Drukke maand voor E en D jeugd

Frederieke tweede beste van Nederland!!!

De maand mei is een drukke maand voor de jeugdspelers uit de E en de D categorie. In deze maand wordt voor deze categorieën om het Nederlands kampioenschap gespeeld. Online wel te verstaan, aangezien fysiek schaken nog steeds niet mogelijk is. Maar het belang is er niet minder om. Zo denkt ook de KNSB erover. Men heeft er bij de KNSB voor gekozen om belangrijke jeugdtoernooien op een nieuw online platform te spelen, Tornelo. Dit platform is hier uitermate voor geschikt omdat het een geïntegreerde zoomfunctie heeft waarmee de scheidsrechters de spelers beter in de gaten kunnen houden. Zo zijn de spelers tijdens het spelen altijd in beeld. Dit maakt het online schaken een stuk minder anoniem en kunnen de spelers elkaar ook zien. Dat geeft het online schaken wel een nieuwe dimensie. Bovendien is Tornelo gemakkelijk te bedienen, de scheidsrechters kunnen makkelijk ingrijpen indien noodzakelijk en een prijsuitreiking na afloop is dan eigenlijk ook best wel gezellig. Een goede beslissing van de KNSB die belangrijke online toernooien meer gewicht geven.

Ook de kwalificatie voor de NK’s vonden op dit platform plaats. Op zaterdag 24 april was de aftrap van een aantal drukke weken voor de D en E jeugd. Met het persoonlijk kampioenschap van de NHSB konden ook tickets verdiend worden voor de NK’s in deze categorieën. De C, D en E categorie speelde deze dag in één toernooi. Tegelijkertijd werd ook nog het PK pupillen gespeeld waar de F,G en H categorie samen in één toernooi speelden. Acht spelers namens KC streden bij de C, D en E jeugd mee om de titels en de NK tickets. Helaas was er voor de C categorie maar één ticket beschikbaar. Chenwu Zu uit Hoofddorp was ongenaakbaar. Overtuigend won hij alle zeven partijen. Won daarmee de titel in de C en D categorie en ook het enige beschikbare ticket voor het NK in C categorie. Jack, Stefan en Quint eindigde met minstens twee punten afstand op plaats 4,5 en 6.

In de E categorie waren de kansen een stuk groter op NK tickets. Hier waren immers drie plaatsen beschikbaar en waren Max Geldof en Liam Rooijakkers zoals vanouds ook weer van de partij. Sinds de H pupillen verdelen deze beide jonge spelers afwisselend de titels en tickets en dulden geen inmenging in hun strijd binnen de NHSB. Liam vorig jaar kampioen bij de F en Max als F pupil kampioen bij de E. Dit jaar waren de rollen omgedraaid en werd Liam met een fraaie zesde plaats in het algemeen C,D en E klassement kampioen bij de E en Max tweede. Beide dus gekwalificeerd voor het NK. Bovendien had Liam zich ook aangemeld voor het D kampioenschap en pakte en passant ook nog even een ticket mee voor het NK D aangezien voor dit kampioenschap vier tickets beschikbaar waren. Ook Wouter, de broer van Max, was van de partij. Plaats 13 in het algemeen klassement en vierde bij de D cat. betekende ook voor hem het felbegeerde NK ticket.

Het aantal meisjes in de D en E categorie was dit jaar teleurstellend laag. Frederieke Regterschot deert dat weinig, want zij houdt zich ook makkelijk staande tussen de jongens. Een fraaie 15de plek in het algemeen C, D en E klassement betekende voor haar het kampioenschap in de E en D categorie bij de meisjes en ook twee NK tickets in de pocket. Broer Alexander Regterschot had een lastige dag bij de pupillen en kon helaas de torenhoge verwachtingen niet waarmaken. Geen titel en geen ticket. Ook Sam Schoonenwolf viste bij de pupillen naast het net.

