KC Open Online 2021 – Ronde 5

Redemption (vrij naar Bob Marley)

Dat is beter. Vijf partijen in ronde 5. Ik zie een patroon.

Crownie (Michiel) won van Luke die wat veel zetten deed met zijn paard in de opening. Voor hij het in de gaten had zat zijn dame opgesloten (door zijn paarden). Via een mooie röntgen aanval met de loper maakte Michiel het af.

Met zwart ging Mats weer eens een eindspel in, tegen Laurens. Wit leek iets beter te staan met zijn vrije d-pion. Maar voor beiden zeker geen makkelijke stand. Wit kreeg nog de gelegenheid om g3 en h4 te spelen met groot voordeel, maar speelde h3 en g4. Mooie symmetrie, maar wel remise.

Michiel Terwee kwam tegen Jack goed uit de opening. Zwart moet het veld e4 controleren en Pc6 doet daar juist aan af. Michiel had dat goed in de gaten en speelde Ld3. Jack kreeg nog een kans maar speelde c5 waarna wit een mooie aanval kreeg en het mooi uitmaakte.

Quint kreeg een fraai paard op e5, maar wel ten koste van zijn a-pion. Op zet 23 volgde een vreemde zet: 23… Txc4 wint niets, terwijl 23… dxc4 gewoon een dubbele aanval is. En uit. Wel kreeg Sybe een sterke vrijpion op de a-lijn, die er helaas snel afging. Met Lxh2 had hij nog een pion mee kunnen nemen, maar zoals het ging stond het al snel volkomen gelijk. Remise door zetherhaling.

Jacco tegen Frank speelde een wat ongelukkige opening waarbij zijn dame op en neer ging. De opening hoort voltooid te zijn na ongeveer 17 zetten: koning veilig, stukken ontwikkeld, dame op een goede plaats. Zoals het ging kwam Jacco weg met een blauw oog: pion achter. En met 24. Txe4 had hij gewonnen komen te staan. Had. En hij kreeg nóg een kans: 26. Lxf5. Jammer, ook niet gespeeld. Hij won nog wel zijn pion terug, en stond beter met zijn loper tegen paard. Maar na afruil van paard en loper en een verdedigende zet met de koning (terwijl h4 won) was het remise.

Uitslagen en partijen op: https://lichess.org/swiss/S6kErbPT

Fer Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close