Mooi vervolg Schaak Off

Na de goed verlopen Schaak-Off op 17 september, stroomden er 9 schakers door naar de regionale ronde, waaronder de twee bezoekers bij KC (Sivar en Rik). De andere 7 waren KC lid. Jammer dat Jack Schoonenwolf afhaakte, maar toen ik me meldde in Zaandam bleek Sybe Terwee ineens in groep B mee te spelen. Hij was er toch om Laurens te ondersteunen, en met hem erbij hadden ze vier groepen van 4, en een groep van 6 schakers. Goed opgelost van de organisatie.

Toch al een heel gedoe om een geschikte datum/locatie te vinden, daar de NHSB verzuimd had iets te regelen. Vandaar dat o.a. KC benaderd werd om ook de regional ronde te organiseren, maar met een volle avond op zowel 15 als 22 oktober was dat niet realistisch. Gelukkig konden de spelers terecht in Zaandam; weliswaar op een zaterdag, maar dat was voor de meeste deelnemers geen bezwaar. Jack’s afwezigheid had meerdere redenen, maar een belangrijke was ook dat zaterdag het Hutton toernooi is, tegelijk met de grote finale. Een schoonheidsfoutje van de KNSB, maar verder vooral veel lof voor onze bond.

Een kort overzicht van de groepen:

Edwyn moest in de hoogste groep proberen af te rekenen met Chris de Saegher, maar er was een plan. Snel remise aanbieden, de andere twee (mindere) schakers verslaan, en dan met Chris op 2.5 punt eindigen. De KNSB had namelijk besloten dat dan beide schakers naar de finale zouden mogen. NB: bij 3 of 4 schakers op plaats 1 zouden er barrages volgen. Zoals het ging bleek dat zaterdag niet nodig.

Ronde 1 ging zoals verwacht. In ronde 2 mocht Edwyn met zwart tegen Chris, en na 12 zetten werd ook weer volgens plan de vrede getekend. Het leek ook te riskant om te proberen ijzer met handen te breken. Dat Chris de 3e partij verloor was dan weer geen onderdeel van het strijdplan. Na winst van een Toren tegen Paard, bleek het Paard van wit juist ongelofelijk sterk en liep een pion snel naar Dame. Edwyn had wel (snel) gewonnen van zijn tegenstander en mag dus naar de finale.

In groep B (ook wel groep KC genoemd) speelde naast Martien Schriemer en Frank Sala dus ook Sybe Terwee. Niet dat het uiteindelijk van invloed was. Martien won soepel zijn partijen en dat Sybe nog van Frank won in ronde 3 was alleen nog goed voor het zelfvertrouwen. Soepel is trouwens hogelijk overdreven. Tegen Frank verloor Martien een Paard, maar dat werd goedgemaakt door Frank die zijn Dame in de aanbieding deed.

Ronde 3 werd een spektakelstuk tussed de koplopers Martien en Stefan Markx. Deze ging met wit vol in de aanval en offerde (verloor?) een stuk, waarna Martien de Dame moest geven om niet mat te gaan. Met twee Lopers en een Paard was er compensatie. Genoeg? Misschien. De stukken werkten goed samen, en wit leek er niet doorheen te komen. Toen er ook nog een Toren de doos in mocht, was de overwinning een kwestie van tijd.

Rik van Rootselaar heb ik niet intensief gevolgd, maar hij won groep C afgetekend. Ook een mooi voorbeeld van hoe sterk de voorronde bij KC was geweest.

In groep D speelde Laurens Terwee. Hoewel er meer had ingezeten (in ronde 1 had hij een lastig, maar misschien gewonnen, eindspel met Toren-Loper tegen Toren en 3 pionnen), had hij de pech dat Roel Boesenkool al zijn partijen won. Een terechte winnaar dus.

Groep E was wel weer heel spannend, maar ook hier een duidelijke winnaar: Sivar Buining. In ronde 1 hadden Sivar, Pranav en Khrishanth geen problemen. Hier werd al duidelijk wie de sterkste in de groep waren. Daar de indeling op Zwitsers gebeurde, mocht Pranav tegen Sivar in ronde 2. Na een foutje in de opening was het snel gedaan voor Pranav. Khrishanth won wel fraai. Als beloning dus in ronde 3 tegen Sivar. Helaas. Ook hij verloor. Pranav won dan wel weer vanuit goede stand; zijn tegenstander raakte de Toren aan en dat betekende Toren-verlies of mat in 1. Met 2 uit 3 mogen onze jeugdleden ook naar de finale (al speelt Pranav waarschijnlijk het Hutton toernooi).

De Landelijke Finale wordt dus zaterdag 31 oktober gespeeld in Amersfoort. We verwachten uiteraard honderden supporters. Wel wordt eenieder gevraagd niet met bier te gooien. Het is geen voetbal.

Fer Mesman

 

Groep A:
Edwyn Mesman: 2.5 uit 3

Groep B:
Martien Schriemer: 3 uit 3
Sybe Terwee: 1
Frank Sala: 0 

Groep C:
Rik van Rootselaar: 3 uit 3

Groep D:
Roel Boesenkool: 3 uit 3
Laurens Terwee: 1.5

Groep E:
Sivar Buining: 3 uit 3
Pranav Agarwal: 2
Krishanth Maheshkumar: 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close