Grand Prix’s NHSB weer van start

vlnr Krishanth, Tanuj, Kushal, Pranav, Liam, Bora, Alexander, Frederieke

Druilerige herfstzondagen zijn meestal geen dagen voor gezellige uitjes in de buitenlucht. Het kwam dus mooi uit dat de NHSB zijn eerste Jeugd Grand Prix sinds lange tijd uitgerekend op een gure zondag in Zwaag op de agenda had gezet. Ondanks dat de jeugd sinds de aanvang van het nieuwe schaakseizoen een druk programma heeft, zoals NK’s, team NK’s, Hutton toernooi, Schaakoff etc, wilden een flink aantal jeugdleden van KC deze Grand Prix dus niet aan zich voorbij laten gaan. De laatste Grand Prix van de NHSB dateert namelijk al weer van 23 februari 2020. Zo waren er weer een flink aantal vertrouwde gezichten, die op deze regenachtige herfstzondag naar Zwaag waren afgereisd waar de strijd zou worden aangegaan op de Grand Prix Hoorn, om de felbegeerde bekers in de wacht te slepen. Acht spelers van KC, verdeeld over zes verschillende groepen.

Liam Rooijakkers was namens de NHSB de vorige dag nog helemaal in Hengelo om voor de bond te strijden in het E team op het Hutton toernooi. Dat ging hem lang niet slecht af met 4 uit 5. De volgende dag, nog maar nauwelijks bijgekomen van het lange reizen, merkte hij dat het niveau in groep 1 een flink stuk hoger lag dan in Hengelo. Het werd voor hem een lange dag met slechts een schamel punt en de voorlaatste plaats in de hoogste groep. Misschien waren twee toernooien op grote afstand toch een beetje teveel van het goede in één weekend. Pranav deert dat weinig, waar geschaakt kan worden wordt geschaakt is zijn devies. Of dat nou in Hengelo, Zwaag of thuis achter de computer is. Dat is Pranav om het even. En het vele schaken lijkt zich voor hem in ieder geval uit te betalen. Moeiteloos hield hij stand bij zijn debuut in de hoogste groep en met 4 uit 7 kon er zelfs bijna nog een beker mee naar huis.

Van vermoeidheid was bij Krishanth Maheshkumar ook geen sprake.  De dag ervoor nog een schitterende prestatie geleverd door in de finale van de Schaakoff de eerste plaats in zijn groep te scoren. Moeiteloos kon hij zondag meekomen in de tweede sterkste groep. Met 4,5 uit 7 ging er dus de dag erna een tweede prijs mee naar huis plus de nodige ELO punten. Samen met broer Tanuj en de broers Pranav en Kushal behoren zij ongetwijfeld tot de meest actieve schakers binnen onze vereniging en hun enthousiasme en spelplezier is aanstekelijk. Mooi om te zien dat hun progressie boven gemiddeld is. Daar gaan we ongetwijfeld nog meer over horen. Net zoals Kushal Agarwal. 6 uit 7 is een geweldig resultaat, maar op basis van onderling resultaat net niet genoeg voor een eerste plaats, maar met een mooie beker in groep 6 als nummer twee, hoor je hem door ook niet over klagen. Evenals Tanuj Maheskhumar, ook voor hem een beker met de score van 5 uit 7 in groep 4.

Pranav, Tanuj, Krishanth en Kushal lekker op dreef

Frederieke en Alexander moesten het Hutton toernooi laten schieten. Beide verschenen dus sowieso fris aan de start op de eerste Grand Prix van het seizoen. En dat was te merken ook. In ieder geval bij Frederieke. Ook zij hield zich moeiteloos stand in de op één na hoogste groep. Ze greep met 4 uit 7 net naast een prijs voor de beste drie en misschien had er nog wel meer ingezeten. Frederieke weet steeds beter haar tijd in te delen. Dat betaald zich ook uit in ELO punten. De magische grens van 1000 ELO punten in de jeugdrating gaat zij in ieder geval op 10 jarige leeftijd nog halen en dat doen de meeste haar niet na. Haar broer Alexander liet in groep 3 het één en ander liggen. Met 3 uit 7 valt echter te leven, maar belangrijker nog, ook Alexander weet steeds beter met zijn tijd om te gaan en is het vluggeren afgeleerd.

Groep 2 geen probleem voor Frederieke

Nieuwkomer voor de KC jeugd was Bora Kovakli. Met zijn vijf jaar ongetwijfeld het allerjongste lid van KC, en zeker ook op deze Grand Prix, speelde hij al zijn eerste echte toernooi, na slechts een aantal avonden te hebben meegedraaid op de clubavond bij de jeugd. Het schaakinzicht van Bora is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Achteloos schudt hij de ene goede zet na de andere uit de mouw. Ook zijn vader hield de kleine Bora bezig, want tussen de partijen door moest ook hij eraan geloven door partijen tegen hem te spelen om de tijd te doden. Een plusscore bij je allereerste Grand Prix op vijfjarige leeftijd met 4,5 uit 7 in groep 9 betekent dat we er al weer naar uitkijken om Bora snel weer op een Grand Prix aan het werk te zien. Dat daar in gewonnen stellingen zo nu en dan de tegenstander pat wordt gezet doet daar niets aan af. Dat wordt immers niet behandeld in opstapje 1.

Anders dan de 6 op de voorgrond doet vermoeden, is Bora pas 5 jaar oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close