KC KNSB bekert verder

Een dag voor de nieuwste lockdown speelde Kennemer Combinatie voor de KNSB-beker tegen Philidor Leiden uit Leiden.

KC speelde op papier thuis, maar omdat we in Haarlem geen locatie ter beschikking hadden, konden we terecht in het Denksportcentrum in Leiden. Daarvoor willen we Philidor hartelijk bedanken.Helaas gaat het Leidse Denksportcentrum over een aantal jaar tegen de grond. Komt er iets moois voor terug? Nee. Een parkeergarage.

Een KNSB-bekerwedstrijd wordt altijd 2-2. En dan moeten de teams snelschaken. Ik heb al zo’n tien KNSB-bekerwedstrijden gespeeld in mijn leven en ik heb volgens mij altijd gesnelschaakt.

Voorbereiden op een bekerwedstrijd is altijd lastig. Je weet niet welke vier spelers een club opstelt, en er wordt ter plekke geloot om de kleur. Wel hadden we gemiddeld een ratingoverwicht van zo’n 150 punten per bord. Maar dat maakt eigenlijk niks uit, want – nogmaals – een bekerwedstrijd wordt altijd 2-2.

Pieter was als eerste klaar. Met zwart in een Siciliaanse Rossolimo stond hij iets minder, maar Jan-Aart van der Steen ging plots in op een zetherhaling. Een opluchting voor onze bord 4. Nog een verzoekje Pieter: stuur je partij even door naar Radjabov en Mamedyarov, die zijn altijd op zoek naar korte zetherhaling-remises.

Daarna won Tex op bord 1. Ik bedoel: daarna won ik op bord 1. Ik vind het altijd raar als mensen in schaakverslagen in de derde persoon over zichzelf gaan praten, dus dat probeer ik niet te doen. Mijn tegenstander Guido Bakker gebruikte veel tijd in de opening. Op het hoogtepunt had ik een uur meer en een prettige stelling. Twee keer verzuimde ik het af te maken, maar hij ging met slechts een minuut op de klok alsnog de fout in. Puntje voor Tex. Voor mij, excuus, voor mij.

Onno kwam vanuit een Spaanse opening in een lastig middenspel. Positioneel zag het er niet al te gezond uit wat Bert van der Marel deed, maar actief was het allemaal wel. Hij won een pion, daarna nog een en speelde het onberispelijk uit.

Lennart zat in een goed eindspel, maar hij en zijn tegenstander Thijs Roorda hadden erg weinig tijd. Dus twee zetten later zat Thijs in een goed eindspel. Daarna zat Lennart weer in een goed eindspel. En toen Thijs weer. Eigenlijk zaten ze om en om in een goed eindspel, dus dat moest wel remise worden.

Eindstand, verrassing: 2-2! En dus snelschaken. Dit was wel een fijne 2-2 voor ons, want bij een gelijkspel in het snelschaken gaan wij door omdat dan de laatste borden wegvallen.

Snelschaken na een lange partij is altijd even omschakelen. Je speelt tegen dezelfde tegenstander, maar nu met verwisselde kleuren.

Maar wij bleken net iets beter in de omschakeling. Pieter was weer als eerste klaar. Dit keer won hij, met een aardige combinatie. Het commentaar bij de partij krijgt u van Pieter zelf:

Hierna gaf mijn tegenstander op. Onno revancheerde zich voor zijn 0 in de reguliere partij en Lennart ging in wederom een lastig eindspel ten onder. 3-1 voor KC en we bekeren door!

Tex de Wit

Uitslag reguliere partijen: 2-2

1. Tex de Wit (w) – Guido Bakker 1-0
2. Lennart Dek (z) – Thijs Roorda 1/2-1/2
3. Onno Elgersma (w) – Bert van der Marel 0-1
4. Pieter Roggeveen (z) – Jan-Aart van der Steen 1/2-1/2

Uitslag snelschaakpartijen: 3-1

1. Tex de Wit (z) – Guido Bakker 1-0
2. Lennart Dek (w) – Thijs Roorda 0-1
3. Onno Elgersma (z) – Bert van der Marel 1-0
4. Pieter Roggeveen (w) – Jan-Aart van der Steen 1-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close