KC Open ronde vijf: Opkomst

Weer een leuke avond waarbij ik wat vluggertjes mocht spelen tegen Pieter Kroon die het trainersvirus heeft opgelopen. Na een paar schaaksets geleend te hebbben voor een lesje aan een Bloemendaalse school kwam hij ze nu terugbrengen. Dan is het wel heel verleidelijk om nog even een paar zetjes te doen. Ik was blij dat ik een partijtje won (met lijfopening Scandinavisch). Hij lijkt zeker niet zwakker te zijn geworden. Hij niet nee.

Om kwart over acht waren er voornamelijk wat jeugspelers aanwezig maar daarna druppelden  de ouderen een voor een binnen. Martien, Marco, (Ro)Bert. Met als gevolg natuurlijk dat we even (!) waren.  Althans, als Stefan naar huis zou gaan. Drukke dag op zaterdag, dus op tijd naar bed zei pa. Nee, nee. Hij wil schaken. Goed hout en zo.

Oneven dus. Vandaar weer een verslag van de wedstrijdleider.

Overigens had de hele familie Schoonenwolf zich door ziekte afgemeld. Ad Gorissen heeft wat tijd nodig om geheel te herstellen, en Henk Roosink reed nog verdwaasd door de buitenwijken van Utrecht. Was zelf ook wat verrast door waar zijn Noord-Hollandse werkgever hem naar toe had gestuurd.

Pranav had ik tijdens de training uitgelegd dat een dubbelpion niet altijd een probleem is. Mats vond dat ook en bood remise aan. Nee zeg. Doorgaan. Good wood. Helaas verloor Pranav uiteindelijk de wedren in wederzijdse tijdnood.

Robert zat wat af te zuchten tegen Niek, wellicht ook afgeleid door de club-brede analyse van Gerard–Stefan. Niek won uiteindelijk doordat wits dame overbelast was (dekken van matveld g2 alsook een loper). Met … h6 dwong hij haar tot een verklaring, en kon Robert opgeven.

Boaz en Bert speelden een wat vreemde partij. Met wit had Boaz maar liefst 5 stukken in de aanval. Maar met de koning op h8 stond de loper op h7 hem eigenlijk in de weg. Het paard had die richting op gemoeten zagen we achteraf. Nu kon Bert zich evenwel langzaam ontworstelen aan de druk, en via een onderste rij-grapje won hij een stuk en even later de partij.

Marco weigerde te rokeren tegen Frank en toen deze de pion op g7 sloeg leek deze strategie zich uit te betalen. Marco kreeg met Ke8-e7 een open g-lijn; voldoende compensatie leek het. Maar toen ik weer keek stond die koning al op e2, en dat was bepaald geen winnende wandel. Mat bleek niet meer te voorkomen.

Quint de Jong – Martien Schriemer: Een interessante stelling ontstond bij beide heren, zo weggelopen uit een les van onze Jop. Quint won uiteindelijk de pionnenwedren tegen Martien op één tempo, maar in de positie staat hij ietsje minder, vooral omdat zijn pionnen op wit staan. Na Ke2 was g5 een goed idee. Ook h6 en f6 (of a5) kwamen in aanmerking volgens de engine. Merk op dat zwart zijn pionnen naar zwart dirigeert (complementair aan de loper). Martien echter speelde f5 wat er op het eerste gezicht goed uitzag. Maar met g5 bereikt wit dan gelijk spel, en is er ineens weer van alles mogelijk.

Gerard heeft patent op mooie partijen, en ook tegen Stefan liep het gesmeerd. Een mooi centrum leek garant te staan voor een puntje. Toen de partij beslist was, zat pa wat bedroefd achter zijn laptop. Je gunt je kind natuurlijk een mooi resultaat. Toen hij uiteindelijk dan toch bij de analyse kwam kijken bleek dat Stefan gewonnen had. Zijn kwaliteits-offer viel wellicht beter uit dan gehoopt; zowel in de partij als in de analyse liepen zwarts pionnen heel snel naar de overkant. Gedurfd, maar ook een teken dat de jeugd van KC nog zo slecht niet is.

Hiermee blijft Quint aan kop (4.5 punten), gevolgd door broer Mats (4). Frank, Stefan en Sybe (bye deze ronde) staan op 3.5 punt.

Als terzijde, grappig dat Sybe het woord bye in zijn naam heeft. Natuurlijk kennen we nog wel meer voorbeelden van schakers met een schaakterm (goed) verborgen in hun naam (uiteraard Tex De Wit; Daan in ‘t Veld; Jan Willem ten Have). Mooi is ook Matthan Van Delden (mat, veld). Benjamin Go heeft dubbel mazzel met naast GM (even zoeken) ook nog een ander denkspel. En laten we uw verslaglegger FM niet vergeten.

Pranav Agarwal – Mats de Jong                    0-1

Robert Balm – Niek Seinen                           0-1

Boaz Hoek – Bert Bergshoeff                        0-1

Frank Sala – Marco Deurloo                         1-0

Quint de Jong – Martien Schriemer              1-0

Gerard Snijders – Stefan van der Duijs         0-1

Fer Mesman

Zie ook de stand op de pagina van het KC Open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close