Wedstrijden spelen

Het spelen van wedstrijden is behalve leuk, ook leerzaam. Jonge jeugdspelers gaan vaak snel vooruit en ervaren meer plezier in het schaken als ze zich kunnen meten met andere jeugdspelers van ongeveer hetzelfde niveau en/of leeftijd. Daarom een paar tips voor spelers en hun ouders voor het opdoen van wedstrijdervaring en het behouden van plezier in het schaken.

Grand Prix-toernooien

Elk jaar organiseren schaakbonden door heel Nederland de Grand Prix-toernooien. Dit zijn laagdrempelige wedstrijden, van vaak een halve dag, ingedeeld op ‘rating’ ofwel in groepjes van dezelfde speelsterkte. De Noord-Hollandse Grand Prix-toernooien zijn de meest logische voor onze club, maar spelers mogen meedoen met alle aan de landelijke schaakbond verbonden toernooien. Grand Prix’s genoeg dus en ook in de buurt. Wil je bijvoorbeeld aan alle Grand Prix’s van Noord-Holland (of GP’s zoals ze ook wel genoemd worden) meedoen, dan kun je wel 12x per jaar een halve dag wedstrijden spelen.

De GP’s werken als volgt: op de site van de De Noord-Hollandse schaakbond, de NHSB (klik hier) vind je de kalender met alle toernooien. Inclusief contactgegevens. Meld de speler aan via de mail en je wordt ingedeeld. Op de dag zelf zie je in welke groep de speler is ingedeeld. Dit zijn groepen van 8 spelers en ze spelen een allemaal een keer tegen elkaar. Dus iedereen speelt in totaal zeven partijen. Met de klok op vijftien of twintig minuten per persoon. Dat is voor met name jonge spelers prima, want er wordt soms heel snel gespeeld. In elke groep is er aan het einde van de dag een nummer één, twee en drie. Die nemen alle 3 een beker of andere prijs mee naar huis. In totaal zijn er vaak zo’n acht tot dertien groepen afhankelijk van het aantal inschrijvingen en faciliteiten ter plaatse. De groepen zijn ingedeeld in tafels. Op tafel 1 spelen de 8 sterkste spelers, op de laatste tafel de spelers die net begonnen zijn met schaken. Die spelen dan ook nog niet met de klok. Dus zodra een speler de regels kent, kan hij/zij beginnen aan de GP’s, er is altijd een groep waar gelijkgestemde spelers in zitten!

Noord-Hollandse Kampioenschappen

Naast toernooien zijn er ook de regionale en nationale kampioenschappen. Uiteraard willen wij zoveel mogelijk KC-spelers op de kampioenschappen zien spelen. Ook dit is een mooie ervaring. Naast persoonlijke kampioenschappen, spelen we ook in teams. Via de regionale (voor ons de NHSB) kampioenschappen kunnen de teams (en indivueel) zich plaatsen voor de Nationale Kampioenschappen. Zo doen in 2021 twee A-team’s, een C-team, een D-team en een E-team mee aan het NK voor Jeugdteams: het JCC (Jeugd Club Competitie).

Wedstrijdkalenders

Er zijn verschillende wedstrijdkalenders. Hieronder volgt een opsomming (maar niet volledig!)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close