KC Vierkamp ronde 3: Remise dan maar?

Beetje rommelig, zou mijn karakterisering zijn van ronde 3. Te veel afwezigen, waarvan sommigen pas op het nippertje afzeiden. Vrijdag de 23e halen we dat in. Toch?

Ahnaf Uddin valt zoals gebruikelijk laat binnen, maar hij moet ook helemaal uit Almere komen. Zijn dame viel ook binnen. Na een rustige opening ontstond er wat spanning in het centrum. Na afruilen bleek de koning van Stefan onveilig te staan, terwijl die van Ahnaf open en bloot juist heel veilig stond. Dameruil was een optie, met een ijzersterke toren op de 8e rij, maar binnenkomen met de dame was nog sterker. Mooi zijn eerste punt binnen.

In B is Michiel goed bezig. Nu al de poule gewonnen. Jan zit met een vreemde pionnen-stelling (pionnen op d3 en d5), maar zijn witveldige loper maakt dat je daar niet een-twee-drie bij kunt. Beide spelers vallen elkaars koning aan, waarna eeuwig schaak het logische gevolg lijkt.

In poule C geen wedstrijd. Onder andere vanwege ziekte van Frank Sala. We wensen hem beterschap.

Beter gaat het in poule D. Helemaal klaar. Netjes heren. Marco en Robert hebben tegengesteld gerokeerd, en het is duidelijk dat alleen Marco op winst kan spelen. Moet je wel Le6+ spelen. Marco dacht een tussenzet (?) te spelen, waarna de loper op c4 gewoon geslagen werd. Hoe goed hij stond blijkt wel als er niet veel later een pion op a6 staat, met torens op de a- en b-lijn ter ondersteuning. Robert countert nog, en lijkt een veelbelovende mat-aanval te hebben. Maar Marco glipt er uit, creëert een tweede vrijpion, en maakt remise. Een enerverende partij.

Navin pakt in zijn partij tegen Bart al snel het loperpaar. Wel heeft Bart wat open lijnen. Maar Navin speelt het beter (vlak naast de rumoerige bar), en heeft een kwaliteit en pion meer als ik weer kom kijken. Dat was genoeg voor de winst.

In poule E volgt nog één partij, dus ook niet slecht. Marijn en Henk hebben potentiëel zwakke pionnen op d3 respectievelijk d6. Die laatste pion staat ineens op d4, en met een paard tegen twee pionnen zal Henk zich hier al rijk hebben gerekend. Maar Marijn krijgt vrijpionnen op de b- en c-lijn, plus druk tegen Henks koning. Uiteindelijk kiest ook Henk voor eeuwig schaak. Dat stuk woog toch niet op zo te zien tegen de vrijpionnen.

In zowel poule F als G maar één wedstrijd; nadeel als er een familie (Bobkov) meespeelt en niet kan.

Valentijn speelt tegen de koploper in F Casper. Deze maakt goed gebruik van de open lijnen, en valt binnen met een dame (op a2), toren (op c2), en paard (op d4). Snel stuk voor en helemaal uit. Maar dan countert Valentijn met Dc7. Het logische Tc8 zou zo te zien gewonnen hebben, maar na Td7, gaat die toren er er af (met een uitschakelen verdediging). Weliswaar nog steeds gewonnen leek me, maar Casper koos eieren voor zijn geld. Met 2.5 uit 3 de poule winnen is heel niet slecht.

Alexander zet met zwart Stefan helemaal vast (in poule G). Na wat ruilwerk heeft Stefan een paard op h2, een toren op h1 en een loper op f1. En wij maar MORA er in hameren! De O staat voor ontwikkelen heren. Er wordt afgewikkeld naar een eindspel met paard (van Alexander) tegen loper. Remise. Nadat Lennart Dek er bij kwam, bleek dat eindspel toch nog vol verrassingen te zitten. De witveldige loper keek lange tijd tegen de eigen pionnen aan (op wit), maar er leek toch een mogelijkheid de stelling open te breken dmv een pionoffer. Maar soms wil je geen risico nemen. Zo wint Stefan met 2.5 uit 3 zijn poule.

Vrijdag in principe de laatste mogelijkheid om in te halen. Maar het was weer geslaagd kunnen we constateren. Haarlem Open komt er aan (al 20 aanmeldingen), net als de simultaan tegen Casper Schoppen.

Alle uitslagen en standen van de KC Vierkamp kun je hier vinden.

Fer Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close