinden of moeten opgeven. Gelukkig voor hem (en het team) besloot zijn tegenstander meteen schaak te geven op c8 waarna Liam Td8 speelde. De tegenstander ging echter weer terug naar hetzelfde veld en keek Liam aan met een zullen we remise doen blik. Het leek me beetje apart, zetherhaling doen in een verloren stelling. Wat nou als hij het bij de tweede herhaling wel zag? Gelukkig vond Liam het ook een beetje awkward om zijn stuk nog langer in te laten staan en besloot hij een andere zet te doen en 10 minuten later was het alsnog remise. Prima pot van Liam, maar wel een wijze les dat zelfs hij altijd wakker moet blijven!
Zo stond het 3-3 en waren de partijen van Wouter, Loek, Ondergetekende en Lennart nog bezig.
Wouter heeft op bord 1 de hele partij redelijk gelijk gestaan. Zijn tegenstander haalde niet veel uit de opening, maar deed ook niets verkeerd en dan wordt het lastig om met zwart te winnen. Toen hij een remise aanbod kreeg besloot hij het aan te nemen, want risico nemen in de eindstelling sloeg nergens op. Goede partij van Wouter, maar je zal er geen volle zalen mee trekken!
Loek speelde op bord 2 en kan best goed schaken! Na de opening had hij met wit moeite om voordeel te krijgen want er was groot gevaar dat alles ging verzanden naar remise. Achteraf bleek dat dit kwam doordat zijn tegenstander een potje van Loek volgde toen hij ook zwart had! Gelukkig voor Loek was dat potje zo verschrikkelijk lang geleden dat zijn tegenstander het niet kende en zo kreeg Loek een lekker voordeeltje. Loek speelde het daarna erg goed uit en hoewel zijn tegenstander het dapper probeerde, zat er niet meer in dan Loek feliciteren met een knappe partij!
Lennart speelde op bord 4 een mannelijke partij. Allebei de spelers vochten om het initiatief en probeerden elkaar te lokken met stukoffers, maar uiteindelijk bleek Lennart mannelijker en kreeg hij een zeer prettige stelling. Helaas bleek toen de mannelijkheid een beetje op te zijn en in plaats van de mat te vinden verzandde het allemaal een beetje. Toen kreeg Lennart de kans om eeuwig schaak te geven, en na overleg deed hij dit maar. Goed gespeeld van Lennart, helaas niet afgemaakt!
Ondergetekende had besloten om een keertje op een hoog bord te spelen, kijken hoe dat gaat! Nou, dan krijg je natuurlijk een opstelling waarbij je op bord 3 met zwart tegen de enige GM van de tegenstanders speelt. Na een vage opening en veel gemiste varianten kwam ik erg slecht uit de opening. Toen besloot ik (zoals wel vaker) te gaan rommelen, en dit werkt vaak. Nu niet. Mijn tegenstander speelde het simpelweg te goed en bleef gewoon rustig gezonde zetten doen. Hij liet mij iets te veel initiatief nemen waardoor het optisch allemaal leuk leek, maar het bleef altijd erg goed voor hem en uiteindelijk bleek het meer dan genoeg voor de winst.
Zo werd het 5-5, een resultaat waar we van tevoren niet hadden getekend maar gezien de wedstrijd een terechte uitslag. Volgende ronde tegen LSG, de kraker des krakers.
Ilias 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close