De Waagtoren onthoofd, KC2 glorieus kampioen

Het beloofde een spannende middag te worden in het zonnige Alkmaar. De Waagtoren stond het hele jaar bovenaan maar KC2 bleef aanklampen en kon in extremis kampioen worden door het rechtstreekse duel te winnen. De titel van het stuk verraadt het al: KC2 sloeg keihard toe en wist de wedstrijd – niet eens geflatteerd – met 5,5-2,5 te winnen.

KC2 wist in de voorbereiding zelfs King Loek uit het verre zuiden te halen voor een training. Onze matador kwam ons ook nog eens tijdens de wedtsrijd aanmoedigen. Hulde,

De twee teams kenden flinke contrasten. Bij KC2 een homogeen team, bij de Waagtoren vier kanonnen en vier relatief mindere goden. Geinig detail is dat de gemiddelde rating deze dag precies gelijk was: 2191. En als ik naar de eerste klasse kijk dan zijn dit gewoon middenmoot ratings daar.

Om met die ‘mindere goden’ van de Waagtoren te beginnen: aan hen lag het niet. Borden 6 en 8 troffen een Cook en Gogogo aan die een hele slechte dag hadden. Tamelijk geruisloos (Cook) en hardhandig (Go) werden die op een nul getrakteerd. Cooks beste bijdrage van de dag was de opstelling. Maar daar hield het goede nieuws voor de thuisclub mee op.

Het begon allemaal heel listig met een remise-aanbod van Edwyn. Weliswaar in zeer kansrijke stelling, maar wel tegen IM De Roover, die het voorstel dan ook maar met enige tegenzin aannam. De IM mocht vervolgens toekijken hoe zijn teamgenoten één voor één werden uitgeteld door een ontketend KC.

In de herfst voorspelde ik al dat het een Duijn-jaar zou worden. Nou dat hebben we geweten. Slechts vier halfjes stonden de heren af in 14 partijen. TPRs van 2465 (Rob) en 2351 (Rini).

Rob kennen we toch als die man die altijd zo snel mogelijk dames ruilt en dan eindeloos gaat kutten tot zijn tegenstander omvalt? Nou dit jaar even niet. Vrijwel elke ronde als eerste klaar, vaak in de aanval. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij ook dit keer wel wat hulp kreeg. Want zwart had een pion geofferd/verloren maar had daar een flinke ontwikkelingsvoorsprong voor. Ik zag het eigenlijk best somber in. Maar zwart meende zich een aantal slaapzetjes te kunnen permitteren (Kb8?, Th7-h8?) daar waar daadkracht nodig was. Onze Rob was er als de kippen bij en had weer een vuige truc bedacht die meteen won. Het zal niet. 6,5 uit 7. Not kidding you.

Ook Rini speelde een sterk seizoen, al vond hij zelf van niet (op onbewaakte momenten is Rini bescheiden). Vandaag ging het als een zonnetje. Toen zwart zijn stukken vreemd posteerde op de koningsvleugel wikkelde Rini af naar een stelling waar alleen de witte stukken goede velden hadden. De techniek was vlekkeloos. Weer een puntje.

Vanaf december mochten we gebruik maken van de diensten van Pochmans. Supergemotiveerd en altijd tot in de puntjes voorbereid. Zijn 3,5 uit 5 en TPR 2319 vormden ook een belangrijke bijdrage aan het kampioenschap. In de wedstrijd tegen de Waagtoren bracht hij het beslissende punt binnen door Maaike Keetman in een tactische pot te verschalken. Het had misschien iets sneller gekund, maar dat mocht de pret niet drukken.

Over iets sneller gesproken. De tegenstander van DiV offerde zwierig een stuk in het middenspel. Het zag er gevaarlijk uit, maar bleek bij nader inzien helemaal nergens op te slaan. Om het nog een beetje spannend te maken gaf DiV een kwaliteit en een pion weg, maar na een hoop geploeter trok hij hem uiteindelijk toch over de eindstreep.

En het beste bewaren we voor het laatst. Onze SuperSub Gerard mocht het met zwart opnemen tegen de gevaarlijke FM Danny de Ruiter. Die heeft ooit van Timman en Sokolov gewonnen en had 6 uit 7. Nou dat werd 6 uit 8. En hoe. Eerst blies Gerard het centrum op, met allerlei nare penningen. Het betekende het verlies van de zwartveldige loper voor wit en meer. Vervolgens ging wit allerlei trucjes bedenken, maar Gerard had betere en wikkelde af naar D-L-P tegen D-T met een pion meer ook nog voor the good guys en nul zwaktes. Dat werd genadeloos omgezet. Uit pure ellende liet de Ruiter zich mat in één zetten. En 5-0 aan de topborden, vandaar de titel.

Het afbieren bij Ome Ed was van Asterix en Obelix niveau, al hadden we geen bard (Rini mocht izjn gang gaan dit keer) en everzwijnen.

Nog een even een woord voor de niet-spelende Tyro (eindexamen), Esper (eindexamen) en Jan (KC1). Ook zij hebben in de andere wedstrijden een bijdrage geleverd aan dit mooie kampioenschap en moesten maar afwachten of de rest het zou afmaken. Nou dat lukte vrij aardig. Al zeg ik het zelf.

Canoy

De Waagtoren Kennemer Combinatie 2
Tellingen van, F. (Frank) 2275 Veld in ‘t, D. (Daan) 2172 z-w 0 – 1
Keetman, M. (Maaike) 2143 Roggeveen, P. (Pieter) 2276 w-z 0 – 1
Vlaming, J. (Jos) 2076 Duijn, R.R.M. (Richard) 2220 z-w 0 – 1
Ruiter de, D. (Danny) 2322 Rill, G. (Gerard) 2199 w-z 0 – 1
Agter, F. (Frank) 2216 Duijn, R. (Rob) 2214 z-w 0 – 1
Geerke, D. (Daan) 2040 Canoy, M. (Marcel) 2132 w-z 1 – 0
Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2416 Mesman, E.J.D. (Edwyn) 2195 z-w ½ – ½
Konijn, R. (Rob) 2039 Go, B. (Benjamin) 2122 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2191 Gemiddelde Rating: 2191 2½-5½
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close