Mijn voornemen: meer eten

Eigenlijk had ik nooit nagedacht over energieverbruik tijdens het spelen van een schaakpartij. Zeker, ik nam schaken serieus als sport, ook al begon ik pas op mijn zestigste. Maar het leek me toch iets anders dan schaatsen of basketbal, sporten die ik vroeger intensief heb beoefend. Bij een schaakpartij ‘s avonds, bijvoorbeeld, leek het me niet nodig om onderhand iets te eten. Wel viel me op dat ik laat op de avond regelmatig verloor, na drie uur spelen, ook in partijen waar ik eerder nog een prima stelling had. Vermoeidheid, dacht ik dan. Mijn FIDE-rating (behaald bij middag-toernooien) is daardoor 150 punten hoger dan mijn gewone rating (avondcompetitie).

Afgelopen jaar las ik The grandmaster diet: How to lose weight while barely moving – en toen werd me duidelijk hoe weinig ik begreep van denksport. Het artikel vertelt over de voedingsgewoontes van Carlsen en Caruana – de toptwee van de wereld – en geeft onderzoeksgegevens over energieverbruik van topschakers. Gigantische bergen calorieën verdwijnen simpelweg door hersenactiviteit in combinatie met andere fysiologische processen die door intensief denken worden opgewekt. Lees zelf: https://www.espn.com/espn/story/_/id/27593253/why-grandmasters-magnus-carlsen-fabiano-caruana-lose-weight-playing-chess

Simpel gesteld: na een paar uur spelen moet je dringend iets eten. Beste wensen voor 2020!

Sybe

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close