Haarlem Open ronde 7: Enerverende remise

Met 6 uit 6 ben je nog geen kampioen. In ronde 7 moest Gilian de aanval van Edwyn op zijn koppositie nog even afslaan, maar dat deed hij op grootmeesterlijke wijze door middel van een potje armdrukken. Beter gezegd, de binnen het uur aangeboden hand (remise?) was te aanlokkelijk [volgend jaar komt er iets in het reglement over (te) snelle remises]. Wel moest Gilian toen nog drie uur stukslaan alvorens hij de wisselbeker met de grote oren mocht meenemen (plus een klein bekertje plus een leuk geldbedrag). Mooi te zien dat onze jeugdopleiding zijn vruchten afwerpt.

De eindstand is te vinden op:

https://kennemercombinatie.nl/haarlem-open-indeling-en-stand/

Juan eindigde samen met Edwyn op de gedeeld tweede plaats. Maar het kwam beide toppers zeker niet aanwaaien. De concurrentie was geducht. De eerste die genoemd mag worden is Joel Groenewoud. Zijn overwinning op Juan in ronde 4 was een fraaie. Hij won ook de beker voor de beste jeugdspeler, nipt voor Jurriaan Boeren. Beiden hebben hun potentie dit toernooi weer bewezen.

Ook Frans Arp en Jan Burggraaf mogen terugzien op een geslaagd toernooi met 5 uit 7. Gelijk met de jeugd. De aanval is nog even afgeslagen!

Natuurlijk is er van iedere deelnemer wel iets op te tekenen, maar ik beperk me (iets dat ik niet vaak doe; ik weet het):

Aravindh Swaminathan speelde een prima toernooi. In ronde 4 werd hij nog gestopt door Gilian, maar een dikke ratingwinst uiteindelijk voor hem.

Jeugdspelers Shrey en Mats scoorden ongeveer volgens hun rating, maar met 4.5 uit 7 voorwaar niet slecht.


Quint haalde 4 punten (klein plusje), net zoveel als Julian Thijssen (een flinke plus). Evenveel haalden André de Velde en Fenna Ransijn, maar met ruim 1.5 punt meer dan verwacht zullen zij toch ook tevreden terugkijken.

Sivar Buining kon helaas de laatste ronde niet meedoen, maar met een punt overscore was hij vast heel gelukkig.

Maclain O’Meara mocht (moest) in ronde 7 tegen Aravindh, maar toen had hij zijn plus-score al opgebouwd.

Meer jeugd. Liam Rooijakkers had het zwaar de eerste rondes, maar herpakte zich en scoorde nog heel aardig (TPR 1446). Ramiz Yüksel zal ook tevreden zijn met zijn TPR (1436). Onderin veel ervaren spelers uit Kennemer Combinatie N3, hetgeen toch ook wel aangeeft hoe sterk bezet dit toernooi was. Alleen teamgenoot Jacco Schoonenwolf zal blij zijn met het uiteindelijke resultaat – al verloor hij in de laatste ronde nog wel van zoon Jack; remise is ook leuk Jack!

Ondertussen, bij de debutanten

De groep van (ruim 20 regelmatig opkomende) debutanten speelde in totaal 18 partijen; ergens halverwege hadden we een knip gemaakt zodat spelers weer ingedeeld konden worden tegen iemand tegen wie ze al eens gespeeld hadden. Anders zou het wel heel erg puzzelen worden. Zelfs (zeker!) SwissMaster kan vastlopen.

Terechte winnaar werd Jimmy Dos Santos. Beetje roestig in de openingen na zoveel jaren afwezigheid, maar in het midden- en eindspel pakte hij toch menig puntje mee. Uiteindelijk één keer verloren, en één remise (tegen Dani Opdam, even overgestoken vanuit de wedstrijdgroep). En die nul dan? Dat was tegen nummer 2: Louden Hand. Alles gespeeld, en 13 uit 18. Talent!

Andere toernooitijgers (met 1 bye), waarvoor hulde: Martijn Kramer, Tim Kloss, en Kees Hulsman.

Leuk was ook dat af en toe een extra persoon aanschoof. Noah Ranzijn kwam even kijken hoe zijn zus (Fenna) het deed, en werd direkt gecharterd. Aden Darie was een soort wisselspeler (dank Aden), maar deed uiteindelijk gewoon vijf rondes mee in de wedstrijdgroep.

Dat was het, voor deze editie dan toch. Dank aan iedereen die heeft meegeholpen dit toernooi. Te veel mensen om op te noemen, maar speciale dank gaat toch wel uit naar Lennart, Olof en Gert voor hun gepuzzel met SwissMaster. En onze website heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. En dank natuurlijk aan de kantine-bezetting, voorgezeten door ons aller Monica.

Tot na de zomer!

Fer Mesman


Partijfragmenten

Quint de Jong – Joel Groenewoud, 21 april 2023, bord 3

Wit verzuimt te rocheren (hetgeen na een zet of 10 mogelijk was geweest door middel van Dd2 en 0-0-0) en krijgt vervolgens een stoomwals over zich heen. In de diagramstelling staat hij al duidelijk slechter, maar met Pfe2 kon hij nog even vechten.

Helaas volgde 13. Kd2 d4 14. Pce2 dxe3+ 15. Kc1 Df6. Dit kost of een paard, of pion b2 / de toren op a1. Hierna was het snel 0-1.

Zo was de prijs voor de beste jeugdschaker voor Joel die Jurriaan Boeren een paar weerstandspunten voorbleef. Ook die won nog in de laatste ronde:

Jurriaan Boeren – Julian Thijssen, 21 april 2023, bord 4

Na een paar foutjes in de opening staan de zwarte stukken niet best cq. niet ontwikkeld. Het is dan ook niet vreemd dat in onderstaande stelling wit al kan toeslaan:

De mooiste variant is nog 12. Pg5 h6 13. Pxf7 Txf7 14. Lxg6 Tf8 15. f5. Jurriaan doet het nog even rustig aan met 12. e6 en na 12… fxe6 13. Pg5 Dc8 heeft wit een prachtig paard op e6. Relatief het beste was nog de kwaliteit geven met 13… Tf6, maar dat is ook geen fijn vooruitzicht.

Geen beste jeugdschaker dit keer, maar een gedeeld 4e plaats is niet slecht in dit veld.

Hugo Post – Casper de Koning, 21 april 2023, bord 21

Hugo’s witveldige loper was op c2 terechtgekomen, waarna je bereid moet zijn Lg4 met h3 en eventueel g4 op te vangen:

Maar dat vond hij bij nader inzien toch te link waardoor hij op het idee kwam dan maar 14. Ld3 te spelen met het idee Le2. Na 14… d4 (niet heel moeilijk te vinden) heeft zwart wel een heel plezierig voordeeltje. Casper deed iets anders en kreeg aanval over zich heen via de g-lijn. Het notatiebiljet dat ik fotografeerde lijkt wat hiaten te vertonen (of zou Pxf2 met vork op koning en dame echt gekund hebben?), maar wit (zwart) lijkt ergens gewonnen gestaan te hebben. Maar dat overkomt de beste (Ding; Nepo). Uiteindelijk 0-1 en (ruim) 2 punten overscore voor Casper.

De winnaars. Vlnr Joel Groenewoud (4e en winnaar jeugd), Juan Quattordio (3de), Gilian Honkoop (1ste) en Fer Mesman (toernooidirecteur)
Winnaars debutantentoernooi Louden Hand (links, 2de) en kampioen Jimmy Dos Santos (rechts)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close