KC 1 wint met 5,5-4,5 van Zukertort 1

Het schaakweekend begon voor een aantal KC spelers al op vrijdag met een aantal activiteiten op de club. Casper Schoppen gaf een simultaan, het beker team speelde tegen Woerden en het KC bestuur ontving de verenigingsprijs van de KNSB! Casper scoorde een mooie 30 uit 30 en het beker team won onder leiding van Liam Vrolijk met 3-1. Genoeg positieve energie om mee te nemen naar de zaterdag!

De wedstrijd tegen Zukertort begon echter niet zo lekker omdat Eline Roebers een fout maakte in de opening. De stelling was gelijk verloren waardoor we tegen een 1-0 achterstand aankeken. Er was echter geen paniek omdat niet veel later Iwo Godzwon een puntje pakte. Op dit moment was het verder op alle borden redelijk in balans en kon de wedstrijd nog alle kanten op gaan.

Niet veel later speelde David Pardo en Ivan Sokolov allebei remise. David leek met zwart redelijk uit de opening te komen en met een bekerwedstrijd achter de rug was het wel goed zo. Ivan probeerde een voordeel te behalen tegen de talenvolle Arthur de Winter, maar kwam nooit verder dan een gelijke stelling. De partij eindigde in zetherhaling, waardoor de stand 2-2 werd.

Dan eindelijk een voorsprong voor KC door een overwinning van Friso Nijboer! Friso speelde een goede pot en was altijd in controle met wit. Na een Spaanse opening creëerde Friso een vervelende zwakte op e6, wat genoeg was om de koning van zwart in problemen te brengen.

Niet veel later eindigde de partijen van Liam Vrolijk en Tim Grutter allebei in remise. Liam kreeg nooit echt kans om met zwart iets te creëren en ruilde rustig af naar een remise eindspel. Tim kwam tegen de Siciliaanse Draak van Sander Los al snel in tijdproblemen. De stelling werd erg complex en van beide kanten werden winstvarianten gemist. Uiteindelijk eindigde de partij met een eeuwig schaak combinatie waardoor we onze voorsprong van 4-3 konden behouden.

Alleen Khoi Pham, Onno Elgersma en Casper Schoppen waren toen nog bezig. Net voor de tijdcontrole op zet 40 blunderde Onno de stelling weg en werd het duidelijk dat we een nul zouden pakken. Daartegenover had Khoi een winnende stelling maar tot dan toe met matige techniek. Casper zou vrij zeker remise gaan pakken, dus er was weinig stress in de slotfase. Uiteindelijk wist Khoi de partij te winnen, maar vlekkeloos was het niet. Tegenstander en angstgegner Laurens Schildstra kwam goed uit de opening en wist het Khoi heel lastig te maken. Na een aantal listige zetten wist Khoi het initiatief over te nemen en het eindspel af te maken. Khoi is daarmee nog maar 4 ratingpunten verwijderd van een IM titel!!

Onno verloor inderdaad zijn partij na een mooie aanval van zijn tegenstander. Het was daarom aan Casper om het winnende halfje binnen te halen. In een gelijk toreneindspel besloot Robert Ris echter dat het wel mooi was geweest en na zetherhaling werd de vrede getekend en konden we de twee matchpunten mooi in Haarlem houden!

Omdat concurrent LSG verloor van Groningen, staan we nu twee matchpunten los met nog twee rondes te gaan. HMC uit wordt al op 23 maart gespeeld en zal zeker geen makkelijk duel worden. Met de nieuwe ontwikkelingen onderaan het klassement zal ook HMC nog punten moeten pakken om zeker te zijn van handhaving.

Hicham Boulahfa
Met dank aan de foto’s van Frans Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close