KC 1 wint met 6-4 van Apeldoorn 1

Apeldoorn uit is altijd lastig, zeker de laatste paar jaren waar ze regelmatig de meesterklasse afsluiten als landskampioen. Dit keer hadden we het geluk dat de Bundesliga gespeeld werd, waardoor toppers als Kasimdzhanov, L’Ami en Pruijssers niet aanwezig waren.

Al snel leek het een erg zware middag te gaan worden voor KC. Liam Vrolijk, Daniel Dardha en Khoi Pham kwamen met wit niet verder dan een gelijke stelling uit de opening. Ivan Sokolov, Friso Nijboer, Casper Schoppen, Iwo Godzwon en Eline Roebers kwamen daarnaast heel slecht tot verloren met zwart uit de opening. Hard zwoegen en een emmer geluk waren minimaal nodig om dit nog tot een goed eind te kunnen brengen.

Liam ruilde nog een aantal stukken maar besloot dan toch om remise overeen te komen. Khoi probeerde het nog iets langer, maar kwam ook niet verder dan een remise dame eindspel. Eline kwam nog even goed terug en had een mooie aanval opgezet. De stelling leek helemaal gewonnen nadat haar tegenstander met de koning naar h3 moest. Eline had wel nog weinig tijd, waardoor niet alles goed uitgerekend kon worden. Een mat in 3 werd over het hoofd gezien waardoor we op achterstand kwamen.

Niet snel daarna verloor ook Friso na een partij met weinig kansen, maar tegelijk deed KC iets terug door een overwinning van David Pardo. David kwam wel goed uit de opening en wist zijn voordeel om te zetten naar een gewonnen eindspel. De stand op dit moment was 3-2 met nog een beetje hoop op een overwinning.

Iwo speelde kort hierna remise na een hele partij onder zware druk te hebben gestaan. KC moest dus snel iets terug doen, en dat leek te lukken bij Ivan. Met een mooi paardoffer wist hij opeens het initiatief over te nemen. Wat restte was een stelling met een stuk meer maar een onveilige koning. Ergens was er even een moment waarop Ivan had kunnen winnen, maar dit was erg moeilijk te zien. De partij eindigde in een eeuwig schaak uitgevoerd door Tata master Max Warmerdam.

Alleen Daniel, Onno en Casper waren nog bezig met een achterstand van 4-3 op het scorebord. Met goed spel zat er misschien wel een 5-5 in, alleen zou dat waarschijnlijk niet genoeg zijn voor het kampioenschap. LSG staat namelijk gelijk in matchpunten en slechts een half bordpunt achter op ons. Alle spelers wisten dit en begonnen daarom risico’s te nemen. Bij Daniel pakte dit goed uit waardoor er opeens hoop begon te ontstaan. Daniel ruilde af naar een paard eindspel en wist dit netjes om te zetten naar een gewonnen pionneneindspel. Bij Onno pakte het nemen van risico’s juist slecht uit. Opeens stond hij helemaal verloren, maar er was voor beide spelers nog weinig tijd op de klok. Uiteindelijk kon Onno eeuwig schaak zetten, maar toen gebeurde het onwaarschijnlijke. Zijn tegenstander vergat zijn tijd en ging door zijn vlag!

Vanuit LSG en andere meesterklasse clubs begonnen de appjes binnen te stromen met de vraag wat er was gebeurd en of de uitslag wel klopte op de live borden. Zelf waren we in de zaal ook nog even bezig om dit wonder te verwerken, maar veel tijd was er niet. Met een stand van 5-4 voor KC moest er wel nog minimaal remise gespeeld worden door Casper. Na lang onder druk te hebben gestaan, vocht Casper zich pion voor pion terug in de partij. Met allebei nog een paar minuten op de klok werd er een hoop heen en weer geschoven. Het leek erg lastig, maar nadat Casper de lopers had geruild was het overgebleven toreneindspel makkelijk gewonnen.

KC blijft daarmee in de race voor het kampioenschap en zal de aankomende rondes moeten blijven winnen. Als LSG dat ook blijft doen zal het team met de meeste bordpunten kampioen worden.

Hicham Boulahfa, met foto’s Harry Gielen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close