Twee weken later gingen Frederieke, Max en Liam op het NK E online de strijd aan met de beste schakers van Nederland t/m 10 jaar. Dat dit toernooi serieus werd genomen bleek uit het deelnemersveld. De top 40 van de ratinglijst was hier ook op een enkele uitzondering na vertegenwoordigd. Liam speelde hier een uitstekend toernooi. Wist een aantal top 10 spelers te verslaan, overspeelde de ijzersterke Akshaj Katpatal maar verzuimde met een simpele paardenvork de genadeklap te geven en moest in remise berusten en wist ook Max op remise te houden. Een fraaie zesde plek na negen ronden in de eindrangschikking en een beker als beloning. Max begon goed met twee overwinningen, maar moest toen gelijk tegen de absolute favoriet en uiteindelijk ook winnaar van het toernooi, Oscar Zecha. Die kom je in dit soort toernooien liever niet tegen. Dat moet Max ook zeker na afloop van de partij gedacht hebben. Met 5,5 uit 9 kwam Max uiteindelijk net een halfje tekort voor een top 10 plek en eindigde op de 11de plaats in het eindklassement.

Dan Frederieke. Met de turbo erop en vol gas wilde Frederieke een gooi doen naar het kampioenschap. Alle tegenstanders werden in no time van het bord gezet. Alleen Bregje Roebers wilde hier niet aan meewerken. Bregje heeft in een jaar tijd een opmerkelijke progressie gemaakt en was dan ook de verassing van het toernooi. Zij moest alleen in Emma Barbier haar meerdere erkennen. Met 8 uit 9 wist zij de titel Nederlands Online kampioen voor zich op te eisen. Een beetje zuur voor Frederieke want ook zij had 8 uit 9 maar onderling resultaat was doorslaggevend. Een tweede plaats op een NK is echter toch wel iets om trots op te zijn.

Nog geen week later konden Liam en Frederieke, dit keer vergezeld door Wouter Geldof, de broer van Max al weer aan de slag op het NK D (t/m 12 jaar). Ook hier was de hele top aanwezig. Wat te denken van Ansh Jakhari (rating tegen 2100) of Tommy Grooten (meervoudig Nederlands kampioen) plus nog een hele rij toppers. Het verschil met een E kampioenschap zit hem bij de D junioren vooral in de breedte. In de het tweede deel van de plaatsingslijst zitten genoeg spelers die een aardig potje kunnen schaken. Voor Liam begon het toernooi redelijk, weer kon hij de eerste dag Akshaj Katpatal op remise houden en twee overwinningen boeken. De volgende dag begon moeizaam met twee nederlagen maar hij wist het toernooi af te sluiten met twee prima overwinningen en uiteindelijk een mooie 50% score in dit ijzersterke veld. Wouter kwam de eerste dag stroef uit de startblokken maar sloot keurig af met 3,5 uit 5. De volgende dag had Wouter helaas een complete off day met vier nederlagen.

Bij Frederieke stond de turbo op het NK D nog steeds aan. In bullet tempo ging zij haar tegenstanders te lijf. Ook bij de meisjes is het niveau verschil tussen E en D aanzienlijk. Snelle degelijke zetten zijn bij de D meisjes niet goed genoeg en voor een goed eindresultaat moet flink in partijen worden geïnvesteerd, dat heeft Frederieke aan den lijve ondervonden. Overwinningen werden afgewisseld met nederlagen. Met plaats 13 van 22 deelnemers heeft ze zichzelf tekort gedaan.

Drie van de vier deelnemers van het NK D en E zien we binnenkort weer terug op het strijdtoneel. Max, Liam, Frederieke gaan dan samen met Alexander de strijd aan in de finaleronde van het NK E Teams. Daar zijn de verwachtingen hoog gespannen na een zeer overtuigende winst in de halve finale eind vorig jaar. De finale vind plaats op 29 mei. Half september is er nog een NK voor Max, Frederieke en Liam. Dan wordt het fysieke NK E gespeeld in Waalwijk.