KC Open Online 2021 – Ronde 3

Complimenten. Iedereen was er deze ronde (met 3 schakers die netjes op pauze stonden). Dus als je niet mee kunt doen, gewoon de knop TREK TERUG gebruiken.

Koploper Jack had met wit een interessante partij tegen Quint. De computer-evaluatie laat een prachtig bergdal zien, met hoge torens en aan de rechterkant een massief bergplateau. Quint hielp een beetje door een toren te geven voor … Ja, voor wat?

Stefan speelde de opening beter dan Frank die iets te snel wilde profiteren van een penning, maar een tegenaanval over zich heen kreeg.

Michiel Terwee speelde remise tegen Mats, maar kwam goed weg. Zo kon Mats zelfs mat geven op zet 32. Hij zag het niet en wikkelde af naar een miniem minder eindspel.

Shilpi won van Luke. In een heel behoorlijke stelling zette Luke zijn dame op een gedekt veld.

Pranav won van Jacco. Na een foutje in de opening was het eigenlijk al afgelopen. Pranav liet dan ook niet meer los, en zette nog mooi mat (met alleen een loper).

Laurens won zijn eerste partij, tegen Michiel Kroon, die nog niet gelukkig is in de afronding. In het middenspel kon hij een toren slaan, maar koos voor een zet met wat vage aanvalskansen. Laurens ving het vervolgens koeltjes op.

Sybe ging in op een van de gambietjes van Fer. Deze keer het Hollands. Ik geef niet graag mijn schaakgeheimen weg, maar voor deze ene keer maak ik een uitzondering. Als jullie het maar niet verder vertellen. Het belangrijkste eerst: op zet 5 moet zwart niet slaan op f3, maar d5 doen. Dan wordt het nog lastig genoeg, maar na 5… exf3 6. Pxf3 heeft wit precies wat hij wil: snelle ontwikkeling en aanval over de witte velden. Na 5… d5 heeft wit ook kansen over de witte velden, maar gaat het minder hard. 16… g5 was een prima zet. Slaan op g5 was gewoon te verleidelijk voor me, hoewel ik wel zag dat het ook voor mij gevaarlijk was. Simpel Lg3 was goed (genoeg). Na 18… Dh5 wist ik dat ik een probleem had. Naast Dg3 (wat ik speelde) keek ik naar Tf3. Maar dan is Pg4 sterk (en eenvoudig te vinden). Na 19. Dg3 heb ik nog wat trucs. 20. Tf4 lijkt een blunder, maar juist 20… Ld6 is mis. Nog 1 extra verdedigende zet was noodzakelijk: 20… Ph7. Zelfs na de fraaie zetten die op het bord kwamen was het nog niet uit omdat de pion op d4 viel.
Remise was misschien terecht geweest, maar Sybe gebruikte wat te veel tijd, en liet zich nog een pion afsnoepen. Daarna liet ik niet meer los.

Uitslagen en partijen op: https://lichess.org/swiss/S6kErbPT

Fer Mesman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close