KC wint met 6,5-3,5 tegen Groningen

In de 4e ronde van de KNSB competitie kregen wij het jonge Groningen op bezoek in Haarlem. Na een vooruit gespeelde wedstrijd tussen David Pardo en Sipke Ernst begonnen we met een 1-0 achterstand. Uiteindelijk is de wedstrijd geëindigd in een 6,5-3,5 overwinning voor KC.

David speelde een goede partij, maar trapte op het eind in een vervelende truc. Tegenstander Sipke positioneerde een paard op h4 waardoor opeens materiaalverlies niet meer te voorkomen was.

Gelukkig konden we al snel terugslaan door een snelle overwinning van Friso Nijboer tegen Nick Maatman. Voor Friso was het nog allemaal voorbereiding tot de winnende zet Pxf2. Nick speelde nog een paar zetten door en kwam zelfs op zet 16 met zijn koning op d4 terecht! Niet snel later werd er opgegeven door Nick.

Khoi Pham kwam ook gelijk gewonnen uit de opening en stond na 9 zetten al +5 volgens de engine. Tegenstander Maurice Schippers speelde zo overtuigend, dat Khoi het bijna niet kon geloven. Hij koos voor een rustig plan en kwam uiteindelijk gelijk te staan. De partij eindigde met een mooie eeuwig schaak combinatie van Khoi.

Eline kwam niet lekker uit de opening en draaide een aantal zetten om in het middenspel. Na drie keer de zelfde stelling kwam ze redelijk goed weg tegen Florian Jacobs. Eline moet nog even haar draai vinden dit seizoen, maar dat gaat wel goed komen.

Met nog 6 partijen bezig begon het opeens heel spannend te worden. Veel stellingen waren onduidelijk, op de partij van Casper Schoppen tegen Machteld van Foreest na. Casper speelde een strakke partij en wist zijn voordeel uit de opening goed om te zetten naar een gewonnen stelling.

Groningen kwam weer terug in de wedstrijd door een overwinning van Anna Warakomska tegen Iwo Godzwon. Anne en Iwo zijn allebei Pools maar wonen ook allebei in Nederland. De partij ging lang gelijk op maar toen kwam Anna met listige trucjes in de stelling. Er was geen houden meer aan.

Tim Grutter en Jonas Hilwerda besloten al snel het bord in brand te steken. Het was moeilijk te volgen wie er nou precies beter stond. Uiteindelijk stak Jonas zijn hand uit om op te geven en werd het duidelijk dat Tim helemaal gewonnen stond. Een mooie overwinning van Tim, die stroef aan zijn seizoen begon maar nu helemaal op stoom is geraakt.

Onno Elgersma speelde lang een evenwichtige partij tegen Joost Wempe. In het eindspel koos Onno er voor om een pion te geven voor een gevaarlijke vrijpion. Joost probeerde de pion nog tegen te houden met zijn koning, maar dat zorgde er voor dat de rest van het bord te kwetsbaar werd. Onno blijft daarmee goed scoren in zijn tussenjaar als schaker.

Als laatste waren Patrick Zelbel en Liam Vrolijk nog bezig. Allebei leken wel minimaal remise te gaan spelen, wat nodig was met de 5-3 stand op dat moment. Leandro Slagboom besloot in een redelijk gelijke stelling om een dame te geven voor een loper, toren en vrijpion tegen Patrick. Het werkte alleen net niet omdat de koning van Leandro iets te kwetsbaar kwam te staan. Patrick tikte het netjes uit en daarmee was de overwinning binnen voor KC!

Alleen Liam was nog bezig tegen Eelke de Boer en kwam uiteindelijk in een eindspel van toren tegen paard terecht. Dit is onder schakers uiteraard bekend als remise, maar ook een stelling waar je het nog even probeert. Na de 40 zetten regel eindigde de partij in remise.

Een belangrijke overwinning waarmee we voorlopig bovenaan blijven staan. Volgende ronde spelen we tegen Paul Keres, maar missen we een aantal belangrijke spelers zoals Liam Vrolijk en Casper Schoppen. Casper mag vooruit spelen en de andere spelers zullen vervangen worden door onze reserves. Het belooft een spannende wedstrijd te worden!!

Hicham Boulahfa

Partijen zijn hier na te spelen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close