HWP N2 – KC N1: Een Kwestie van Finesse

Dinsdag was het weer tijd om de Topklasse onveilig te maken. Onze tegenstander was HWP N2, het tweede team dat HWP in de Topklasse heeft. We konden een leuk team opstellen met de opkomende jeugd op bord 6 en 7, respectievelijk Jurriaan Boeren en Mats de Jong, en de terugkomst van een oude legende op bord 1. Pieter Roggeveen maakte namelijk zijn herintrede in de NHSB Topklasse. Maar liefst 18 jaar geleden speelde hij voor het laatst mee in de NHSB!

Laten we chronologisch door de uitslagen gaan. Als eerste was Jurriaan klaar. Hij was ontevreden over zijn opening, waar hij twee varianten door elkaar haalde en die gingen toch niet zo goed samen. Zijn tegenstander kreeg een sterke loper op de a1-h8 diagonaal en de koningsstelling van Jurriaans verdediging bezweek uiteindelijk na een decisieve koningsaanval. Jammer, volgende keer wordt dat een puntje met een iets nauwkeurigere opening!

1 – 0

Als tweede was onze vertrouwde Blaf klaar op bord 4. Wellicht onze enige speler die van begin tot eind overtuigend heeft gestaan. Hij liet zelf na de partij weten dat hij er altijd beter voorstond en dat het alleen nog “eventjes uitgespeeld” moest worden. Klinkt als genoeg zelfvertrouwen voor de rest van het team Blaf, houd dat erin!

1 – 1

Vervolgens eindigde kort daarna ook mijn partij op bord 8. Het begon nogal exotisch een wilde 3. h4 van mijn tegenstander en ik wist me daar zo snel geen raad mee. Uiteindelijk wist ik mijn stelling te optimaliseren en met meer activiteit forceerde ik mijn tegenstander tot een oncomfortabele stelling. Mijn tegenstander zag geen goede opties meer en gooide de handdoek maar in de ring.

1 – 2

Op bord 3 eindigde de partij van Jan in remise. Al stond hij een pion voor zat er geen winst meer in het eindspel. Het was namelijk een eindspel met tegenovergestelde gekleurde lopers. Er werd nog wel even geprobeerd een opening te vinden, maar uiteindelijk dus remise.

1.5 – 2.5

Op bord nummer 7 zat Mats en Mats had een zwaaaaaare partij. Zijn tegenstander offerde wat pionnetjes maar kreeg ontzettend veel compensatie daarvoor terug. Mats zat met al zijn stukken en zijn koning in een hoekje gekropen en zijn stukken leken daar de rest van de partij te moeten blijven staan. Maar Mats had andere plannen! Langzaam maar zeker manoeuvreerde hij zijn stukken en het lukte hem zijn stukken te activeren. Hij wikkelde af naar een toreneindspel met een pion meer en vroeg mij toen: “Mag is remise aanbieden?” De jeugd van tegenwoordig ook…Ik zag dat hij voor stond dus ik zei tegen hem: “Nooooouuuu, speel nog maar even door.” Nog geen 10 minuten later won hij de partij. Wijze levensles van Ome Vladdie: “Altijd met ambitie schaken!”

1.5 – 3.5

Inmiddels begint de tijdsdruk toe te nemen op de overige borden. Niemand schrijft meer en klokken worden vluchtig ingedrukt. Het publiek verzamelt zich om de laatste 3 borden en spanning neemt toe. Zowel Lennart als Pieter hebben lastige stellingen. Beiden staan beter maar een duidelijk winstplan ontbreekt. Maar dit was dat ook het beslissende moment waarop bleek dat wij net ietsjes beter waren. Een zekere “finesse” of “panache”, zoals onze toeschouwer Esper zou zeggen, maakte hier het verschil. In de laatste momenten van de partij winnen zowel Lennart als Pieter. Die kwaliteit, om onder tijdsdruk te presteren en het hoofd koel te houden, bracht ons 2 punten aan de eerste twee borden. Vooral leuk voor Pieter om na 18 jaar in de hoogste klasse van de NHSB, op het eerste bord een punt te scoren. Moge er nog velen volgen!

1.5 – 5.5

De match is inmiddels beslist maar nog 1 enkel bord is nog niet opgeborgen. Peter heeft uiterst interessante stelling weten te verkrijgen. Wat begon als een simpele Hollandse Stonewall is inmiddels uitgebreid tot een heuse Chinese Muur. Van links tot rechts leek het hele bord vast te staan en de pionnenstructuur vast geschoven. Een enkel breekpunt leek aanwezig voor Peter op g4, zijn enige kans nog voor de winst te kunnen gaan. Die kans pakte hij met beide handen aan en met uiterst nauwkeurig spel en een zeer elegant matpatroon op de achterste rij won hij de partij.

1.5 – 6.5

En zo eindigde de match met een overtuigende score! We staan 2 matchpunten los van het team meteen onder ons in te Topklasse en stevenen af op kampioenschap! De resterende wedstrijden worden gespeeld op 15 april, 6 mei en 20 mei.

Voor de huidige stand: https://www.nhsb.nl/competitie/groep/596

Vlad Omota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close