Steijniets?

Verslag KC3 – Woerden 2

Door Ron van Wezel

 

Op 8 oktober reisden wij af naar het Kennemer Sportcentre voor de thuiswedstrijd tegen Woerden 2. Een op het oog gemakkelijke tegenstander, met gemiddeld zo’n 200 ELO-punten minder aan de borden. Maar in de eerste ronde hadden we al ervaren dat KC3 de grote vorm nog niet te pakken heeft. Uit bij LSG 4 werd ternauwernood met 3-5 gewonnen, terwijl daar het speelsterkteverschil op papier nog 100 punten groter was.

Ik begon de partij met een half uur achterstand (tekenend: matige voorbereiding) en bleef even achter het bord om wat tijd terug te winnen in de bedenktijd van mijn tegenstander. Met een schuin oog zag ik naast me dat Jan Bakker een droom van een Catalaan op het bord had. Ik dacht “Pe5 is uit”, Jan speelde Pe5, yes kat in het bakkie. Rechts naast me leek Peter ook prima te staan.

Toen ik even kon rondlopen, bleken er al twee remises op het formulier te staan. Pieter Kroon had geremiseerd tegen “een oude vriendin” en Rob Oosting had wel een vermoeden dat zijn tegenstander niet tot de wereldtop behoorde, maar kon dat niet hard maken. De stelling van Benjamin zag er verdacht uit, terwijl Sacha leek te gaan verliezen. Derk stond een pion voor, maar het was zeker nog geen gelopen koers met het witte loperpaar in een complexe stelling.

Bij mijn partij leek het al snel een gelopen koers. Strategisch had ik alle kaarten in handen, en een pion extra als bonus. Dus even dames ruilen…oeps, een taktische wending overzien. Wit kreeg zo’n gevaarlijke aanval dat ik me gedwongen voelde om de dame te offeren tegen toren en paard. Gezien de gesloten stelling en het sterke paard leek dat wel te houden. Op dat moment bood mijn tegenstander remise aan. Gelukkig was Pieter Kroon in de buurt om te vertellen dat we er niet best voor stonden, dus ik besloot om door te spelen. Dat leverde verrassend de winst op omdat de witspeler in een ingewikkelde stelling de weg kwijt raakte.

Op het eerste bord had Benjamin een kwaliteit geofferd voor tegenspel maar hij kon dit keer niet toveren. De witspeler had zijn dag en trok de partij netjes over de streep. Peter blunderde een kwaliteit, leek nog kansen te hebben, maar ook hier logenstrafte de zwartspeler de ELO methode. Met zichtbaar genoegen hengelde hij het punt binnen voor Woerden.

Het was inmiddels ook duidelijk dat Jan zijn voordeel voor een groot deel had verspeeld. Hij won nog wel een stuk tegen twee pionnen, maar toen ook hier een taktische wending werd gemist was het alle hens aan dek voor KC3. Met dank aan Sacha die de partij 180 graden wist te draaien en een gewonnen toreneindspel ook daadwerkelijk soepel wist te winnen werd het 4-3 voor Woerden 2.

Het was Derk die een totale afgang voor ons wist te voorkomen. Toch moeten we ons schamen voor een wedstrijd als deze. De vergelijking met Ajax dringt zich op. Heeft KC3 de juiste spelers binnengehaald? Ervaring genoeg, maar moet er een beroep worden gedaan op de jeugd? Is Hicham de juiste TD? En hoeveel krediet heeft de coach nog? De volgende ronde tegen Oegstgeest moet uit een ander vaatje worden getapt, anders gaan er vast koppen rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close