Een Spetterend 2024

Hoe ga je het nieuwe jaar goed van start? Sommigen willen meer gaan sporten, anderen doen aan “Dry January”, maar KC3 heeft daar maar weinig interesse in. KC3 wil punten harken. Vandaar dat ons goeie voornemen luidt: pak alle bordpunten die je kunt, haal HWP in in het klassement en pak die promotie waar we nu al jarenlang naar snakken! Zelf heeft HWP deze ronde een bye en staan ze exact acht bordpunten voor op ons. Als we nou een 8-0 overwinning zouden kunnen boeken tegen Promotie 2 waar we tegen moeten…

De reis bracht ons naar Zoetermeer waar we tegen Promotie 2 eens mochten laten zien hoe onze goeie voornemens zich vertalen naar daadwerkelijke bordpunten. Met een ijzersterk team met een gemiddelde rating van ruim boven de 2000 waren we op papier veel sterker dan onze tegenstander die net boven de 1800 rating uitkwam. Dit is de kans om het bordpuntenverschil met HWP in te lopen!

Op het eerste bord mocht Rik het dan waar gaan maken. Na sterke vertoningen in voorgaande rondes was ik er al zeker van dat hij een mooie dominante pot zou spelen. Tegen Oegstgeest speelde hij een imposante partij waar hij met zwart de gevaarlijke Joop Piket op zijn plaats zette. Vandaag ging het alleen net wat minder soepel. Na afwikkeling naar een beter eindspel met een pion meer leek hij zijn voordeel kwijt te raken doordat hij de pion terug leek te geven. GRAPJE! Tuurlijk niet! Onze Rik had gelijk al gezien dat hij daardoor een stuk won! (Toch..?) Daarmee was het eindspel al snel besloten en het inlopen op HWP officieel van start.

Bord twee was aan onze solide Juan. Al leek de opening misschien niet zo solide als we normaal gesproken van hem gewend zijn dit keer. Hij loste zijn problemen overigens vervolgens goed op en bereikte een stelling waar hij wel degelijk beter in stond. Met sterke lopers hakte hij zijn tegenstander finaal in de pan en zet KC daarmee op twee punten.

Benjamin zat aan het derde bord waar hij met wit eigenlijk een typische Go stelling kreeg. Complete chaos, beide partijen geen koningsveiligheid, ruime aanvalsmogelijkheden aan beide kanten. Met andere woorden, Benjamin voelde zich als een vis in het water! Terwijl zijn tegenstander op het strand lag te spartelen speelde Benjamin in alle rust door en voor je het weet staat hij alweer een stuk voor. Daarmee werd de aanval die hij aan het voorbereiden was toch net wat makkelijker en gauw volgde ook hier een overwinning voor KC.

Jeugdtalent Jurriaan Boeren, wie kent hem niet? Na een mooie derde plek in Groep 2 van het TATA Steel Chess Tournament leek hij in topvorm, maar zet hij dat hier in de KNSB competitie door? Natuurlijk! Jurriaan wist goed te kapitaliseren op de onnauwkeurigheden in de opening van zijn tegenstander. Niet rokeren is vragen om problemen en Jurriaan beantwoordde die vraag met een salvo aan aanvallende stukken. Een winnende aanval was dan ook niet ver weg en het vierde punt van KC was een feit.

Op bord vijf speelde Jan misschien wel de snelste partij van het seizoen. Hij kwam al lekker uit zijn opening en met een lekkere Reti kan je wel een sterke aanval opzetten. En dat is exact wat Jan deed! Loper op de diagonaal, gericht naar de gerokeerde koning. Dame dito. Paard g5! Uit het niets! Een heerlijke vork: matdreiging en dreiging op de dame! Dat bleek zijn tegenstander toch een te moeilijke vraag dus werd de koning maar gauw omgelegd.

Invaller Gerard bezette het zesde bord waar hij misschien wel de exact tegenovergestelde stelling van Benjamin kreeg. Een heerlijk duidelijke pionnenstructuur, duidelijke open lijnen en lekker wat lichte stukken ruilen. Daarmee bevond Gerard zich in een heerlijk rustige stelling, waar hij zich het comfortabelst voelt. Goed begrip van de stelling bracht hem al gauw een voordeel in activiteit en zijn dame wist achter de pionnen langs de witte stelling te infiltreren. Hey maar wacht eens even…  Dat gaat gewoon mat! Schaak, schaak, schaak, schaak, toren erbij en klaar! Ondekbaar mat en daarmee nog een puntje voor KC.

Ikzelf had op bord zeven net wat lastiger, ik was weer eens mijn openingstheorie vergeten… Maar ja Caro-Kann met een vertraagde c5, tja, dat is nou ook niet helemaal de hoofdvariant, maar goed. Goed lesje om mee te nemen voor de rest van het seizoen. Het gebrek aan openingskennis mocht overigens niet baten want de ideeën blijven hetzelfde. Het leek nog even mis te gaan omdat ik wel erg veel aanvalsdoelen ongedekt liet staan maar tactisch hield alles nog stand. De gretigheid van mijn tegenstander om zijn pion terug te winnen gaf mij toen net dat tempootje wat ik nodig had om al mijn tactische dromen te verwezenlijken en dat gaf me een stuk voordeel. Een paar zetten later werd dat een toren. En nog een dozijn zetten verder vond mij tegenstander het wel mooi geweest.

Op het achtste bord speelde Robert als laatste nog een gelijke pot. Je zal er maar zitten, 7-0 voor KC en dan moet je er maar proberen ook een puntje uit te toveren. Jammer genoeg was er niet echt een winstplan om op te spelen dus werd er toen toch maar besloten dat een gelijkspel zou moeten voldoen. Daarmee zet Robert ons op 7,5 – 0,5. Net geen perfecte score, maar ik mag niet klagen!

Dit betekent dat we in het klassement nu nog maar een half punt achter lopen op stadsgenoot HWP. Volgende ronde spelen we tegen DD, met onder andere jeugdtalenten David Madularea en Anastasiia Khatniuk, winnares van het NK A bij de meisjes! Dat wordt dus oppassen 2 maart!

 

1 thought on “Een Spetterend 2024

  1. Hup KC! Dit is een mooi verslag. Goed gedaan allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close