Bergen Verzetten

Kwart over 11 in de ochtend. Ik stond bijna op het punt te vertrekken en krijg een whatsapp bericht van Hicham. Ziek. Kan niet schaken.

“Hoe regel ik zo snel een invaller?”, denk ik bij mezelf. Ik bel enkele mogelijke invallers en geen blijkt te kunnen dan wel “ik zit in Utrecht”. Nou dan maar een gevecht op 7 borden. Of zou het een goede 1 april grap van Hicham zijn? Ik hoop, natuurlijk tegen beter weten in, op het laatste.

We hadden al drie invallers. De jeugd dit keer: Pranav, Stefan en Shrey tonen hun schaakkunsten op bord 5 t/m 7. En dat zijn nogal wat kunsten. Ze komen er aan hoor: Pranav met zwart op 6. Komt meteen met een initiatief en speelt heerlijk op de aanval. Wisselt aanvalszetten af met positionele zetten en komt heel goed te staan. Dat hij uiteindelijk net niet wint en verliest is een kwestie van tijd. Tussendoor had m.i. geoogst kunnen worden en dan had hij loon na echt hard werken gehad. Hij zat ook fysiek helemaal in de partij!

Stefan op 5. Met wit. Neemt in de auto nog even de tegenstander onder de loep en prompt komt het geplande stukoffer op het bord. Zijn tegenstander ging er niet op in en wikkelt in snel tempo af naar een saaie stelling. Remise aanbod als enig wapen. Aangenomen wat geheel terecht was.

Shrey, altijd een plusje en net niet voldoende om strategisch zijn bange tegenstander af te kunnen straffen. Mijn neef zegt altijd: “Franse ruilvariant, niks aan de hand”. En zo was het ook weer vanmiddag. Shrey sloeg 2 keer een remise aanbod af en de derde keer toen was het welletjes. Remise met Shrey als de bovenliggende partij.

Toen stonden we dus wel 3-1 achter! De andere KC-ers rechtten hun ruggen en gingen er echt voor zitten. Je hoorde op de houten vloer de stoelen bewegen en het hout kraken. Bergen eindelijk klaar om verzet te worden!

Ik stond op bord 8 totaal verloren. Mijn tegenstander bood na 20 zetten remise aan. Ik overwoog geen seconde dit aan te nemen en speelde prompt een heel slechte zet.  Kwam verloren te staan. Toen kwam ik heel erg verloren te staan. En daarna stond ik totaal verloren. Ik had 1 dreiginkje in de stelling waar hij prompt intrapte. Hij speelde De3, waarna ik pion f5 opspeelde wat zijn toren op e4 aanviel. De toren kon niet weg wegens mat. Hij schrok zo van deze zet dat hij meteen zijn handen mijn richting uit stak. Ik nam de hand aan ten teken van zijn overgave. 0-1 Wat een geluk. Zelfs in de slotstelling stond wit m.i. gewonnen. Mazzel dus en 3-2.

Gerard op 3 speelt de hele wedstrijd met een kleine plus en heeft enkele momenten fascinerende matdreigingen. Zijn tegenstander zag het allemaal en wist de aanvallen te pareren. Tot de eindfase. Toen leek hij niets meer te zien en kon Gerard nog een dik halfje laten noteren.

Op dat moment stond Edward op 5 allang gewonnen. Edward speelt dit seizoen een geweldig schaak. Hij weet steeds zijn stukken gedrongen neer te zetten. Geen 3de rij overschrijdend. En dan en zo ook vandaag, via het centrum, de boel open te breken en volledig tot bloei te laten komen. Er zijn dan dreigingen met paarden, lopers en torens. Mat was niet meer te voorkomen en met veel ontzag gaf de tegenstander op. Hij was blij dat de lijdensweg ten einde was gekomen. Ook hij had genoten van het zwart spel. Vol bewondering keek hij steeds onze Edward in de ogen. In de nabespreking vroeg hij Edward om een handtekening. Wat had hij genoten! Hij vroeg nog steeds met groot ontzag in zijn stem ”Waar heb ik het verkeerd gedaan?”. “Uw Dd4 was niet goed” sprak onze kandidaat meester op plechtige toon. Zijn opponent knikte begrijpend. “dacht ik al tijdens de partij” verzuchtte hij. Daarna geen kans meer gehad en was het uit. Dik punt voor Edward 3 ½ – 3 ½ .

Alleen Juan was nog bezig. Hij had de witte stukken weer onberispelijk weten aan te voeren. Eerst toch een moeilijke stelling en Juan weet dat, net als Edward, altijd te keren. Achteraf blijken al zijn stukken goed gepositioneerd. Uiteindelijk net niet genoeg voor het punt. In de nabeschouwing blijkt toch dat Juan een kans gemist had. Jammer Juan en je hebt fantastisch gespeeld. Volgende keer scoor je wel puntje.

Daarmee eindigt een bloedig gevecht met Bergen in een 4-4 eindstand. Gelijkspel. Ik beschouw dat als een mooie overwinning. Je had er bij moeten zijn!

Ad Hendrikse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close