Knock-out in Zwaag: KC 3 redt het niet en degradeert

De dag begon zo mooi. Een lekker ritje met de limousine naar Zwaag, met hoogstaande gesprekken aan boord. Wat wil je met Hugo en Hicham, dan gaan de gesprekken niet over vrouwen en voetbal. Zeker niet over schaken, trouwens.
De sfeer was enigszins nerveus want we moesten minimaal een gelijkspel behalen tegen Caïssa Eenhoorn 2 om degradatie te voorkomen. Bij het bekijken van de ratings was me al opgevallen dat onze tegenstanders zeker niet onderdeden voor de onzen. Zelfs met invaller Gilian Honkoop in de plaats van Gerard Snijders was Caïssa op papier sterker.
En niet alleen op papier, zo bleek helaas. Want we konden het niet bolwerken, deze mooie lentedag. We begonnen met een remise aan mijn bord. Mijn tegenstander speelde de opening voorbeeldig en omzeilde alle lastige klippen. Toen hij een pion wist te winnen moest ik remise nemen door zetherhaling. Even later moest Edward de koning omleggen. De witte stelling speelde makkelijker en sluwe vos Hölscher wist daar wel raad mee. Na dameverlies kon onze man opgeven.
Ook bij Pieter ging het mis. In een Franse partij wist Bekkink een paard op d6 te krijgen, meestal slecht nieuws voor de zwartspeler. Pieter probeerde nog van alles maar de opponent speelde het foutloos uit.
Gelukkig scoorde Hugo tegen. Het was zo’n partij waar iedere liefhebber van de Siciliaan een natte droom van krijgt. Toen Hugo een halve doos aan materiaal had gewonnen, gaf de witspeler zich eindelijk gewonnen.
Peter speelde ook een mooie pot. Hij offerde een stuk tegen wat pionnen en een vrijpion die een doorn in het zwarte vlees bleek te ziijn. De jonge zwartspeelster kwam onder grote druk te staan, verloor meer materiaal en moest de vlag strijken. Daarmee werd Peter onze topscorer met 6 uiit 9, TPR 2215. Hij speelde een paar fantastische partijen dit seizoen.
Stand weer gelijk, maar het zag er somber uit. Alleen Vlad leek kansen te hebben op een overwinning, terwijl Hicham en Gilian in een lastig eindspel waren beland. Vlad kreeg de opdracht om te winnen, overspeelde zijn hand en verloor. Klasse om zo het teambelang te laten prevaleren!
Hicham wist vanuit verloren stelling nog te vluchten naar het beruchte eindspel paard+loper tegen koning alleen, maar Broersen wist hem in een zet of 30 mat te zetten, knap gedaan. Ik zou het niet kunnen, vermoed ik.
Als laatste was Gilian nog bezig. Het eindspel van loper + pion tegen toren leek remise, maar Langedijk stelde een paar lastige vragen waarvan er eentje te veel gevraagd was. Zo verloren we uiteindelijk met ruime cijfers.
Zo is de degradatie een feit. Ik denk niet dat we te echt mogen klagen over pech. Te veel spelers draaiden een matig seizoen,  en dan is het vragen om problemen.
Volgend jaar dus vierde klasse KNSB, en het gat met het gepromoveerde tweede (gefeliciteerd!) is erg groot geworden. Een lichtpuntje is dat Rene Bakker heeft aangegeven beschikbaar te zijn als reserve komend seizoen. Het is vooral zijn aanwezigheid in de kleedkamer die ons gaat helpen wederom naar grote hoogten te stijgen. Als nu ook Woch weer gaat spelen, kan promotie niet uitblijven.

Caissa-Eenhoorn 2 – Kennemer Combinatie 3

Langedijk, A.M.N. (Ardjan)          2090     Honkoop, G. (Gilian) 2006     z-w        1 – 0
Buikstra, A.P.F. (Arjon)                 2027     Gorissen, H. (Hugo)  2071     w-z        0 – 1
Duson, R. (Robin)                          1990     Pijpers, P.J. (Peter)              2006     z-w        0 – 1
Broersen, S. (Sjors)                       2089     Boulahfa, H. (Hicham)            2067     w-z        1 – 0
Manshanden, N.M. (Nick)           1997     Wezel van, R. (Ron)     2040     z-w        ½ – ½
Bekkink, S. (Seréyo)                      2001     Kroon, P.G. (Pieter) 2006     w-z        1 – 0
Molenaar, J. (Joseph)                   2003     Omota, V. (Vlad)              1896     z-w        1 – 0
Holscher, P.A.C. (Peter)                1994     Scholtens, E.P. (Edward)            1934     w-z        1 – 0
Gemiddelde Rating:                     2024     Gemiddelde Rating:  2003                   5½-2½

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close