Fraaie start voor het N1 team!

Het is weer zover! De competities zijn weer van start gegaan en zo ook de NHSB-competitie. Het N1 team heeft grote schoenen te vullen; twee jaar geleden stonden we eerste in de Topklasse en met nog maar één ronde te gaan maakten de coronamaatregelen een einde aan ons kampioenschap. Dit jaar wordt het tijd die felbegeerde kampioenstitel écht binnen te halen.

Op verzoek van onze tegenstander Krommenie N1 werd de eerste ronde een week uitgesteld en de opstartproblemen waren meteen voelbaar. Na de halve ledenlijst doorgegaan te zijn vonden we pas één dag voor de match de achtste man. Opmerking voor de coach, begin eerder met de beschikbaarheid van de spelers nagaan (die fout zal ik hopelijk niet meer maken). Maar eind goed, al goed.

Dan de match zelf. Op een verdwaald, prematuur remiseaanbod na bleef het twee uur lang bijzonder stil in de zaal. Totdat er opeens wat geroezemoes kwam vanaf het laatste bord. De tegenstander van Mats had per ongeluk zijn koning omgestoten en zei lachend “Na de volgende zet laat ik hem misschien liggen.”. En inderdaad, de zet daarop gaf hij op. De partij verliep vrij vlot voor Mats bleek achteraf. Hij had veel ruimtevoordeel, zijn tegenstander had wat leek op een serieuze koningsaanval. Maar Mats liet keurig netjes zien dat zijn koning wel degelijk veilig stond, zelfs na twee stukoffers van zijn tegenstander. Lekker puntje voor ons jeugdtalent!

De tweede partij die eindigde was die van Peter. Zijn stelling leek vrij hopeloos toen zijn koning werd opengesteld aan de gehele armada van zijn tegenstander, maar Peter zou Peter niet zijn als hij zomaar de hoop op zou geven. Net wanneer alle pionnen voor zijn koning weg zijn, slaat Peter toe. En hoe! Hij maakt van hopeloze stelling in een ogenblik een gewonnen stelling.

Hicham verdient wat extra aandacht met deze partij. Vanaf het begin van de partij begon hij langzaam maar zeker zijn voordeel te vergroten. Zet na zet stond hij steeds beter. Zet na zet schoof hij zijn stukken naar voren, totdat de stelling hieronder zich na een offer voordeed. Hier speelde hij de prachtige zet 37. Pxd6!! Om de partij met zo’n pareltje te winnen is de droom van ieder schaker.

Gerard begon de partij wat onvoorzichtig en liet pionwinst toe, maar zijn tegenstander durfde niet toe te slaan. Dat beantwoordde Gerard met een agressieve toren zet naar de tweede rij. Dit bleek zeer voordelig, want het leverde al gauw een pionnetje op. Net zoals bij Hicham speelde Gerard zijn tegenstander klem en voor je het weet heeft hij een tweede poppetje geroofd. De partij was daarna keurig uitgespeeld en hiermee bezegelde hij een perfecte 4-0 voor de staartborden!

De kopborden dan. (Van bord één naar vier) Lennart, Esper, Edwyn en Daan hadden het knap lastig tegen Krommenie. Geen van de vier leek veel op te schieten in zijn partij en het leken vier remises te worden. Toch werd er op alle vier de borden hard gestreden, tot de allerlaatste minuutjes. Daan zag geen andere optie meer dan remise accepteren, maar Lennart, Esper en Edwyn zagen hun kans schoon hun tijdvoordeel te gebruiken om hun tegenstander verder onder druk te zetten. Met niks meer dan een paar extra minuutjes wisten zij alle drie hun tegenstanders tot fouten te dwingen. Van drie gelijkwaardige stellingen maakten zij drie puntjes! Zo eindigde KC opeens met een monsterscore van 7.5 punten in de eerste ronde van de Topklasse. Als we dit door blijven zetten dit seizoen zit het kampioenschap er zeker in!

Vlad Omota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close